ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακρίβεια: Σε ποια έξοδα θα συνεχίσουν να βάζουν «μαχαίρι» οι Έλληνες καταναλωτές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΓΟΡΑ

Οι αγο­ρές προ­ϊ­ό­ντων πρώ­της ανά­γκης και κυ­ρί­ως τα τρό­φι­μα, πα­ρα­μέ­νουν βα­σι­κή προ­τε­ραιό­τη­τα για τους Έλ­λη­νες κα­τα­να­λω­τές, οι οποί­οι δη­λώ­νουν πως και το επό­με­νο διά­στη­μα θα συ­νε­χί­σουν να πε­ρι­κό­πτουν έξοδα, ει­δι­κά εκεί­να που θε­ω­ρούν πλέον πε­ρισ­σό­τε­ρο ως «πο­λυ­τέ­λεια», εξαι­τί­ας της πί­ε­σης που δέ­χε­ται το δια­θέ­σι­μο ει­σό­δη­μά τους.

Εν μέσω των πλη­θω­ρι­στι­κών πιέ­σε­ων των τε­λευ­ταί­ων ετών, ση­μα­ντι­κές είναι οι αλ­λα­γές που έχουν κα­τα­γρα­φεί, σε σχέση με το πα­ρελ­θόν, στην κα­τα­να­λω­τι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά των Ελ­λή­νων. Τα στοι­χεία της έρευ­νας EY, Future Consumer Index Ελ­λά­δα 2024, δεί­χνουν πως η τάση για πε­ρι­κο­πή των δα­πα­νών κυ­ρί­ως σε κα­τη­γο­ρί­ες προ­ϊ­ό­ντων που δεν απο­τε­λούν βα­σι­κές ανά­γκες, ανα­μέ­νε­ται να συ­νε­χι­στεί και το επό­με­νο τε­τρά­μη­νο.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, σε σύ­γκρι­ση με το 2022, σε όλες τις κα­τη­γο­ρί­ες προ­ϊ­ό­ντων, τα πο­σο­στά των κα­τα­να­λω­τών που δή­λω­σαν ότι σκο­πεύ­ουν να μειώ­σουν τις δα­πά­νες τους έχουν αυ­ξη­θεί, ενώ αντί­θε­τα έχουν πε­ριο­ρι­στεί, τα αντί­στοι­χα όσων σκο­πεύ­ουν να τις αυ­ξή­σουν. Με βάση τα ίδια απο­τε­λέ­σμα­τα μά­λι­στα, ενώ τα τε­λευ­ταία δύο χρό­νια στις πε­ρισ­σό­τε­ρες κα­τη­γο­ρί­ες προ­ϊ­ό­ντων, η πλειο­νό­τη­τα των κα­τα­να­λω­τών δή­λω­νε ότι σκο­πεύ­ει να δια­τη­ρή­σει το ίδιο επί­πε­δο δα­πα­νών, φέτος, σε 19 από τις 24 κα­τη­γο­ρί­ες προ­ϊ­ό­ντων το πο­σο­στό όσων εκτι­μούν ότι θα τις μειώ­σουν, υπερ­βαί­νει το 50%.

Σε ό,τι αφορά το επό­με­νο τε­τρά­μη­νο, το 80% των συμ­με­τε­χό­ντων στην έρευ­να δη­λώ­νει πως σχε­διά­ζει να μειώ­σει τα έξοδα σε αγο­ρές ειδών πο­λυ­τε­λεί­ας. Το 70% σκο­πεύ­ει να πε­ρι­κό­ψει τις δα­πά­νες για φα­γη­τό απέξω/delivery ενώ το 63% τα δώρα για τρί­τους και τις φι­λαν­θρω­πι­κές δω­ρε­ές.

Πε­ρισ­σό­τε­ροι από 6 στους 10 κα­τα­να­λω­τές σκο­πεύ­ουν επί­σης να μειώ­σουν τις δα­πά­νες για εξο­πλι­σμό άθλη­σης και άσκη­σης, στις συν­δρο­μές σε γυ­μνα­στή­ρια και αθλη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, στις ψυ­χα­γω­γι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες εκτός σπι­τιού, στα πρό­χει­ρα γεύ­μα­τα, γλυκά και αλ­μυ­ρά σνακ αλλά και τις αγο­ρές άλλων διαρ­κών αγα­θών. Το 60% δη­λώ­νει πως σχε­διά­ζει να ξο­δεύ­ει λι­γό­τε­ρα σε δια­κο­πές/τα­ξί­δια ανα­ψυ­χής ένα­ντι 9% που θα αυ­ξή­σει τις δα­πά­νες του. Πε­ρισ­σό­τε­ροι από τους μι­σούς (55%) σκο­πεύ­ουν να δα­πα­νούν λι­γό­τε­ρα για ρούχα, πα­πού­τσια καθώς και προ­ϊ­ό­ντα ομορ­φιάς/καλ­λυ­ντι­κά.

Από την άλλη πλευ­ρά, σε πέντε κα­τη­γο­ρί­ες προ­ϊ­ό­ντων πρώ­της ανά­γκης το πο­σο­στό όσων σχε­διά­ζουν να μειώ­σουν τις δα­πά­νες τους είναι κάτω από το 50%: συ­σκευα­σμέ­νο φα­γη­τό (44%), κα­τε­ψυγ­μέ­να τρό­φι­μα (35%), είδη σπι­τιού και οι­κια­κής υγιει­νής (31%), προ­ϊ­ό­ντα προ­σω­πι­κής φρο­ντί­δας (27%), και φρέ­σκα τρό­φι­μα (26%). Την ίδια στιγ­μή σε τρεις από αυτές, κα­τα­γρά­φε­ται δι­ψή­φιο πο­σο­στό εκεί­νων που προ­τί­θε­νται να αυ­ξή­σουν τις δα­πά­νες τους: στα φρέ­σκα τρό­φι­μα το 12%, στα κα­τε­ψυγ­μέ­να το 10% και στα είδη σπι­τιού-οι­κια­κής υγιει­νής επί­σης το 10% , σχε­διά­ζει να ξο­δεύ­ει πε­ρισ­σό­τε­ρα.

Σε σύ­γκρι­ση με τις αντί­στοι­χες διε­θνείς τά­σεις, ο μέσος όρος όσων εκτι­μούν ότι θα μειώ­σουν την κα­τα­νά­λω­ση στις επι­μέ­ρους κα­τη­γο­ρί­ες προ­ϊ­ό­ντων, δια­μορ­φώ­νε­ται στην Ελ­λά­δα στο 54% (από 42,4% πέρσι), ένα­ντι 36,5% πα­γκο­σμί­ως, 35,4% στην Ευ­ρώ­πη και 34,3% στις ΗΠΑ. Στον αντί­πο­δα, μόλις το 6,7% των Ελ­λή­νων κα­τα­να­λω­τών εκτι­μούν ότι θα αυ­ξή­σουν τις δα­πά­νες τους, ένα­ντι 20% πα­γκο­σμί­ως, 11,8% στην Ευ­ρώ­πη και 23,7% στις ΗΠΑ.

Πηγή: cnn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.