ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Να πως καταργείται το ΑΣΕΠ: 5,38 εκατ. € για την ενίσχυση της ΔΕΥΑΡ με προσωπικό μέσω σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία!

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΕΥΑΡ

• Αί­σθη­ση προ­κα­λούν τα όσα «ομο­λό­γη­σε» χθες ο πρό­ε­δρος της επι­χεί­ρη­σης κ. Σω­τή­ρης Βα­για­νός

Αί­σθη­ση προ­κά­λε­σαν οι χθε­σι­νές δη­λώ­σεις του προ­έ­δρου της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Σω­τή­ρη Βα­για­νού σε εκ­πο­μπή του Τέρρη Χα­τζη­ιω­άν­νου σχε­τι­κά με την σκο­πι­μό­τη­τα και τους λό­γους που οδή­γη­σαν την διοί­κη­ση μόλις πρό­σφα­τα στην μα­ταί­ω­ση του δια­γω­νι­σμού για την πα­ρο­χή υπη­ρε­σιών υπο­στή­ρι­ξης στο πλαί­σιο ανα­βάθ­μι­σης της δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τας των δομών και υπο­δο­μών της επι­χεί­ρη­σης, μετά από πράξη του Ελεγ­κτι­κού Συ­νε­δρί­ου.

Οπως απε­κά­λυ­ψε η «δη­μο­κρα­τι­κή» η από­φα­ση αυτή ελή­φθη κατά την τα­κτι­κή συ­νε­δρί­α­ση της 7ης Φε­βρουα­ρί­ου 2025.

Ει­δι­κό­τε­ρα μετά την απο­κά­λυ­ψη νο­μι­κών πλημ­με­λειών στη δια­κή­ρυ­ξη, το Ζ’ Κλι­μά­κιο του Ελεγ­κτι­κού Συ­νε­δρί­ου, μέσω της Πρά­ξης 501/2024, έθεσε τέλος στη δια­δι­κα­σία, δια­τάσ­σο­ντας την από­λυ­τη μα­ταί­ω­ση του δια­γω­νι­σμού και την εκ νέου προ­κή­ρυ­ξή του με διορ­θω­μέ­νους όρους.

Το Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο της ΔΕΥΑΡ, ανα­γκά­στη­κε να συμ­μορ­φω­θεί πλή­ρως με την από­φα­ση, καθώς η δια­δι­κα­σία κρί­θη­κε μη νό­μι­μη.

Η μα­ταί­ω­ση και επα­νά­λη­ψη της δια­δι­κα­σί­ας κρί­θη­καν ανα­γκαί­ες ώστε να δια­σφα­λι­στεί η πλή­ρης συμ­μόρ­φω­ση με τις νο­μι­κές απαι­τή­σεις και τις κα­τευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές του Ελεγ­κτι­κού Συ­νε­δρί­ου.

Η «δη­μο­κρα­τι­κή» κα­τέ­κρι­νε το γε­γο­νός ότι η από­φα­ση αυτή λαμ­βά­νε­ται ενώ η διοί­κη­ση της επι­χεί­ρη­σης δια­τρα­νώ­νει σε όλους τους τό­νους ότι κιν­δυ­νεύ­ει το νησί από την μη απο­κα­τά­στα­ση κρί­σι­μων υπο­δο­μών που επλή­γη­σαν από την κα­κο­και­ρία BORA λόγω έλ­λει­ψης χρη­μά­των.

Τι αφορά όμως το έργο

Με τη 231/22.4.2024 από­φα­ση του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΔΕΥΑΡ εγκρί­θη­καν οι όροι δη­μο­πρά­τη­σης για την ανά­θε­ση του αντι­κει­μέ­νου «Υπη­ρε­σί­ες υπο­στή­ρι­ξης στο πλαί­σιο ανα­βάθ­μι­σης της δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τας των δομών και υπο­δο­μών της ΔΕΥΑΡ», συ­νο­λι­κής αξίας 2.897.499,90 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), για 24 μήνες, με δι­καί­ω­μα προ­αί­ρε­σης για πα­ρά­τα­ση της σύμ­βα­σης για επι­πλέ­ον ένα έτος, ποσού 1.448.749.95 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Η σχε­τι­κή δα­πά­νη χρη­μα­το­δο­τεί­ται από ίδιους πό­ρους της ΔΕΥΑΡ (ΚΑΕ 62.98.05.00) και έχει εκ­δο­θεί η 29/1.5.2024 από­φα­ση του Ανα­πλη­ρω­τή Γε­νι­κού Διευ­θυ­ντή αυτής περί ανά­λη­ψης πο­λυ­ε­τούς υπο­χρέ­ω­σης και δέ­σμευ­σης της πί­στω­σης για τα έτη 2024, 2025 και 2026 (ΑΔΑ: Ψ95ΟΛΕΔ – ΝΚΩ).

Σύμ­φω­να με το άρθρο 1.3 και το Πα­ράρ­τη­μα I της οι­κεί­ας δια­κή­ρυ­ξης, αντι­κεί­με­νο του έργου είναι η ανά­πτυ­ξη ενός νέου ολο­κλη­ρω­μέ­νου επι­χει­ρη­σια­κού μο­ντέ­λου πα­ρο­χής υπο­στη­ρι­κτι­κών υπη­ρε­σιών στη Δη­μο­τι­κή Επι­χεί­ρη­ση Ύδρευ­σης και Απο­χέ­τευ­σης Ρόδου μέσω του εκ­συγ­χρο­νι­σμού και της απλού­στευ­σης των διοι­κη­τι­κών και λει­τουρ­γι­κών δια­δι­κα­σιών του Ορ­γα­νι­σμού.

Το έργο πε­ρι­λαμ­βά­νει την εφαρ­μο­γή ενιαί­ας αρ­χι­τε­κτο­νι­κής επι­χει­ρη­σια­κών διερ­γα­σιών μέσω ενός πλέγ­μα­τος εξει­δι­κευ­μέ­νων υπο­στη­ρι­κτι­κών υπη­ρε­σιών που θα συμ­βάλ­λουν αφε­νός στη βελ­τι­στο­ποί­η­ση της ροής λει­τουρ­γιών και στην πα­ρο­χή σύγ­χρο­νων υπη­ρε­σιών της ΔΕΥΑΡ και αφε­τέ­ρου στην πε­ραι­τέ­ρω δια­λει­τουρ­γι­κή ανά­πτυ­ξη των υπο­δο­μών και συ­στη­μά­των.

Οι υπη­ρε­σί­ες δια­κρί­νο­νται σε τέσ­σε­ρις (4) κύ­ριες Ενέρ­γειες.

Ενέρ­γεια 1 (Ε.1). Back office Υπη­ρε­σί­ες Λει­τουρ­γι­κού Ανα­σχε­δια­σμού για τον εκ­συγ­χρο­νι­σμό και την ανα­βάθ­μι­ση των υφι­στά­με­νων διοι­κη­τι­κών και επι­χει­ρη­σια­κών λει­τουρ­γιών.

Η πα­ρού­σα ενέρ­γεια ανα­λύ­ε­ται σε δύο επι­μέ­ρους φά­σεις:

Φάση 1.1. Επι­χει­ρη­σια­κό σχέ­διο ανα­διορ­γά­νω­σης λει­τουρ­γιών και δια­δι­κα­σιών. Πρό­κει­ται για συμ­βου­λευ­τι­κές υπη­ρε­σί­ες με­τα­σχη­μα­τι­σμού της διοι­κη­τι­κής λει­τουρ­γί­ας της Επι­χεί­ρη­σης προ­κει­μέ­νου να εναρ­μο­νι­στούν οι διερ­γα­σί­ες των ορ­γα­νω­τι­κών μο­νά­δων με τον νέο Εσω­τε­ρι­κό Κα­νο­νι­σμό Λει­τουρ­γί­ας με ανά­λυ­ση της υφι­στά­με­νης κα­τά­στα­σης της ορ­γα­νω­σια­κής δομής και σχε­δια­σμό της νέας ορ­γα­νω­τι­κής και λει­τουρ­γι­κής υπο­δο­μής.

Φάση 1.2. Αφορά σε υπη­ρε­σί­ες επι­τό­πιας υπο­στή­ρι­ξης των κρί­σι­μων ορ­γα­νω­τι­κών μο­νά­δων του Ορ­γα­νι­σμού και ανα­λύ­ε­ται σε δύο επι­μέ­ρους στά­δια, την εφαρ­μο­γή νέων απλου­στευ­μέ­νων δια­δι­κα­σιών που προ­κύ­πτουν από την προη­γού­με­νη φάση 1.1 και την εξει­δι­κευ­μέ­νη υπο­στή­ρι­ξη κρί­σι­μων μο­νά­δων (υπη­ρε­σί­ες υπο­λο­γι­σμού κι έκ­δο­σης λο­γα­ρια­σμών κα­τα­νά­λω­σης νερού, ελέγ­χου αι­τη­μά­των επί­λυ­σης ή τα­κτο­ποί­η­σης οι­κο­νο­μι­κής δια­φο­ράς και προ­ώ­θη­σης των δια­πι­στώ­σε­ων του ελέγ­χου αυτού στα αρ­μό­δια όρ­γα­να για τη λήψη σχε­τι­κών απο­φά­σε­ων, έκ­δο­σης πι­στω­τι­κών ή εκ­κα­θα­ρι­στι­κών ση­μειω­μά­των, εξυ­πη­ρέ­τη­ση πε­λα­τών σε θέ­μα­τα σχε­τι­ζό­με­να με την εγκυ­ρό­τη­τα των λο­γα­ρια­σμών κ.ά.).

Ενέρ­γεια 2 (Ε.2) Front desk Υπη­ρε­σί­ες Διοι­κη­τι­κής Υπο­στή­ρι­ξης για τη βελ­τι­στο­ποί­η­ση των όρων ποιό­τη­τας των πα­ρε­χό­με­νων υπη­ρε­σιών προς τους τε­λι­κούς απο­δέ­κτες (δη­μό­τες, επι­χει­ρή­σεις, κα­τα­να­λω­τές, εμπλε­κό­με­νους σε το­πι­κό και πα­νελ­λα­δι­κό επί­πε­δο Φο­ρείς), σε θέ­μα­τα που έχουν σχέση με τα δί­κτυα, τις εγκα­τα­στά­σεις και τις δρα­στη­ριό­τη­τες της Επι­χεί­ρη­σης, εξέ­τα­ση πα­ρα­πό­νων, σύν­δε­ση των ακι­νή­των των δη­μο­τών με τα δί­κτυα της ΔΕΥΑΡ, πε­ρι­λαμ­βά­νο­ντας και την εξυ­πη­ρέ­τη­ση κα­τα­να­λω­τών και δη­μο­τών που αντι­με­τω­πί­ζουν τυχόν προ­βλή­μα­τα από την πυρ­κα­γιά της 18ης Ιου­λί­ου.

Ενέρ­γεια 3 (Ε.3). Υπη­ρε­σί­ες Συμ­βου­λευ­τι­κής Υπο­στή­ρι­ξης στη δια­χεί­ρι­ση και υλο­ποί­η­ση Πρά­ξε­ων ΕΣΠΑ και άλλων χρη­μα­το­δο­τι­κών προ­γραμ­μά­των, με σκοπό τη διοι­κη­τι­κή εν­σω­μά­τω­σή τους στην υφι­στά­με­νη λει­τουρ­γία της Επι­χεί­ρη­σης και την πε­ραι­τέ­ρω βελ­τί­ω­ση της δια­χει­ρι­στι­κής επάρ­κειας.

Η Ενέρ­γεια ανα­λύ­ε­ται σε επι­μέ­ρους Φά­σεις:

Φάση 3.1. Πα­ρο­χή υπη­ρε­σιών υπο­στή­ρι­ξης δια­χεί­ρι­σης των ενταγ­μέ­νων έργων (εν εξε­λί­ξει). Η συ­γκε­κρι­μέ­νη Φάση πε­ρι­λαμ­βά­νει κυ­ρί­ως υπο­στη­ρι­κτι­κές και συμ­βου­λευ­τι­κές υπη­ρε­σί­ες.

Φάση 3.2. Πα­ρο­χή υπη­ρε­σιών στη φάση σχε­δια­σμού των έργων. Αφορά στις ενέρ­γειες που απαι­τού­νται καθ’ όλη τη διάρ­κεια σχε­δια­σμού των έργων στο πλαί­σιο της προ­γραμ­μα­τι­κής πε­ριό­δου 2021 – 2027, πα­ρέ­χο­ντας τα κα­τάλ­λη­λα μέσα και το προ­σω­πι­κό.

Φάση 3.3. Πα­ρο­χή υπη­ρε­σιών στη φάση υλο­ποί­η­σης των έργων. Ο Ανά­δο­χος θα υπο­στη­ρί­ζει διοι­κη­τι­κά και δια­χει­ρι­στι­κά την Ανα­θέ­του­σα Αρχή στο σύ­νο­λο των ενερ­γειών που απαι­τού­νται καθ’ όλη τη διάρ­κεια κάθε δρά­σης, από τη σύ­να­ψη των συμ­βά­σε­ων και μέχρι το πέρας της χρο­νι­κής διάρ­κειας κάθε έργου.

Φάση 3.4. Πα­ρο­χή υπη­ρε­σιών στη φάση πα­ρα­γω­γι­κής λει­τουρ­γί­ας των έργων. Η Φάση αυτή αφορά σε υπη­ρε­σί­ες συμ­βου­λευ­τι­κής υπο­στή­ρι­ξης με στόχο τη μέ­ρι­μνα και την ομαλή λει­τουρ­γία των έργων κατά την πε­ρί­ο­δο πα­ρα­γω­γι­κής λει­τουρ­γί­ας τους.

Ενέρ­γεια 4 (Ε4). Υπη­ρε­σί­ες Δια­σύν­δε­σης υφι­στά­με­νων και νέων υπο­δο­μών της ΔΕΥΑΡ. Το σύ­νο­λο των ως άνω υπη­ρε­σιών στο­χεύ­ει σε όλα τα επί­πε­δα λει­τουρ­γί­ας της ΔΕΥΑΡ και εν προ­κει­μέ­νω αφορά σε συμ­βου­λευ­τι­κή, διοι­κη­τι­κή, τε­χνι­κή και δια­χει­ρι­στι­κή επι­τό­πια (on – site) υπο­στή­ρι­ξη.

Τι δή­λω­σε ο κ. Βα­για­νός

Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγ­μα­τα σε ότι αφορά το αντι­κεί­με­νο της σύμ­βα­σης με ιδιω­τι­κή εται­ρεία που θα πάρει το έργο ο πρό­ε­δρος της επι­χεί­ρη­σης χθες, «ομο­λό­γη­σε» ότι στό­χος της σύμ­βα­σης είναι η στε­λέ­χω­ση της επι­χεί­ρη­σης με προ­σω­πι­κό. Και είναι να απο­ρεί κα­νείς για την ελα­φρό­τη­τα που γί­νο­νται τέ­τοιες δη­λώ­σεις όταν μά­λι­στα οι πε­ρι­πέ­τειες της εται­ρεί­ας με το ΑΣΕΠ στο πα­ρελ­θόν και κυ­ρί­ως με τους συμ­βα­σιού­χους της ΔΕΥΑ Ια­λυ­σού και του Αρ­χαγ­γέ­λου είχαν προ­κα­λέ­σει πλεί­στα όσα προ­βλή­μα­τα με την ποι­νι­κή και διοι­κη­τι­κή δι­καιο­σύ­νη!

Τι δή­λω­σε όμως αυ­το­λε­ξεί ο κ. Βα­για­νός:

«Θα ήθελα και σε αυτό να το­πο­θε­τη­θώ είναι το φως της δη­μο­σιό­τη­τας εφη­με­ρί­δα το­πι­κή ότι η ΔΕΥΑ Ρόδου είχε εκ­πο­νή­σει ένα δια­γω­νι­σμό για τη δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τα της επι­χεί­ρη­σης μέσα εκεί ήταν ένα έργο το οποίο το ξε­κι­νή­σα­με και το δη­μο­πρα­τή­σα­με τον πε­ρα­σμέ­νο Μάιο το οποίο στη βάση του στρα­τη­γι­κού μας σχε­δια­σμού ζη­τού­σα­με από έναν ανά­δο­χο να μας φέρει 55 άτομα προ­σω­πι­κό για να στε­λε­χώ­σου­με την υπη­ρε­σία με μη­χα­νι­κούς κυ­ρί­ως για να μπο­ρέ­σει η υπη­ρε­σία να είναι στε­λε­χω­μέ­νη πλή­ρως για την επό­με­νη τριε­τία.

Ήρθε η από­φα­ση του Ελεγ­κτι­κού την οποία είχε ένα πολύ μικρό ψε­γά­δι και θα μπο­ρού­σα­με να το προ­σβάλ­λου­με και να προ­χω­ρή­σου­με σε ανά­δο­χο αλλά επει­δή δη­μο­σιο­νο­μι­κά δεν εί­μα­στε σε καλή φάση τώρα έχου­με ακυ­ρώ­σει το δια­γω­νι­σμό και δεν τον έχου­με επα­να­δη­μο­πρα­τή­σει προ­φα­νώς λοι­πόν αυτό το έργο της δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τας άμα δια­βά­σει κα­νείς την τε­χνι­κή έκ­θε­ση και τη δια­κή­ρυ­ξη μι­λά­ει για τη στε­λέ­χω­ση της υπη­ρε­σί­ας με 22 μη­χα­νι­κούς με ερ­γα­το­τε­χνι­κό προ­σω­πι­κό με οδη­γούς με όλο το φάσμα αυτών των αν­θρώ­πων που χρειά­ζο­νται έτσι ώστε αυτή η επι­χεί­ρη­ση να είναι στε­λε­χω­μέ­νη και να λει­τουρ­γεί. Δεν μας παίρ­νει οι­κο­νο­μι­κά, δεν το δη­μο­πρα­τού­με τώρα».

Ο κ Βα­για­νός έδωσε απα­ντή­σεις και για την σύμ­βα­ση για το operational leasing 24 oχη­μά­των το­νί­ζο­ντας ότι είναι προς όφε­λος της επι­χεί­ρη­σης:

«Το leasing ναι θα το δη­μο­πρα­τή­σου­με γιατί έχου­με 200.000 το χρόνο θα δί­νου­με για 24 αυ­το­κί­νη­τα που σή­με­ρα δί­νου­με 750.000 για τη συ­ντή­ρη­ση του υφι­στά­με­νου στό­λου που ση­μαί­νει ότι με αυτό το leasing θα εξοι­κο­νο­μού­με 500.000 το χρόνο και στην τε­τρα­ε­τία που είναι το leasing θα έχου­με εξοι­κο­νο­μή­σει 2 εκα­τομ­μύ­ρια.

Το leasing το συ­γκε­κρι­μέ­νο συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νει την ασφά­λι­ση των αυ­το­κι­νή­των την απο­κα­τά­στα­ση οποιασ­δή­πο­τε μη­χα­νι­κής βλά­βης, τα ελα­στι­κά τα τέλη κυ­κλο­φο­ρί­ας και όποια ζημιά πάθει και άμεσα αντι­κα­τά­στα­ση αν θε­ω­ρεί­τε λοι­πόν μόνο από τα μη­χα­νουρ­γία που θα γλι­τώ­σου­με 700.000 προ­φα­νώς μι­λά­με για μια επέν­δυ­ση η οποία θα μας φέρει κέρ­δος οπότε όποιος το γρά­φει έχει απλά μια εντο­λή αν θέ­λε­τε ή έχει μια αντι­πο­λι­τευ­τι­κή δια­δι­κα­σία».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.