ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένωση Δικαστών για υπόθεση Λιγνάδη: Η επίκληση του γενικού αισθήματος Δικαιοσύνης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δικαιοσύνη

«Η επί­κλη­ση και αξιο­ποί­η­ση του γε­νι­κού αι­σθή­μα­τος Δι­καιο­σύ­νης απαι­τεί ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή, γιατί πολύ εύ­κο­λα μπο­ρού­με να οδη­γη­θού­με σε εκτρο­πή προς τα λαϊκά δι­κα­στή­ρια και την πυρά για τις “μά­γισ­σες” της κάθε επο­χής», ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή της η Ένωση Δι­κα­στών και Ει­σαγ­γε­λέ­ων σχε­τι­κά με τις επι­κρί­σεις σε βάρος των Μελών της Συν­θέ­σε­ως του Μι­κτού Ορ­κω­τού Δι­κα­στη­ρί­ου Αθη­νών για την από­φα­ση στην υπό­θε­ση Λι­γνά­δη.

Ανα­λυ­τι­κά το δελ­τίο τύπου της Ένω­σης Δι­κα­στών και Ει­σαγ­γε­λέ­ων

«Το τι είναι δί­καιο και τι άδικο είναι συ­νή­θως αντι­κεί­με­νο δια­φω­νί­ας σε μία κοι­νω­νία»: John Rawls

Η Ένωση Δι­κα­στών και Ει­σαγ­γε­λέ­ων επι­ση­μαί­νει τα ακό­λου­θα:

Το τε­λευ­ταίο χρο­νι­κό διά­στη­μα, πα­ρα­τη­ρεί­ται, έντο­να, το φαι­νό­με­νο της επί­κλη­σης του κοι­νού περί δι­καί­ου αι­σθή­μα­τος. Η επί­κλη­ση και αξιο­ποί­η­ση του γε­νι­κού αι­σθή­μα­τος Δι­καιο­σύ­νης απαι­τεί ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή, γιατί πολύ εύ­κο­λα μπο­ρού­με να οδη­γη­θού­με σε εκτρο­πή προς τα λαϊκά δι­κα­στή­ρια και την πυρά για τις «μά­γισ­σες» της κάθε επο­χής.

Το Σύ­νταγ­μα κα­το­χυ­ρώ­νει το δι­καί­ω­μα των πο­λι­τών στην ενη­μέ­ρω­ση και πα­ράλ­λη­λα την υπο­χρέ­ω­ση της έγκυ­ρης ενη­μέ­ρω­σης των πο­λι­τών. Συ­νε­πώς, οι «ΑΠΟ­ΦΑ­ΣΕΙΣ» των τηλε-δι­κα­στών και των τηλε-ει­σαγ­γε­λέ­ων, που «εκ­δί­δο­νται» με φήμες, ει­κα­σί­ες και σχό­λια της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας, πα­ρα­βιά­ζο­ντας κάθε έν­νοια του τεκ­μη­ρί­ου αθω­ό­τη­τας και προη­γού­νται των απο­φά­σε­ων των Δι­κα­στη­ρί­ων είναι εξαι­ρε­τι­κά επι­κίν­δυ­νες σε μία ευ­νο­μού­με­νη πο­λι­τεία.

Μόνη στα­θε­ρή εγ­γύ­η­ση προ­στα­σί­ας ένα­ντι των άνω φαι­νο­μέ­νων απο­τε­λεί το Κρά­τος Δι­καί­ου και οι θε­σμοί του, με­τα­ξύ αυτών δε η Ανε­ξάρ­τη­τη Δι­καιο­σύ­νη, η οποία εκ­δί­δει τις απο­φά­σεις της με βάση τα στοι­χεία της δι­κο­γρα­φί­ας και τα νό­μι­μα απο­δει­κτι­κά μέσα, που ανα­γνω­ρί­ζουν το Σύ­νταγ­μα και οι Νόμοι και όπως επι­τάσ­σουν οι θε­με­λιώ­δεις αρχές της Δί­και­ης Δίκης και της προ­στα­σί­ας των ατο­μι­κών δι­καιω­μά­των».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.