Τοπικές Ειδήσεις

Αρκιοί: Το κουδούνι χτύπησε χθες και στο μικρότερο σχολείο της Ευρώπης!

Το κουδούνι, χτύπησε χθες και στο μικρότερο σχολείο της Ευρώπης, στους Αρκιούς, όπου ο μικρός Αγγελος, ο μοναδικός μαθητής αναμένει σε λίγες ημέρες τη συμμαθήτριά του Ηλιάνα από το Βούπερταλ της Γερμανίας να εγκατασταθεί με τον πατέρα της, Γιώργο Τομλίδη, στο νησί.
Η εμβληματική δασκάλα του νησιού, Μαρία Τσιαλέρα, η οποία επί τέσσερα χρόνια, επιδόθηκε σε έναν τεράστιο αγώνα για να παραμείνει ανοικτό το δημοτικό σχολείο, δίνοντας ευρωπαϊκή διάσταση στη λειτουργία του, φέτος δεν θα εργαστεί στο νησί αλλά στο δημοτικό σχολείο των Λειψών. Ούτε ο μοναδικός μαθητής, μέχρι πέρυσι, του σχολείου Χρήστος Καμπόσος θα είναι εκεί. Ο Χρήστος μεγάλωσε και το περασμένο Σάββατο ετοίμασε τη βαλίτσα του και αναχώρησε για την Πάτμο, όπου θα φοιτά πλέον, ως μαθητής του Γυμνασίου, στην Πατμιάδα Σχολή. Ο Χρήστος, είναι το πρώτο παιδί των Αρκιών, που θα συνεχίσει το σχολείο και θα φοιτήσει στο Γυμνάσιο.
Ο αγώνας της δασκάλας κ. Μαρίας Τσιαλέρα να παραμείνει το σχολείο ανοικτό απέδωσε και η φωνή της έφτασε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έμαθαν για τον αγώνα της και έστω στο παρά πέντε, βρέθηκαν δύο μαθητές που θα φοιτήσουν, ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι.
Η μικρή Ηλιάνα που αναμένεται στο νησί την προσεχή Παρασκευή, με τον πατέρα της Γιώργο Τομλίδη, θα φοιτήσει στην πέμπτη τάξη του δημοτικού σχολείου σύμφωνα με την ηλικία της, ωστόσο θα ξεκινήσει εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας, καθώς μέχρι πρότινος φοιτούσε σε γερμανικό σχολείο και χρειάζεται εντατική προσπάθεια για να καταφέρει να μάθει σωστά τα ελληνικά.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική, ο ομογενής Γιώργος Τομλίδης, παρακολουθώντας στη Γερμανία μια ελληνική τηλεοπτική εκπομπή που παρουσίαζε τους Αρκιούς, τους οποίους δεν είχε ξαναδεί ούτε ξανακούσει ποτέ, πήρε την απόφαση να αλλάξει τη ζωή του!
Εντυπωσιάστηκε τόσο από το νησί και την έκκληση της δασκάλας, να κρατηθεί ανοιχτό το σχολείο και ζωντανό το νησί, που πήρε την απόφαση να φύγει από το μακρινό Βούπερταλ και να εγκατασταθεί σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου.
Αφού ενημέρωσε την σύζυγό του Αιμιλία και την κόρη του Ηλιάνα για την πρόθεσή του, μάζεψε χρήματα από τις οικονομίες του και επισκέφθηκε πέρυσι το νησί… Οταν πάτησε το πόδι του, στους Αρκιούς με τους περίπου 40 κατοίκους, ήταν πιο σίγουρος από ποτέ για την απόφασή του.


Ο κ. Γιώργος Τομλίδης, Καβαλιώτης στην καταγωγή, μίλησε στη «δημοκρατική», επισημαίνοντας στη συνέντευξή του, πως τον εντυπωσίασαν οι Αρκιοί και ο αγώνας της δασκάλας, η επιμονή της, η υπομονή της και η αγωνία της για να παραμείνει ανοιχτό το σχολείο που είναι ένας “πνεύμονας” για τη ζωντάνια του νησιού. «Πιστεύω ότι θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα για να μετακομίσει κόσμος σε αυτά τα μικρά νησιά, να ξαναζωντανέψουν, να είναι ανοιχτά τα σχολεία και η καθημερινότητα των ανθρώπων εκεί να είναι πιο εύκολη. Η ζωή στα μικρά νησιά είναι πιο ποιοτική από ό,τι στα αστικά κέντρα. Ισως δεν μπορούμε να το δούμε διότι έχουμε μάθει σε μια άλλη κατάσταση επιβίωσης και σε άλλους ρυθμούς αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή. Θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τα νησιά μας επιλέγοντάς τα ως τόπο κατοικίας, κερδίζοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και παράλληλα βέβαια να τα ενισχύσουμε πληθυσμιακά, καθώς σε περιόδους σαν αυτές της τεταμένης κρίσης με την Τουρκία, αυτό έχει εξαιρετική σημασία», είχε πει χαρακτηριστικά.
Επειτα από περίπου έναν χρόνο, επιλύθηκαν όλα τα γραφειοκρατικά εκκρεμή ζητήματα και πλέον ο κ. Τομλίδης και η μικρή Ηλιάνα, ανοίγουν νέο κεφάλαιο στη ζωή τους από την ερχόμενη Παρασκευή, εγκαταλείποντας τη Γερμανία για το καινούργιο σπίτι τους, στους Αρκιούς.
Ο μικρός Αγγελος, με μαμά από τους Λειψούς και μπαμπά από τους Αρκιούς, που μέχρι πρότινος φοιτούσε στο δημοτικό σχολείο των Λειψών, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα παραμείνει στους Αρκιούς και θα φοιτήσει στην τρίτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Το ευτύχημα σε αυτή την περίπτωση, είναι πως αν ο μικρός Αγγελος φοιτήσει τελικά στο δημοτικό σχολείο, τότε η Ηλιάνα, δεν θα βιώσει την μοναξιά που βίωνε τόσα χρόνια ο μικρός Χρήστος ο οποίος φοίτησε μόνος του σε όλα τα χρόνια του δημοτικού σχολείου, έχοντας όμως δίπλα του την δασκάλα του, που στάθηκε σαν δεύτερη μητέρα του, αλλά και πολλά σχολεία, φορείς και συλλόγους από όλη την Ελλάδα, που είτε μέσω του διαδικτύου είτε δια ζώσης, επιχειρήθηκε στο μέτρο του δυνατού να μην στερηθεί εξωσχολικές δραστηριότητες και ασχολίες.
Αυτή την περίοδο, με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης στο σχολικό κτήριο, ενώ την περασμένη Κυριακή, λίγο πριν τον αγιασμό της Δευτέρας, έφτασε στο νησί ο διευθυντής του Ιδιωτικού Εκπαιδευτήριου Junior Academy – Χερρονάσιος Σχολή ” Ανδρέας Γιαννόπουλος” κ. Αρης Μαρκάκης, από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος έκανε δωρεά στο σχολείο αναλώσιμα, τον σχολικό εξοπλισμό, δώρα ένδυσης και υπόδησης για τους δύο μαθητές, έναν προτζέκτορα, μία βάση οροφής και έναν τεράστιο διαδραστικό πίνακα, με τον οποίο ολοκληρώθηκε και ο τεχνολογικός εξοπλισμός του Σχολείου των Αρκιών. Τον κ. Μαρκάκη, υποδέχθηκε η κ. Μ. Τσιαλέρα, επισφραγίζοντας έτσι την βαθιά φιλία και συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους.
Όπως δήλωσε η κ. Μ. Τσιαλέρα στη «δημοκρατική», η χαρά της που το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του έπειτα από τεράστιο αγώνα, είναι απερίγραπτη παρότι η ίδια θα εργαστεί στο δημοτικό σχολείων των Λειψών, έπειτα από το αίτημα απόσπασης που υπέβαλε. «Η μισή καρδιά μου έμεινε στους Αρκιούς, όπου παραμένει η οργανική μου θέση. Παρόλα αυτά, φέτος θα υπηρετήσω στους Λειψούς, όπου ήμουν δασκάλα και πριν μετακομίσω στους Αρκιούς, και χαίρομαι εξίσου που επιστρέφω στο νησί», δήλωσε η κ. Μ. Τσιαλέρα, που όπως έκανε γνωστό, το Σάββατο θα μεταβεί στην Πάτμο για τον αγιασμό της Πατμιάδας Σχολής προκειμένου να βρεθεί δίπλα στον Χρήστο Καμπόσο, που όλα αυτά τα χρόνια πέρα από δασκάλα του στάθηκε και ως δεύτερη μαμά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου