Ειδήσεις

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των ιαματικών πηγών

Σε δημόσια διαβούλευση ετέθη το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού «Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας, Ναυάγιο Ζακύνθου, διατάξεις για τα τουριστικά γραφεία, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα και άλλες ρυθμίσεις για την τουριστική ανάπτυξη».

Στόχος του νομοσχεδίου είναι αφενός η ρύθμιση ζητημάτων που θα συμβάλουν μεσοπρόθεσμα στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και αφετέρου η διευθέτηση επιμέρους τεχνικής φύσεως ζητημάτων που συνδέονται με τη λειτουργία της τουριστικής αγοράς και χρήζουν αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου 2021 και ώρα 14:00.

Οι τρεις άξονες
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου διαρθρώνεται σε τρία μέρη. Στόχος του πρώτου μέρους του σχεδίου νόμου είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν αρκετοί ελληνικού τουριστικοί προορισμοί μέσω τριών αλληλένδετων οργανωτικών δομών:

• της Διυπουργικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης,

• των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και

• του Τοπικού/Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης από κάθε Οργανισμό.

Αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων. Επίσης, στο πρώτο μέρος ρυθμίζονται θέματα που αφορούν σε επείγουσες ενέργειες προβολής και προώθησης των Περιφερειών λόγω της πανδημίας COVID-19.

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου, μέσω της σύστασης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας – ΙΠΕ», έχει ως σκοπό μια συνολικότερη, ομοιογενή και αποδοτική διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων και πηγών της χώρας μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, που αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή/και των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου επιδιώκεται η δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης και αξιοποίησης του Ναυαγίου της Ζακύνθου, του δεύτερου σε επισκεψιμότητα και αναγνωρισιμότητα τουριστικού προορισμού στην Ελλάδα και σημαντικού τουριστικού πόλου έλξης, ο οποίος χρήζει άμεσης εξειδικευμένης μέριμνας, προκειμένου οι τουρίστες σαν μπορούν να τον επισκέπτονται με ασφάλεια.

Στο επίκεντρο η κρουαζιέρα

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grΕπιπρόσθετα, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου συστήνεται Συμβούλιο Ανάπτυξης για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας και επιλύονται μια σειρά ζητημάτων όπως είναι ο χρόνος απόσυρσης της κυκλοφορίας των ΔΧΤΛ ανοιχτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων, η λειτουργική ενοποίηση κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ενώ εισάγεται μια σειρά σημαντικών, χρηστικών και επειγουσών ρυθμίσεων σε θέματα λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και οργάνωσης της τουριστικής αγοράς, όπως η παράταση προθεσμιών κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων, με στόχο την άμεση επίλυση πρακτικών προβλημάτων που προκύπτουν από την καθημερινή άσκηση της τουριστικής δραστηριότητας ενόψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου.

Πηγή euro2day.gr
Εύα Δ. Οικονομάκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου