Πρώτη η «δημοκρατική» παρουσίασε το επετειακό νόμισμα των δύο ευρώ που θα κυκλοφορήσει με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» στις 3 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε στην World Money Fair, στο Βερολίνο, από εκπροσώπους του Νομισματοκοπείου της Ελλάδας, το ειδικό δίευρο που έρει στη μία του όψη το γνωστό Ρόδο, σύμβολο της Ρόδου. Περιμετρικά του μοτίβου αναφέρεται ο λόγος της επετειακής του κυκλοφορίας, ενώ στο χρυσό κύκλο του νομίσματος γύρω από το ρόδον, υπάρχουν κυματιστά σχήματα που παραπέμπουν στο νησιωτικό χαρακτήρα της περιοχής.
Διαπιστώνεται ότι, η κυκλοφορία του νομίσματος προκύπτει μετά από αίτημα του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Κρεμαστινού στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Ιωάννη Στουρνάρα. Συγκεκριμένα ο κ. Κρεμαστινός είχε προτείνει την κυκλοφορία ενός ειδικού συλλεκτικού νομίσματος (αργυρού και χρυσού), με θέμα: «1947-2017, 70 χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα», που θα προβάλλει την ελληνικότητα των νησιών και θα τονώνει τον πατριωτισμό των κατοίκων. Ο κ. Στουρνάρας είχε αντιπροτείνει την κυκλοφορία ενός επετειακού 2ευρου το οποίο θα εξασφάλιζε προβολή σε όλη την Ευρώπη. Διευκρίνιζε ωστόσο ότι το νόμισμα θα κυκλοφορούσε το 2018. Όπως όλα δείχνουν, η Τράπεζα της Ελλάδας προχώρησε σε όλες τις διαδικασίες ώστε να φιλοτεχνηθεί και να κοπεί το ειδικό αυτό νόμισμα.
Σήμερα η “δημοκρατική” δημοσιεύει την επιστολή του κ. Κρεμαστινού προς τον κ. Στουρνάρα και την απάντηση του δεύτερου.

«Προς τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ιωάννη Στουρνάρα
Θέμα: Κοπή επετειακού νομίσματος για τα 70 έτη από την ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα
Αξιότιμε κύριε Διοικητά,
Την παρούσα επιστολή σας απευθύνω μετά από αίτημα των Δωδεκανησιακών σωματείων.
Το 2017 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ενσωμάτωση των νησιών της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό της Χώρας. Οι Δωδεκανήσιοι σε όλο τον κόσμο, στα νησιά και τις παροικίες προετοιμάζονται για ένα συντονισμένο εορτασμό. Οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι των νησιών,οι εκπρόσωποι φορέων,συλλογικών οργανώσεων συλλόγων και ομοσπονδιών, προγραμματίζουν λαμπρές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.
Στο εορταστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, είμαι βέβαιος ότι η κοπή, από το Ελληνικό Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος, ειδικού συλλεκτικού νομίσματος (αργυρού και χρυσού), με θέμα: «1947-2017, 70 χρόνια Ελευθέρα Δωδεκάνησα», θα έχει εξαιρετική επιτυχία, αφού θα προσδώσει λαμπρότητα, θα προβάλει την ελληνικότητα των νησιών και θα τονώσει τον πατριωτισμό των κατοίκων.
Γνωρίζοντας, επίσης, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει εξαιρετική καλλιτεχνική υπηρεσία για την επιλογή θεμάτων σας βεβαιώνω ότι, εκτός από την προσωπική μου συνεργασία, θα είναι στη διάθεσή σας και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό προερχόμενο από τα Δωδεκάνησα το οποίο θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην επίτευξη του σκοπού.
Με εκτίμηση
Καθηγητής Δημήτριος
Θ. Κρεμαστινός»

Aθήνα, 12.1.2017
Α.Π. 3798
Προς κύριο Δημήτριο Κρεμαστινό
Ε’ Αντιπρόεδρο
Βουλή των Ελλήνων
ΘΕΜΑ: Κοπή επετειακού νομίσματος για τα 70 έτη από την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα
Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε, Aγαπητέ μου Δημήτρη,
Αναφερόμενος στο από 19.12.2016 έγγραφό σας, σχετικά με το αίτημα των Δωδεκανησιακών Σωματείων για την έκδοση, από το Ελληνικό Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος, ειδικού συλλεκτικού (αργυρού και χρυσού) νομίσματος για την επέτειο των εβδομήντα ετών από την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:
Η Τράπεζα της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της επετείου της ενσωμάτωσης, αξιολόγησε, σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα του Ελληνικού Δημοσίου, ότι με την έκδοση και κυκλοφορία επετειακού κέρματος 2€, θα επιτυγχάνετο μεγάλη προβολή, και μάλιστα σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ενταχθεί στον προγραμματισμό του ετήσιου Νομισματικού Προγράμματος για το έτος 2018, ο οποίος γίνεται μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Δημοσίου, η έκδοση και κυκλοφορία του επετειακού αυτού κέρματος ονομαστικής αξίας 2€. Η έκδοση έχει προγραμματισθεί για το έτος 2018, με το δεδομένο ότι, σύμφωνα με τη διερεύνηση ιστορικών στοιχείων (Περιφέρεια, Προεδρία Δημοκρατίας, οπτικοακουστικό υλικό ΕΡΤ κ.λπ.), η 70η επέτειος της ενσωμάτωσης αναφέρεται στο έτος 2018 (τυπική ενσωμάτωση 7η Μαρτίου 1948).
Συναφώς θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, κατά την εκτίμηση των αρμοδίων υπηρεσιών της Τράπεζας, η προβολή της επετείου μέσω επετειακού κέρματος κυκλοφορίας 2€ είναι σαφώς ευρύτερη συγκριτικά με την προτεινόμενη έκδοση χρυσών και αργυρών νομισμάτων, περιορισμένου αριθμού και κυκλοφορίας.
Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το Νομισματικό Πρόγραμμα σχεδιάζεται από το προηγούμενο έτος με τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος και, αφού οριστικοποιηθεί, υλοποιείται με αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργού και της Διοίκησης της Τράπεζας. Για το έτος 2017 το πρόγραμμα έχει ήδη οριστικοποιηθεί και έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Εν όψει των ανωτέρω, δεν είναι δυνατή η ένταξη στο νομισματικό πρόγραμμα του 2017 της έκδοσης χρυσού ή αργυρού αναμνηστικού νομίσματος με θέμα την εν λόγω επέτειο. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης αναμνηστικών μεταλλίων.
Κύριε Αντιπρόεδρε,
σας παρακαλούμε να έχουμε τις απόψεις σας, λαμβανομένου πάντα υπόψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα καταβάλει πρόθυμα κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου προβολής της σημαντικής επετείου.

Με εκτίμηση
Γιάννης Στουρνάρας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ