ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσαβούσογλου: Κατηγορεί την Ελλάδα για την αύξηση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσαβούσογλου

Ο Τούρ­κος Υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Με­βλούτ Τσα­βού­σο­γλου προ­χώ­ρη­σε σε νέες δη­λώ­σεις ανα­φο­ρι­κά με τις εξε­λί­ξεις στο Κυ­πρια­κό, υπό το πρί­σμα της άτυ­πης Πε­ντα­με­ρούς, μετά τη συ­νά­ντη­ση της ει­δι­κής απε­σταλ­μέ­νης του Γε­νι­κού Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ, κ. Τζέιν Χολ Λουτ, τόσο με τον Πρό­ε­δρο της Κυ­πρια­κής Δη­μο­κρα­τί­ας Νίκο Ανα­στα­σιά­δη όσο και με τον ηγέτη του ψευ­δο­κρά­τους.

Ο Τσα­βού­σο­γλου για ακόμα μια φορά επέ­μει­νε στη λύση των δύο κρα­τών, επιρ­ρί­πτο­ντας ευ­θύ­νες σε Αθήνα και Λευ­κω­σία για την κα­τά­στα­ση στην οποία έχουν πε­ριέλ­θει οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το Κυ­πρια­κό, ενώ «‘άνοι­ξε τα χαρ­τιά» του σχε­τι­κά με τις επό­με­νες κι­νή­σεις που προ­ε­τοι­μά­ζει το ψευ­δο­κρά­τος σε συ­νερ­γα­σία με την Άγκυ­ρα για τα κα­τε­χό­με­να Βα­ρώ­σια, κα­τη­γο­ρώ­ντας την Ελ­λά­δα για τις εντά­σεις στην ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο.

Επι­μέ­νει στη λύση των δύο κρα­τών

“Είναι και­ρός να εξε­τά­σου­με τη δια­πραγ­μά­τευ­ση της συμ­φω­νί­ας δύο κρα­τών”, δή­λω­σε ο Τούρ­κος Υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Με­βλούτ Τσα­βού­σο­γλου. Για τα Βα­ρώ­σια είπε ότι το ψευ­δο­κρά­τος σχε­διά­ζει να ανοί­ξει ολό­κλη­ρη την πόλη, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι “τα δι­καιώ­μα­τα ιδιο­κτη­σί­ας θα γί­νο­νται σε­βα­στά”. Όπως είπε “μετά το άνοιγ­μα της πόλης τα Βα­ρώ­σια θα είναι σύμ­βο­λο ελ­πί­δας, ει­ρή­νης και συ­νύ­παρ­ξης.

Σε συ­νέ­ντευ­ξή του στο πε­ριο­δι­κό της τουρ­κι­κής ορ­γά­νω­σης Πα­γκό­σμιου Συμ­βου­λί­ου Δη­μο­σιο­γρά­φων, ο Με­βλούτ Τσα­βού­σο­γλου είπε ότι οι προ­σπά­θειες για ομο­σπον­δία εδώ και 50 χρό­νια δεν απέ­δω­σαν απο­τέ­λε­σμα. “Υπάρ­χει ένας απλός λόγος για την απο­τυ­χία. Η ε/κ πλευ­ρά δεν θέλει να μοι­ρα­στεί την εξου­σία και τον πλού­το με τους Τ/κ, οι οποί­οι είναι συ­νι­διο­κτή­τες του νη­σιού”, είπε.

Υπο­στή­ρι­ξε ότι “οι Ε/κ με την “ε/κ διοί­κη­ση νο­τί­ου Κύ­πρου’ δεν θέ­λουν να εγκα­τα­λεί­ψουν το ενιαίο κρά­τος” και πως γι’αυτό τον λόγο θα ήταν ψευ­δαί­σθη­ση να πι­στεύ­ει κα­νείς ότι το δι­κοι­νο­τι­κό, δι­ζω­νι­κό ομο­σπον­δια­κό μο­ντέ­λο θα μπο­ρού­σε να προ­σφέ­ρει μια βιώ­σι­μη λύση”.

Πρό­σθε­σε ότι μια δί­καιη, μό­νι­μη και βιώ­σι­μη λύση στο Κυ­πρια­κό μπο­ρεί να είναι δυ­να­τή μόνο εάν βα­σί­ζε­ται στις πραγ­μα­τι­κό­τη­τες. Ο Τούρ­κος ΥΠΕΞ είπε ότι είναι και­ρός να εξε­τά­σου­με την δια­πραγ­μά­τευ­ση της συμ­φω­νί­ας δύο κρα­τών και δή­λω­σε ότι τον Οκτώ­βριο οι Τ/κ εξέ­φρα­σαν την προ­θυ­μία τους δια­πραγ­μα­τευ­τούν μια λύση δύο κρα­τών εκλέ­γο­ντας ‘πρό­ε­δρο’ τον Ερσίν Τατάρ.

Τι είπε για τα Βα­ρώ­σια

Υπο­στή­ρι­ξε ότι έκα­ναν ό,τι μπο­ρού­σαν για το Κυ­πρια­κό. “Οι Ε/κ επι­βρα­βεύ­τη­καν το 2004 με την έντα­ξή τους στην ΕΕ. (Οι Τ/κ) Δεν θέ­λουν να πα­ρα­μεί­νουν σε ένα φαύλο κύκλο και να κα­τα­δι­κα­στούν σε ένα στά­τους κβο που τους επι­βλή­θη­κε. Η από­φα­ση να ανοί­ξει η πε­ρί­κλει­στη πόλη των Βα­ρω­σί­ων αντι­κα­το­πτρί­ζει αυτή τη στάση. Η πόλη έκλει­σε για 46 χρό­νια ως έν­δει­ξη καλής θέ­λη­σης των ‘Τ/κ αρχών’”, υπο­στή­ρι­ξε.

Ο Με­βλούτ Τσα­βού­σο­γλου ανέ­φε­ρε ότι βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη μια με­λέ­τη απο­γρα­φής για το πε­ρι­φραγ­μέ­νο μέρος της πόλης των Βα­ρω­σί­ων από το 2019 και λαμ­βά­νο­ντας υπόψη αυτή τη με­λέ­τη το ψευ­δο­κρά­τος σχε­διά­ζει να ανοί­ξει ολό­κλη­ρη την πόλη, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι “τα δι­καιώ­μα­τα ιδιο­κτη­σί­ας θα γί­νο­νται σε­βα­στά”. Όπως είπε “μετά το άνοιγ­μα της πόλης τα Βα­ρώ­σια θα είναι σύμ­βο­λο ελ­πί­δας, ει­ρή­νης και συ­νύ­παρ­ξης”.

Η Ελ­λά­δα ευ­θύ­νε­ται για τις εντά­σεις στην ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο

Η Τουρ­κία, είπε, είναι απο­φα­σι­σμέ­νη να δια­σφα­λί­σει την ει­ρή­νη και τη στα­θε­ρό­τη­τα στην ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο. “Με τα θε­τι­κά βή­μα­τα που έχου­με κάνει προ­σπα­θού­με να το δεί­ξου­με αυτό ξανά και ξανά. Δυ­στυ­χώς η Ελ­λά­δα δεν αντα­πο­κρί­νε­ται με καλή πρό­θε­ση”, ανα­φέ­ρει ο Με­βλούτ Τσα­βού­σο­γλου. Ανέ­φε­ρε ότι παρά τις προ­σπά­θειες της Τουρ­κί­ας οι κι­νή­σεις της Ελ­λά­δας αύ­ξη­σαν την έντα­ση στην Με­σό­γειο. “

Η Ελ­λά­δα γνω­ρί­ζει ότι μια δί­καιη λύση θα μπο­ρού­σε να επι­τευ­χθεί μόνο μέσω δι­με­ρών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων αλλά θέλει να πι­στεύ­ει ότι είναι πιο κερ­δο­φό­ρος τρό­πος να χρη­σι­μο­ποιεί την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση ως όπλο. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν συ­νά­δει με αυτό που πι­στεύ­ει η Ελ­λά­δα. Συ­νε­χί­ζου­με να κά­νου­με έκ­κλη­ση για διά­λο­γο συ­νε­χώς, ταυ­τό­χρο­να προ­στα­τεύ­ου­με και τα δι­καιώ­μα­τά μας”, είπε.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: Offsite – ΚΥΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.