Ειδήσεις

Η “επανάσταση” των ξενοδόχων

“Καυτό” θα είναι το φετινό καλοκαίρι για τον επιχειρηματικό κόσμο του Τουρισμού, εν αναμονή και της εφαρμογής των νέων φορολογικών μέτρων που θα επιβληθούν στο τουριστικό πακέτο.

Μετά την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή πέρσι τον Οκτώβριο από το 6,5% στο 13% και την κατάργηση των φορολογικών εκπτώσεων στα νησιά, σειρά έχει τώρα η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και θα επηρεάσει την κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών, ο δεύτερος γύρος της κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά, αλλά και η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία άνω των δυο αστεριών και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δυο κλειδιών από το 2018, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 24ης γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ήδη η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα συμπαρασύρει σε αυξήσεις από τις μεταφορές μέχρι την εστίαση, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την τιμή του τουριστικού πακέτου και μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Η επιβολή εξάλλου φόρου πληρότητας αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον απώλειες στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Γιατί αντιδρούν οι ξενοδόχοι; Όπως τονίζουν, οι παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες, με την πτώση στον Τουρισμό που πλήττει την Τουρκία, δεν θα κρατήσει για πάντα. Με τους φόρους στην Ελλάδα να είναι υψηλοί και το τουριστικό προϊόν μη ανταγωνιστικό, θεωρείται σίγουρο πως η χώρα γήγορα θα χάσει τουριστικά μερίδια, ενώ θα συνεχιστεί και η υστέρηση στις επενδύσεις. Σημειώνουν δε πως αντί να προστατευθεί ο Τουρισμός, που συνεισφέρει στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, “φορτώνεται” με νέους φόρους.

Από την άλλη βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν τον κλάδο, λέγοντας πως εμμένουν τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής στους τουριστικούς προορισμούς, τα φαινόμενα μαύρης εργασίας ή χαμηλής αμοιβής των εργαζόμενων, εγείροντας παράλληλα προβληματισμούς για το γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων στον ξενοδοχειακό χώρο, όταν οι τουριστικές εισπράξεις αυξάνονται κάθε χρόνο. Στελέχη της αγοράς απαντούν πως οι αυξημένες αφίξεις δεν συνδέονται με τις πληρότητες των ξενοδοχείων, αφού πολλοί τουρίστες επιλέγουν να μισθώνουν ιδιωτικές κατοικίες, στηλιτεύοντας παράλληλα την αδυναμία του κράτους να ελέγξει τη φοροδιαφυγή. Όσον αφορά τα έσοδα, ο ανταγωνισμός σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου συγκρατεί τις τιμές. Είναι άλλωστε ενδεικτικό, πως από τα 25 εκατ. τουρίστες φέτος, τα προσδοκώμενα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 15 δισ., 800 εκατ. μόλις περισσότερα σε σχέση με πέρσι.

Τι ισχύει στη Μεσόγειο για ΦΠΑ- τέλος διανυκτέρευσης

Στην Ελλάδα και την Κροατία εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές (13%) ΦΠΑ για τη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα, ωστόσο στη χώρα μας η επιβάρυνση για τις λοιπές υπηρεσίες ανέρχεται σε ποσοστό 23% ενώ στην Κροατία σε 5% – 13%. Η Τουρκία εφαρμόζει τον χαμηλότερο συντελεστή διαμονής με 8% αλλά για τις λοιπές υπηρεσίες (συνέδρια, αλκοολούχα ποτά) ο συντελεστής ανέρχεται στο 18%. Η Κύπρος εφαρμόζει ενιαίο συντελεστή 9% για το σύνολο των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και αντίστοιχα η Ιταλία με την Ισπανία εφαρμόζουν συντελεστή 10%. Στην Ισπανία δίδεται η καλύτερη αξιολόγηση διότι εκτός των χαμηλών συντελεστών η ισχύουσα νομοθεσία της δεν προβλέπει την εφαρμογή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά.

 

Η "επανάσταση" των ξενοδόχων

 

Την ίδια ώρα, όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής (ξενοδοχεία, μπανγκαλόου, ξενώνες και διαμερίσματα) στην Ελλάδα υπόκεινται σε ειδικό φόρο 0,5% επί του κύκλου εργασιών ο οποίος προέρχεται από τις υπηρεσίες διαμονής και διατροφής (τέλος παρεπιδημούντων). Ο φόρος αυτός είναι συνάρτηση του κύκλου εργασιών και τα ξενοδοχεία με μεγαλύτερες χρεώσεις επιβαρύνονται αναλογικά περισσότερο σε σχέση με το σύστημα που ακολουθείται στις χώρες όπου οι επιβάρυνση εξαρτάται από τον αριθμό των πελατών. Επιπρόσθετα, ο φόρος καταβάλλεται απευθείας από τις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ στην Ιταλία, Ισπανία και Κροατία ο φόρος επιβαρύνει τους πελάτες.

Ιταλία: Όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής (ξενοδοχεία, μπανγκαλόου, ξενώνες και διαμερίσματα) υπόκεινται σε ειδικό φόρο από 1 ευρώ έως 4 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη. Ο τουριστικός φόρος, είναι ένας τοπικός φόρος που εφαρμόζεται στα πρόσωπα που διαμένουν στα καταλύματα των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικός προορισμός ή ως πόλη τέχνης. Κάθε πόλη έχει ξεχωριστή φορολογία.

Ισπανία: Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει ένας ειδικός φόρος των Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος. Το πιο κοινό σύστημα είναι 1 ευρώ ανά δωμάτιο και διανυκτέρευση.

Κροατία: Όλοι οι αλλοδαποί και εγχώριοι πολίτες καταβάλλουν φόρο Τουρισμού για κάθε διανυκτέρευση. Το ποσό του φόρου εξαρτάται από τον τόπο και το χρόνο παραμονής και για τους ενήλικες ανέρχεται περίπου σε 1 ευρώ ανά ημέρα, για άτομα 12- 18 ετών σε 0,50 ευρώ και για παιδιά έως 12 ετών δεν αναλογεί φόρος.

Στην Τουρκία και την Κύπρο δεν υφίσταται φόρος διανυκτέρευσης.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου