Τοπικές Ειδήσεις

Απάντηση στην βουλευτή της Μέρα 25 σχετικά με την μισθοδοσία των εργαζόμενων της ΔΕΣ Ρόδα

Σχετικά με τα διαλαμβανόμενα στην Ερώτηση που κατατέθηκε από Βουλευτή του Μέρα 25 με θέμα: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της ΡΟΔΑ λόγω των μειωμένων εισπράξεων της επιχείρησης αναφέρουμε τα εξής:

α)  Τα έσοδα της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, τα οποία προέρχονται από το κόμιστρο που εισπράττει η Επιχείρηση για το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρει,  έχουν μειωθεί από τον Μάρτιο του 2020  κατά 95 %, λόγω άμεσου κίνδυνου εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

β) Μεγάλο μέρος των εσόδων της Επιχείρησης  διαχρονικά προέρχονταν,  από την θερινή  περίοδο,  λόγω της αύξησης της κίνησης  αφού το νησί αποτελεί εδώ και χρόνια κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Στην παρούσα συγκυρία,  έχει μειωθεί δραματικά η κίνηση του επιβατικού κοινού, ενώ τα ανελαστικά  έξοδα αυτής,  (μισθοδοσία, συντήρηση, εφοδιασμός στόλου …) είναι σταθερά και συνεχή.

γ) Παρόλα αυτά, η Επιχείρηση στα πλαίσια της ευθύνης  και του ρόλου της, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσει με ευθύνη και συνέπεια τις αντιξοότητες και  μέχρι σήμερα έχουν  καλυφθεί τα οφειλόμενα στη μισθοδοσία  και τις ασφαλιστικές εισφορές του  προσωπικού (μέσω ΕΑΠ) με  τη βοήθεια και τη σύμπραξη  του Δήμου, και συγκεκριμένα με τις παρακάτω αποφάσεις του:

  1. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΣ ΡΟΔΑ με αρ. 37/10-04-2020 έχει εγκριθεί το α) Ετήσιο  Προγράμματος Δράσης για το έτος 2020 και β) με  υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΕΣ ΡΟΔΑ από τον Δήμο Ρόδου,  κατά το άρθρο 259 παρ. 1 του Ν.3463 /2006, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση για το έτος 2020 η οποία έχει εγκριθεί με την απόφαση με αρ. 268/2020/19-05-2020 της οικονομικής επιτροπής  έχει εκταμιευθεί το ποσό των 472.000,00 ευρώ, 
  2. Έχει εγκριθεί το υπόλοιπο της χρηματοδότησης  της κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΕΣ ΡΟΔΑ από τον Δήμο Ρόδου σύμφωνα με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής με αρ. 455/2020/24-07-2020 και εκταμιεύθηκε το ποσό των 178.000,00 ευρώ, το οποίο και διατέθηκε ήδη προς κάλυψη μισθών και εισφορών.
  3.  Οι ενέργειες που έχει προβεί η Δημοτική Επιχείρηση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, για να καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων και όλα τα ανελαστικά της έξοδα  μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 είναι:

α ) Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου με αρ. 70/07-08-2020 έχει γίνει Τροποποίηση του Ετήσιου  Προγράμματος Δράσης για το έτος 2020 της ΔΕΣ ΡΟΔΑ.

β)  Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου με αρ. 71/07-08-2020 έχει ψηφιστεί θέμα «Έγκριση υποβολής νέου αιτήματος χρηματοδότησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΕΣ ΡΟΔΑ για το έτος 2020, από τον Δήμο Ρόδου,  κατά παρ. 14 του άρθρου 10 του Ν4071/2012 σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση για το έτος 2020».

Οι ανωτέρω αποφάσεις βρίσκονται στο στάδιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών που απαιτούνται προκειμένου να υπάρχει κάλυψη των ανελαστικών εξόδων του φορέα μας από τον Δήμο Ρόδου,  μέχρι τέλος του έτους 2020.

Όπως ο καθείς αντιλαμβάνεται, η παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δεν είναι διαρκώς υπό αναθεώρηση, με βάση τα συνεχώς μεταβαλλόμενα επιδημιολογικά δεδομένα της επιδημίας, που επηρεάζουν ιδιαίτερα την ΔΕΣ ΡΟΔΑ σαν επιχείρηση παροχής συγκοινωνιακού έργου.

 

Για την Δημοτική επιχείρηση Συγκοινωνιών «ΔΕΣ ΡΟΔΑ»

ΤΣΙΚΚΗΣ Ν. Δημήτριος

Πρόεδρος Δ.Σ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου