Ειδήσεις

Διαφωνούν στην πώληση του ΑΔΜΗΕ η διοίκηση της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ

Μια εταιρεία πλήρως ανεξαρτητοποιημένη από τη ΔΕΗ, στην οποία θα συμμετέχει με ποσοστό 51% το δημόσιο και κατά 49% στρατηγικός επενδυτής, είναι το βασικό ισοδύναμο σχέδιο που η κυβέρνηση προτείνει ως εναλλακτικό ισοδύναμο της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, ενώ εξετάζεται και το σενάριο της μετοχοποίησης στην περίπτωση που αυτό απορριφθεί. Η λογική που επικρατεί και η οποία εκφράστηκε χθες και από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ είναι να μη στερηθεί η ΔΕΗ περιουσιακά στοιχεία που έχουν περάσει στον ΑΔΜΗΕ ως 100% θυγατρική της σήμερα. «Είναι ασύμφορο να αποστερηθεί η ΔΕΗ ενός τόσο πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου για εντελώς πρόσκαιρο και ευκαιριακό τίμημα. Μπορούν να διαμορφωθούν μοντέλα που να προσιδιάζουν στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, χωρίς η ΔΕΗ να απωλέσει ένα τόσο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο», τόνισε κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης χθες ο κ. Παναγιωτάκης, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Αντίστοιχη θέση εξέφρασε από το βήμα της γενικής συνέλευσης και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης. «Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΑΔΜΗΕ δεν προκύπτει από καμία Κοινοτική Οδηγία.

Η ΔΕΗ είναι περιουσία του Ελληνα πολίτη και δεν εκποιείται. Θα αγωνιστούμε για να ακυρώσουμε την προσπάθεια των δανειστών να διαλύσουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, προϊδεάζοντας για τη στάση που θα κρατήσει το συνδικάτο. Οι εταίροι συνδέουν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα για να μην εφαρμοστεί. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ ήταν από τις λίγες ιδιωτικοποίησεις που έφτασαν σε ώριμο επίπεδο (μεσολάβησαν οι εκλογές λίγο πριν από την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών) και κατάφερε να προσεγγίσει το ενδιαφέρον δύο ευρωπαϊκών εταιρειών, του Διαχειριστή Ενέργειας της Ιταλίας, Terna, και του Διαχειριστή του Βελγίου, Elia. Ισχυρό ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή και το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας China State Grid, η οποία, εν μέσω του ελληνικού διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, εξαγόρασε το 49% της ιταλικής Cassa Depositi e Prestiti Reti (CDP Reti), η οποία ελέγχει το 30% των εταιρειών διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, SNAM και Terna.

Eπιφυλακτικός εμφανίστηκε χθες ο κ. Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, και για το μέτρο του NOME (δημοπρασίες ισχύος) που περιλαμβάνει η πρόταση των εταίρων για την αγορά ηλεκτρισμού, εκφράζοντας ερωτηματικά για τις επιπτώσεις στους καταναλωτές. Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ΔΕΗ και για τις επιπτώσεις εφαρμογής της συμφωνίας στα βιομηχανικά τιμολόγια, τα οποία παρέχονται από τη ΔΕΗ με έκπτωση 20%.

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της εισπραξιμότητας της εταιρείας, τονίζοντας ότι είναι άμεσος στόχος η βελτίωσή της, ενώ επικέντρωσε για άλλη μια φορά στους «εκ συστήματος κακοπληρωτές».

Σε ό,τι αφορά τέλος στα τιμολόγια, από την ομιλία του κ. Παναγιωτάκη αλλά και από δηλώσεις του στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, προέκυψε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις μέσα στο 2015. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες της ΔΕΗ για μείωση του κόστους παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (τρόπος αποζημίωσης μονάδων, απόκτηση δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων, βελτίωση των συνθηκών εκμετάλλευσης λιγνίτη κ.λπ.), οι οποίες απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου