Δύο μεγάλες εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιήσει η ΟΛΜΕ στις 26 και 27 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Mediterranean στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το νέο λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα μπορούν να παρακολουθήσουν και γονείς ώστε να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Σημειώνεται ότι η ΟΛΜΕ έχει καταθέσει τις αντιρρήσεις-επιφυλάξεις της αλλά και βελτιωτικές προτάσεις σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι ενστάσεις της ΟΛΜΕ επικεντρώνονται κυρίως στον κίνδυνο απαξίωσης μαθημάτων και εξετάσεων εξαιτίας της προτεινόμενης μείωσης σε τέσσερα των μαθημάτων για τις απολυτήριες εξετάσεις. Άλλο σημείο «τριβής» της ΟΛΜΕ με το υπουργείο, αποτελεί το ενδεχόμενο μείωσης προσωπικού και περαιτέρω υποβάθμισης των Εσπερινών Λυκείων λόγω της πρόθεσης του υπουργείου να μειώσει τον χρόνο φοίτησης σε αυτά από τέσσερα χρόνια σε τρία. Επίσης δημιουργούνται αντιδράσεις για την προοπτική παρεμβάσεων από εξωγενείς παράγοντες (όπως τοπική αυτοδιοίκηση) σε καίρια ζητήματα λειτουργίας των σχολείων εξαιτίας του ενισχυμένου ρόλου του Σχολικού Συμβουλίου που προβλέπεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τις Δομές Υποστήριξης Εκπαιδευτικού Εργου.
Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τους αναπληρωτές. Ως γνωστό, τα τελευταία χρόνια λόγω του παγώματος των προσλήψεων, τα κενά του εκπαιδευτικού προσωπικού καλύπτονται από αναπληρωτές. Στη Ρόδο και γενικότερα στα Δωδεκάνησα, ο αριθμός των αναπληρωτών ξεπερνά τους 300. Πρόκειται ίσως για το νομό με τους περισσότερους αναπληρωτές στα σχολεία και αντίστοιχα με τα μεγαλύτερα οργανικά κενά. Για το λόγο αυτό, αλλά και για την έντονη και αξιόλογη δραστηριότητα της Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου επιλέχθηκε η Ρόδος για τη φιλοξενία των δύο αυτών μεγάλων εκδηλώσεων.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται κάθε χρόνο κυρίως στις νησιωτικές περιοχές με την κάλυψη ων κενών θέσεων είναι πολλά. Χάνονται πολλές διδακτικές ώρες για τους μαθητές μέχρι να τοποθετηθούν οι αναπληρωτές, ενώ προκύπτει μείζον πρόβλημα με την αναζήτηση στέγης για τους εκπαιδευτικούς που τοποθετούνται στα νησιά.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Ρόδος θα φιλοξενήσει δύο τόσο μεγάλες εκδηλώσεις της ΟΛΜΕ. Τόσο το θέμα του νέου λυκείου και της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και των αναπληρωτών καθηγητών είναι φλέγοντα. Ειδικότερα το ζήτημα των αναπληρωτών απασχολεί πολύ τα νησιά μας, καθώς τα οργανικά κενά είναι πολλά. Η περιοχή μας δεν μπορεί να βασίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αυτό έχει επιπτώσεις στο επίπεδο του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», δήλωσε ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, κ. Ανδρέας Μαρίνος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ