Ειδήσεις

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις εκκρεμείς αιτήσεων συνταξιοδότησης & εφάπαξ

Ο βουλευτής Δ/νήσου Δημήτρης Γάκης, μαζί με 49 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Οικονομικών με θέμα: «Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και εφάπαξ».

Είναι γνωστό ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και αντιστοίχως οι αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ είναι πλέον εκατοντάδες χιλιάδες, ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα δύο χρόνια ενώ το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Τον τελευταίο καιρό το συγκεκριμένο ζήτημα πήρε έκταση στον τύπο μετά και τις δηλώσεις του Όλι Ρεν για το θέμα και για τον κίνδυνο που αποτελούν αυτές οι εκκρεμείς αιτήσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών και μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ταμεία δήλωσε πως η έλλειψη προσωπικού επιδεινώνει την κατάσταση και το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα αύξηση του χρόνου απονομής των συντάξεων.

Τα οφειλόμενα ποσά εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία, επιβαρύνουν μερικώς τον κρατικό προϋπολογισμό. Παρ’ όλα αυτά, η οφειλή αυτή δεν εμφανίζεται κάπου στους εθνικούς λογαριασμούς, συνεπώς, εκτός των άλλων, εγείρονται ερωτήματα και για τον υπολογισμό του πλεονάσματος.

Στη βάση όλων των παραπάνω, οι 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για το συνολικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ, καθώς επίσης ποιό είναι το συνολικό οφειλόμενο πόσο προς τους ασφαλισμένους, συμπεριλαμβανομένων και των εφάπαξ.

Τέλος ερωτούνται, από αυτό το ποσό, ποιο τμήμα του επιβαρύνει τα Ταμεία και ποιό θα έπρεπε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην ΑΚΕ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αιτούνται τα αντίστοιχα έγγραφα για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων (και εφάπαξ) κατά ασφαλιστικό φορέα και τον διαχωρισμό τους σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και τη μελέτη βιωσιμότητας του ΤΣΑΥ, η οποία εκπονήθηκε μετά από αίτημα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου