Ειδήσεις

Φόβοι για περαιτέρω μείωση των τουριστών από τη Ρωσία

Συνεχίζουν να αγωνιούν οι τουριστικοί πράκτορες και οι ξενοδόχοι σχετικά με τις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία το φετινό καλοκαίρι στη Ρόδο.

Η κρίση που ξέσπασε στην Ουκρανία άλλαξε κάπως τα δεδομένα την ώρα που η Ελλάδα και φυσικά και η Ρόδος ήταν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Ρώσων.

Την κατάσταση επιδείνωσε η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος έναντι του ευρώ. Τα προ κρίσης στοιχεία έδειχναν περαιτέρω αύξηση στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία στη χώρα μας.

Οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό διεξάγουν τώρα αγώνα δρόμου προκειμένου να περιοριστούν όσο γίνεται οι απώλειες από τη Ρωσία. Επιδιώκεται μάλιστα να διατηρηθούν τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα οι αφίξεις.
Υπάρχουν πάντως ορισμένοι τουριστικοί φορείς που συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους για μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία σε ποσοστό που μπορεί να αγγίξει και το 30%. Το αρνητικό κλίμα δημιουργεί η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από τη ρωσική αγορά. Τα μηνύματα που φθάνουν σε μας δεν είναι πολύ θετικά. Ελπίζουμε να εξομαλυνθεί η κατάσταση γιατί για παράδειγμα μια ενδεχόμενη μείωση των αφίξεων σε ποσοστό 30% ή 40% θα ήταν καταστροφική», δήλωσε στη «δ» ο τουριστικός πράκτορας κ. Γιάννης Καμπούρης.

Στην έκβαση των αφίξεων από τη Ρωσία αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος.
«Θεωρούμε δεδομένη τη μείωση σε ποσοστό 15% των αφίξεων από τη Ρωσία. Εύχομαι η εβδομάδα που διανύουμε να εξελιχθεί καλύτερα. Δεν πιστεύω πως οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες. Θα πρέπει να συνυπολογίζουμε όμως και τις επιπτώσεις από τη διενέργεια εθνικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου. Από την έκβασή τους θα εξαρτηθεί η στάση που θα τηρήσει η Ρωσία», δήλωσε στη «δ» ο κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Σε ερώτηση αν οι απώλειες από τη Ρωσία θα καλυφθούν από τις τουριστικές αγορές της Ευρώπης, ο κ. Γιώργος Ματσίγκος δήλωσε:

«Αν προχωρήσουμε προσεκτικά και κάνουμε σωστή προβολή και διαφήμιση της Ρόδου σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το κενό θα καλυφθεί. Υπάρχουν προς διάθεση αρκετές αεροπορικές θέσεις».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων δήλωσε ακόμα πως εξελίσσονται μέχρι τώρα πολύ καλά οι κρατήσεις από την Γερμανία.

«Θα βελτιωθεί η κατάσταση και με τις κρατήσεις από την Αγγλία τον Μάιο. Πιστεύω πως θα καλυφθούν τελικά οι απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας ο συνολικός αριθμός των Ρώσων ταξιδιωτών στο εξωτερικό ανήλθε σε 54 εκατ. για το 2013 και ήταν αυξημένος κατά 13% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό το 2012.

Το τουριστικό πρακτορείο Labirint σε συνεργασία με τον τουριστικό οργανισμό Le Grand, πέρυσι διακίνησαν προς τη χώρα μας περίπου 260.000 Ρώσους τουρίστες και 40.000 Ουκρανούς,
Να σημειωθεί ότι στη Ρωσία τρία ελληνικά προξενεία και 18 κέντρα εξυπηρέτησης (visa centers) εξέδωσαν πέρσι το 70% του συνόλου των ελληνικών θεωρήσεων εισόδου ανά τον κόσμο, με 1.033.000 θεωρήσεις και αύξηση 51% έναντι του 2012.

Στην Ουκρανία, από τα τρία σημεία διπλωματικής παρουσίας της Ελλάδας, στο Κίεβο, την Οδησσό και τη Μαριούπολη, με τη βοήθεια τριών visa centers χορηγήθηκαν συνολικά 202.000 θεωρήσεις το 2013, ήτοι άνοδος κατά 57% έναντι του 2012.
Το 2013, οι 1,3 εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες που ήρθαν στη χώρα δαπάνησαν πάνω από 1,35 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 42,2% σε σχέση με το 2012.
Αντίστοιχα το 2012 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 874.800 Ρώσοι, οι οποίοι ξόδεψαν 943 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 από τη Ρωσία ήρθαν στην Ελλάδα 738.900 επισκέπτες οι οποίοι δαπάνησαν 743 εκατ. ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου