Με αφορμή τη δήλωση του Περιφερειάρχη Νoτίου Αιγαίου σε σχέση με τις ευθύνες που έχει για την καταγραφή και μελέτη των ζημιών από τον πρόσφατο σεισμό στην Κω , ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού κ Γιώργος Νικητιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

«Για άλλη μια φορά ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος , επιδιώκει να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και υβρίζει όσους έχουν διαφορετική άποψη από τον ίδιο.

Σε προχθεσινές μου δηλώσεις στο Ράδιο Πρώτο στην Κω, ερωτηθείς για τις συνέπειες από το σεισμό της 21ης Ιουλίου, αφού έδωσα συγχαρητήρια ως όφειλα προς τον Δήμο Κω, όλες τις δημοτικές παρατάξεις και το σύνολο του λαού της Κω για την ώριμη και υπεύθυνη στάση που επέδειξαν καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου μετά τον σεισμό, έκανα αναφορά (χωρίς να υβρίζω και να αποδίδω χαρακτηρισμούς ) στην αδιαφορία της Περιφέρειας η οποία, δεν μερίμνησε ως όφειλε για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών σε δημόσια, δημοτικά κτίρια, σε ναούς και στις υποδομές του νησιού της Κω.

Δυστυχώς, ο κ. Περιφερειάρχης, για να δραπετεύσει από τις ευθύνες του επιδιώκει επικαλούμενος μάλιστα έγγραφο του Γενικού Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας κ Καπάκη να αποσείσει τις ευθύνες που τον βαρύνουν και να ρίξει τις ευθύνες στο Δήμο της Κω για το γεγονός ότι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου δεν είχε κάνει όπως όφειλε και όπως προκύπτει από το έγγραφο που επισυνάπτω ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων στην Κω , καθώς και για τις βλάβες στις υποδομές του νησιού και τις εκκλησίες.

Το έγγραφο που εστάλη στις εφημερίδες από τον κ. Χατζημάρκο και με το οποίο παραπληροφορεί το κοινό αναφέρεται σε ανάθεση στο Δήμο Κω της διαχείρισης της κρίσης και όχι σε καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών. Αφορά τα ζητήματα της έκτακτης ανάγκης και της Πολιτικής Προστασίας. Είναι η απόφαση με την οποία  κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας στο νησί και ορίζεται ο Δήμος ως υπεύθυνος για τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού .Έχει δε ισχύ μέχρι 22 Ιανουαρίου 2018. Αυτό το έγγραφο δεν έχει καμία σχέση με την ευθύνη καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών που εστάλη 28 Ιουλίου μόνο στη Περιφέρεια και όχι στο Δήμο.  Την ευθύνη της καταγραφής και εκτίμησης του ύψους των ζημιών την είχε αποκλειστικώς η Περιφέρεια όπως προκύπτει από το έγγραφο που επισυνάπτεται .

Το έγγραφο αυτό με ημερομηνία 28 Ιουλίου (7 ημέρες μετά το σεισμό) με Αρ.Πρωτ 84410 και υπογραφή του Γενικού Γραμματέα κ Κουρουπλή έχει αποδέκτη πρώτο απ’ όλους την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και σε καμία περίπτωση το Δήμο Κω.

Με το έγγραφο αυτό καλείτε να ενημερώσει ο κ Περιφερειάρχης «για το κόστος των άμεσων ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό».

Στο έγγραφο αυτό που δεν συμφέρει πολιτικώς να αναφερθεί ο κ Χατζημάρκος, εξηγεί με ποιο τρόπο θα γίνει η αποτίμηση των ζημιών και ποιες ζημιές θα πρέπει να καταγραφούν. Θέτει τέλος προθεσμία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για να απαντήσει η Περιφέρεια. Είχατε κ Περιφερειάρχη 33 ολόκληρες ημέρες και δεν κάνατε ΤΙΠΟΤΑ και τώρα τα ρίχνετε στο Δήμο Κω και επικαλείστε έγγραφο που καμία σχέση δεν έχει με την δική σας αρμοδιότητα και ευθύνη.

Ο κ Χατζημάρκος, πρέπει να καταλάβει ότι καμία πρεμούρα δεν υπάρχει σε βάρος της Περιφέρειας όπως αναφέρει, από την πλευρά μου και θα πρέπει να χωνέψει καλά στο μυαλό του ότι «αδιάβαστος» όπως με αποκαλεί ούτε ήμουνα, ούτε θα με βρεί ποτέ. Δυστυχώς για αυτόν, έμαθα να διαβάζω στη ζωή μου για να φθάσω όπου έχω φθάσει. Προς ενημέρωσή του δε , το θέμα που έθιξα στο Ράδιο Πρώτο , χωρίς να γίνεται αναφορά σε μένα, το έχει ήδη η εφημερίδα «Σταθμός της Κω» σε πρωτοσέλιδο με τεράστιους τίτλους. Μήπως και αυτή έχουν πρεμούρα κατά της Περιφέρειας ή μήπως είναι και αυτοί αδιάβαστοι; Για το ίδιο θέμα ο Δήμος Κω με δελτίου Τύπου, αναφέρει ότι για τη καταγραφή δεν ευθύνεται ο Δήμος Κω αλλα κάποιοι άλλοι….Και ο Δήμος αδιάβαστος είναι κ. Χατζημάρκο; Και ο Δήμος  είναι παραμυθατζής και έχει πρεμούρα κατά της Περιφέρειας ;

O κ Περιφερειάρχης, θα πρέπει να μάθει επιτέλους να απαντάει στα θέματα που τίθενται επι της ουσίας και όχι με προσωπικές ύβρεις. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι ο λαός του Αιγαίου με χιλιάδες χρόνια πολιτισμού πίσω του, απαιτεί στοιχειωδώς ένα επίπεδο στο διάλογο και όχι ύβρεις και παραπλανήσεις. Όσο δύσκολο και αν είναι για σας κ Χατζημάρκο πρέπει να το προσπαθήσετε »

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ