Αποποιείται της συμμετοχής της η Κομισιόν, στις αποφάσεις των ελληνικών αρχών να κατάσχουν, από τραπεζικούς λογαριασμούς, ποσά από συντάξεις και εφάπαξ, για εξόφληση οφειλών προς το ελληνικό δημόσιο, με απάντηση της στις 20 Δεκεμβρίου 2017, σε αναφορά που υπέβαλλε ο Φ.Κ (αριθ. 0344/2017), ισχυριζόμενος ότι η κατάσχεση ποσών, από την σύνταξη και το εφάπαξ που έλαβε, για εξόφληση οφειλών του προς την εφορία, ήταν παράνομη.

Στην απάντηση της, μάλιστα, η Κομισιόν ομολογεί ότι «δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τη νομιμότητα των ενεργειών που έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές όσον αφορά την εφαρμογή των φορολογικών πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές και ότι, «αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ελληνικού δικαστικού συστήματος»

Ο αναφέρων είναι συνταξιούχος ο οποίος έλαβε την οριστική σύνταξή του μετά από μεγάλη καθυστέρηση, δηλαδή οκτώ έτη μετά την υποβολή της αίτησης για σύνταξη γήρατος, ενώ του χορηγήθηκε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό αναδρομικά.

Κατά τον έλεγχο του υπολοίπου του τραπεζικού λογαριασμού του, διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο ποσό είχε κατασχεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο λόγω της οφειλής του προς τη φορολογική υπηρεσία, αν και προηγουμένως δεν είχε ενημερωθεί για την ληψη παρόμοιων μέτρων.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η κατάσχεση αυτή ήταν παράνομη και  διαδικαστικά και ουσιαστικά εσφαλμένη, καθώς μέσω αυτής  παραβιάζονται οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής και Διοικητικής Διαδικασίας, οι απόψεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και, τέλος, παραβιάζεται το άρθρο 6 (2) της ΕΣΔΑ για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Στην απάντηση της η Κομισιόν επισημαίνει ότι, δεν έπρεπε να κατασχεθεί όλο το ποσό της οφειλής από τον τραπεζικό λογαριασμό του συνταξιούχου και να του αφήσουν το ελάχιστο ποσό των 1.250 ευρώ, που έχει κριθεί ότι είναι αρκετό για τα έξοδα μιας μηνιαίας διαβίωσης.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι από τον Αύγουστο του 2015 η Ελλάδα λαμβάνει χρηματοδοτική συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την υποστήριξη του προγράμματος σταθερότητάς της, όπως περιγράφεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας της 5ης Ιουλίου 2017 που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , ενεργώντας εξ ονόματος του ΕΜΣ.

Αυτό που δεν λέει η Κομισιόν είναι ότι, η ανεξέλεγκτη κατάσχεση ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς συνταξιούχων για οφειλές τους στο δημόσιο, εντάσσεται στα μέτρα υποστήριξης του προγράμματος …σταθερότητας.

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ