Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης, επιχείρηση των αστυνομικών της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, κυρίως στον Αρχάγγελο, για την εξάρθρωση οργανωμένης σπείρας διακίνησης ναρκωτικών.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε προ 5 μήνου με συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή των συνομιλιών μεταξύ των φερόμενων ως διακινητών ναρκωτικών ουσιών και των χρηστών σε Ρόδο, Αρχάγγελο και Νότια Ρόδο.
Η αποφώνηση των μεταξύ των δύο μερών συνομιλιών ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα και χθες τα ξημερώματα 15 περιπολικά της ΕΛΑΣ ξεκίνησαν συντονισμένη επιχείρηση για την προσαγωγή των υπόπτων.
Εως χθες το μεσημέρι είχαν προσαχθεί 7 Αρχαγγελίτες εκ των οποίων οι 4 συγγενείς, ενώ ο συνολικός αριθμός των υπόπτων ανέρχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε 12.
Οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί σε εκατοντάδες σελίδες αποφωνημένων συνομιλιών είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για τον όγκο των συναλλαγών σε αγοραπωλησίες κάνναβης και ηρωίνης αν και από τις έρευνες που διεξήγαγαν χθες στις οικίες των 7 προσαχθέντων δεν βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.
Η διαχείριση της όλης υπόθεσης έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα, ενώ χθες δεν έλειψαν και οι εντάσεις όταν συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των προσαχθέντων, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και συγκεκριμένα καρδιακή πάθηση, επιχείρησε να τον δει εντός του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου για να διαπιστώσει αν έχριζε ιατρικής βοήθειας και του απαγορεύθηκε η είσοδος. Μάλιστα συνελήφθη για διατάραξη!
Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, ο πρόεδρος του οποίου κ. Κ. Σαρής, ο αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Περίδης και ο γραμματέας κ. Β. Καταβενάκης, ανέμεναν την προσαγωγή του αστυνομικού, που καταμηνυνήθηκε από τον δικηγόρο. Πρόκειται μάλιστα να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο δικηγόρος ο αστυνομικός τον ενημέρωσε προφορικά ότι ο εντολέας του είναι κατηγορούμενος και δεν τον άφησε να τον δει με αποτέλεσμα να ανεβάσει ο ίδιος τους τόνους διότι παραβιάζονται, όπως είπε, θεμελιώδη δικαιώματά του. Ο δικηγόρος βρέθηκε, όπως τονίζει, με χειροπέδες πισθάγκωνα για 15 λεπτά της ώρας, ενώ παρέμεινε ουσιαστικά κρατούμενος για περισσότερη ώρα. Απάντησε δε με μήνυση κατά του αστυνομικού, που ομοίως συνελήφθη.
Με εντολή της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος, ενώ για την υπόθεση θα διενεργηθεί περαιτέρω προανάκριση.
Εν πάση περιπτώσει, έως και χθες το απόγευμα δεν είχαν γίνει ακόμη συλλήψεις ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες στο πλαίσιο του αυτοφώρου για κατοχή μικροποσοτήτων ναρκωτικών θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέως Υπηρεσίας για τα περαιτέρω.
Οι λοιποί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αναμένεται να συλληφθούν με εντάλματα αν τελικώς κριθεί, πως συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις αφού τα στοιχεία που υφίστανται σε βάρος τους προκύπτουν μόνο από τηλεφωνικές συνομιλίες και παρακολουθήσεις.
Παραμένει άγνωστο ακόμη αν με την δικογραφία που θα σχηματιστεί κατηγορούμενοι θα είναι και δεκάδες χρήστες για προμήθεια ναρκωτικών ή αν θα χρησιμοποιηθούν ως μάρτυρες κατηγορίας.
Σε κάθε περίπτωση έχει ανοίξει ακόμη ένα μεγάλο κεφάλαιο στον πόλεμο για την καταστολή του φαινομένου της διακίνησης ναρκωτικών και μάλιστα στην κοινωνία του Αρχαγγέλου που μαστίζεται από την χρήση ουσιών.
Νέο ρεκόρ υποκλοπών από ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.
Οι τηλεφωνικές υποκλοπές από ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ παρουσίασαν αύξηση κατά 40% τα δύο τελευταία χρόνια! Μόνο το 2016 υποβλήθηκαν από τις διωκτικές αρχές αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες στη Δικαιοσύνη 8.124 αιτήματα για παρακολουθήσεις τηλεφώνων, ενώ αυτός ο αριθμός το 2014 ήταν 5.800 σχετικές έγγραφες αιτήσεις για συνακροάσεις συνομιλιών.
Αυτό είναι ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία που παρουσιάζονται στην τελευταία έκθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για το 2016, η οποία εκδόθηκε προ μερικών ημερών και την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα». Και αποτελούν σαφές δείγμα της διαρκούς αύξησης των παρακολουθούμενων τηλεφώνων από τις κρατικές υπηρεσίες.
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι εντός του 2016 υποβλήθηκαν στην ΑΔΑΕ 14 αναφορές περιστατικών ασφαλείας και μη τήρησης του απορρήτου των επικοινωνιών κυρίως από εταιρείες τηλεφωνίας, ενώ ήδη ερευνώνται 26 φάκελοι με τα ίδια ζητήματα από τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή συνολικά εξετάζονται 40 φάκελοι με πιθανές «τρύπες» στα συστήματα επικοινωνιών που μπορεί να εκμεταλλεύονται επιτήδειοι.
Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία έκθεση της ΑΔΑΕ, το 2016 κατεγράφησαν 5.177 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας έναντι 4.871 το 2015 και 3.780 το 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 ζητήθηκε και η παράταση 3.904 τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που είχαν ζητηθεί από την προηγούμενη χρονιά.
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες άρσεις απορρήτου με επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές που ζητούνται από δικαστικά συμβούλια. Με την επίκληση των λόγων εθνικής ασφάλειας η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ. στα σχετικά αιτήματα δεν καταγράφουν τους λόγους που ζητεί τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων.
Συμπληρώνεται ότι το 2016 εμφανίζονται να έχουν εκδοθεί 2.947 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων για κρατικές συνακροάσεις έναντι 2.304 το 2015 και 1.956 το 2014.
Δηλαδή αν αθροισθούν οι συγκεκριμένοι αριθμοί και με συνεκτίμηση ότι συνεχίζονται παλαιότερες παρακολουθήσεις μπορεί να υπολογισθούν ότι γίνονται κάθε χρόνο παρακολουθήσεις που αφορούν 9.000 έως 10.000 διαφορετικές περιπτώσεις. Επιπλέον αν προσμετρηθεί ότι κάθε αίτημα μπορεί να περιλαμβάνει και την παρακολούθηση αρκετών ατόμων, ο αριθμός των πολιτών που καταγράφονται οι συνομιλίες τους μπορεί να υπερβαίνουν τα 20.000-30.000 άτομα. Σημειώνεται ότι οι κρατικές αρχές διαθέτουν τρία μεγάλα συστήματα επισυνδέσεων με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αλλά και Internet και τα οποία χειρίζονται η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ