Συμπληρώθηκε στις 11 Απριλίου 2018 ένας χρόνος από την ανάληψη της διαχείρισης 14 περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένου της Ρόδου από την Fraporrt Greece. Παρά τις δυσκολίες θετικός φαίνεται ο απολογισμός της πρώτης χρονιάς. Η εταιρεία κατάφερε να δώσει νέα όψη στις παλιές εγκαταστάσεις των αεροδρομίων, ενώ οι παρεμβάσεις θα είναι περισσότερο αισθητές μετά τον Ιούνιο και κυρίως μετά το φθινόπωρο.
Στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου, ολοκληρώνεται μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την λειτουργικότητα και την εμφάνισή του.
Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί πριν από ενάμιση μήνα το αποστραγγιστικό έργο στο διάδρομο προσγείωσης. Λόγω της συγκέντρωσης νερών, ο διάδρομος είχε υποστεί καθίζηση και ήταν απολύτως αναγκαίες οι παρεμβάσεις. Πλέον τοποθετήθηκαν γεωυφάσματα, αδρανή υλικά, στρώθηκε νέα άσφαλτος και το πρόβλημα έχει λυθεί οριστικά. Το ίδιο αποστραγγιστικό έργο είναι σε εξέλιξη και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο στους τροχοδιαδρόμους F και C οι οποίοι επίσης έχουν υποστεί καθίζηση.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ανακαίνιση μικρής κλίμακας στις τουαλέτες στο χώρο αφίξεων στην παλιά πτέρυγα του αεροδρομίου. Σε πλήρη ανακαίνιση προβαίνει η Fraport στις τουαλέτες στον ημιώροφο της παλιάς πτέρυγας και στις πύλες εξόδου. Εξ’ ολοκλήρου ανακαινίζονται οι τουαλέτες σε δύο σημεία στον νέο τερματικό σταθμό. Επίσης στην νέα πτέρυγα αυξάνονται τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου από τέσσερα σε οκτώ, παρέμβαση η οποία αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στη ροή επιβατών. Επιπρόσθετα, είναι σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός των χώρων αφορολογήτων ειδών ώστε να είναι πιο χρηστικοί και περισσότερο λειτουργικοί για τους επισκέπτες. Τέλος, τοποθετήθηκαν στον νέο τερματικό σταθμό νέοι πύργοι ψύξης.
Από τον Ιούνιο λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης, θα σταματήσουν οι παρεμβάσεις και θα συνεχιστούν τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα τα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνουν την αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών με τη δημιουργία θέσεων power-in/push-back. Πρόκειται για ένα διαφορετικό τρόπο στάθμευσης των αεροσκαφών, για να χωράνε περισσότερα αεροπλάνα αλλά και για να αυξηθεί ο αριθμός των προσαπογειώσεων. H Fraport Greece θέλει να αυξήσει τη δυναμικότητα του αεροδρομίου στην εξυπηρέτηση περισσοτέρων πτήσεων και μεγαλύτερου αριθμού επιβατών. Ταυτόχρονα με αυτή την τεχνική εξοικονομούν καύσιμα τα αεροσκάφη, τα οποία θα κάνουν όπισθεν με σβησμένους τους κινητήρες με τη βοήθεια ειδικών οχημάτων.
Επίσης, το φθινόπωρο θα γίνουν νέες διαγραμμίσεις στον διάδρομο προσγείωσης, απογείωσης και στους χώρους στάθμευσης. Τέλος, θα γίνουν οι παρεμβάσεις εξωτερικά για την αναβάθμιση της αισθητικής του αεροδρομίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το σύνολο των έργων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η Fraport Greece θα επενδύσει 330 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021. Στην υπόλοιπη διάρκεια της 40ετούς περιόδου παραχώρησης θα πραγματοποιήσει επιπλέον έργα αναβάθμισης και συντήρησης στα αεροδρόμια, που εκτιμά πως θα ανεβάσουν το σύνολο των επενδύσεων στο ύψος του 1 δισ. ευρώ περίπου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ