- Το πρόγραμμα «Αθηνά» της ΧΕΝ Ελλάδος προσφέρει δωρεάν στέγαση σε φοιτήτριες που σπουδάζουν στην Αττική και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, για 12η χρονιά.
- Η πρόεδρος της ΧΕΝ Ρόδου, Δέσποινα Μουτάφη, καλεί τις οικογένειες της Δωδεκανήσου να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν αυτήν την πρωτοβουλία.
- Οι φοιτήτριες διαμένουν σε πλήρως εξοπλισμένα στούντιο και έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους και υπηρεσίες υποστήριξης.
- Η επιλογή των συμμετεχουσών γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, διασφαλίζοντας ότι οι ανάγκες των πραγματικά ωφελούμενων καλύπτονται.
• Το πρόγραμμα «Αθηνά» της ΧΕΝ Ελλάδος προσφέρει για 12η χρονιά δωρεάν φιλοξενία σε φοιτητές που σπουδάζουν στην Αττική
• Η πρόεδρος της ΧΕΝ Ρόδου, Δέσποινα Μουτάφη, καλεί τις οικογένειες της Δωδεκανήσου να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα
Μία σημαντική πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης της νέας γενιάς παρουσιάστηκε στη Ρόδο από τη ΧΕΝ Ρόδου (στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το πρόγραμμα «Αθηνά» της ΧΕΝ Ελλάδος) μέσω του οποίου παρέχεται δωρεάν στέγαση σε φοιτήτριες που σπουδάζουν στην Αττική και αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται αδιάλειπτα τα τελευταία δώδεκα χρόνια, έχοντας ήδη προσφέρει ασφαλή κατοικία και πολύπλευρη υποστήριξη σε περισσότερες από 180 νέες γυναίκες από ολόκληρη τη χώρα.
Στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος της ΧΕΝ Ρόδου, κα Δέσποινα Μουτάφη, υπενθύμισε ότι η ΧΕΝ αποτελεί έναν από τους παλαιότερους εθελοντικούς οργανισμούς διεθνώς, λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές και παραμένει μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με βασική αποστολή την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, της οικογένειας αλλά και της νεολαίας ανεξαρτήτως φύλου.
Δώδεκα χρόνια στήριξης των φοιτητριών
Η πρόεδρος της ΧΕΝ Ρόδου δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Για δωδέκατη χρονιά η ΧΕΝ Ελλάδος υλοποιεί το πρόγραμμα “Αθηνά”, προσφέροντας δωρεάν στέγαση σε φοιτήτριες που έχουν εισαχθεί σε πανεπιστημιακές σχολές της Αττικής και διαμένουν μόνιμα εκτός νομού, προωθώντας στην πράξη το δικαίωμά τους στην ισότιμη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέες γυναίκες που εισάγονται σε πανεπιστημιακές σχολές της Αττικής και προέρχονται από την περιφέρεια, δίνοντας προτεραιότητα σε όσες αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Η επιλογή των συμμετεχουσών πραγματοποιείται με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε η ενίσχυση να κατευθύνεται σε εκείνες που πραγματικά τη χρειάζονται.
Σύγχρονες εγκαταστάσεις και ολοκληρωμένη υποστήριξη
Η δωρεάν φιλοξενία παρέχεται στο ιδιόκτητο Πολυκέντρο Υπηρεσιών «Αθηνά» της ΧΕΝ Ελλάδος στην Ηλιούπολη. Οι φοιτήτριες διαμένουν σε πλήρως εξοπλισμένα μονόκλινα στούντιο με ιδιωτικό λουτρό, έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους μελέτης και αναψυχής, πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες, πλυντήρια, δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο και 24ωρη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Η κα Μουτάφη έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι η φύλαξη δεν έχει ελεγκτικό χαρακτήρα.
Παράλληλα, η ΧΕΝ Ελλάδος προσφέρει στις φιλοξενούμενες φοιτήτριες υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης, ψυχολογικής συμβουλευτικής, νομικής ενημέρωσης και επαγγελματικού προσανατολισμού μέσω των προγραμμάτων Femina Support Lab και Femina Career Lab, δίνοντας στις νέες γυναίκες τη δυνατότητα να προετοιμαστούν καλύτερα τόσο για τις σπουδές όσο και για τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Η επιλογή των φοιτητριών πραγματοποιείται με βάση συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε το πρόγραμμα να απευθύνεται σε όσες πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης. Οι ενδιαφερόμενες δεν θα πρέπει να διαθέτουν κατοικία στην Αττική, είτε ιδιόκτητη είτε μέσω παραχώρησης ή μίσθωσης, ενώ απαιτείται η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου, φορολογικά στοιχεία της ίδιας και των γονέων, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, βεβαίωση εγγραφής ή φοίτησης, καθώς και έγγραφα που τεκμηριώνουν ειδικές κοινωνικές συνθήκες, όπως πολυτεκνία, μονογονεϊκή οικογένεια, ανεργία γονέων ή σοβαρά προβλήματα υγείας.
Οι αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως τις 24 Αυγούστου 2026, ενώ η αξιολόγηση ολοκληρώνεται μέσα στον Σεπτέμβριο, οπότε ανακοινώνονται τόσο οι επιλεγμένες όσο και οι επιλαχούσες φοιτήτριες.
Περισσότερα από ένα δωμάτιο – Ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υποστήριξης
Η πρόεδρος της ΧΕΝ Ρόδου υπογράμμισε ότι η φιλοσοφία του προγράμματος δεν περιορίζεται στην παροχή στέγης, αλλά δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και υποστήριξης για τις νέες γυναίκες που εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να σπουδάσουν.
«Από τη Ρόδο σχεδόν καμία φοιτήτρια δεν έχει αξιοποιήσει το πρόγραμμα»
Ένα από τα στοιχεία που προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι, παρά τη σημαντική οικονομική ελάφρυνση που προσφέρει το πρόγραμμα, η συμμετοχή φοιτητριών από τη Ρόδο παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Η κα Μουτάφη δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δώδεκα χρόνια λειτουργεί το πρόγραμμα και έχουν περάσει πάνω από 180 φοιτήτριες από όλη την Ελλάδα. Από τη Ρόδο δεν πέρασε κανένα παιδί. Γι’ αυτό θελήσαμε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, για να γίνει γνωστό στο κοινό ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα».
Η ίδια σημείωσε ότι κάθε χρόνο η ΧΕΝ Ρόδου αποστέλλει ενημερωτικό υλικό στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Μητρόπολη και σε άλλους φορείς της Δωδεκανήσου, ωστόσο η ανταπόκριση παραμένει μικρή: «Θέλουμε να ενημερωθούν οι οικογένειες. Είναι μεγάλη προσφορά και πραγματικά μας κάνει εντύπωση που δεν αξιοποιείται περισσότερο», ανέφερε.
Σημαντική οικονομική ανάσα για τις οικογένειες
Η πρόεδρος της ΧΕΝ Ρόδου τόνισε ότι, δεδομένου του ιδιαίτερα υψηλού κόστους ενοικίασης κατοικιών στην Αθήνα, το πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστική οικονομική ανάσα για τις οικογένειες.
Η φιλοξενία μπορεί να ανανεώνεται κάθε χρόνο, μέχρι και πέντε συνολικά έτη, εφόσον η φοιτήτρια εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις και συνεχίζει κανονικά τις σπουδές της.
Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση προς τις οικογένειες και τις υποψήφιες φοιτήτριες της Ρόδου και των υπόλοιπων νησιών της Δωδεκανήσου να ενημερωθούν εγκαίρως για το πρόγραμμα και να αξιοποιήσουν μία δυνατότητα που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία.
Σε μια περίοδο όπου το κόστος σπουδών αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο βάρος για τα ελληνικά νοικοκυριά, το πρόγραμμα «Αθηνά» της ΧΕΝ Ελλάδος έρχεται να αποδείξει ότι η κοινωνική αλληλεγγύη μπορεί να μεταφραστεί σε έμπρακτη στήριξη, προσφέροντας στις νέες γυναίκες όχι μόνο μια ασφαλή στέγη, αλλά και τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν το μέλλον τους με αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση και ίσες ευκαιρίες.
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε
.gif)















