Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους

«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Εχει πολύ ισχυρούς συμμάχους», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς ήταν σίγουρος για τη στήριξη που θα λάμβανε λίγες ώρες αργότερα από τους εταίρους του. Και όντως, οι υπόλοιποι ηγέτες της Ε.Ε. τόνισαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ότι «το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα συμπεράσματα της Συνόδου.

Οι Ευρωπαίοι, άλλωστε, έχουν ενωθεί ως προς την αλληλεγγύη τους για την Ελλάδα και τονίζουν ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το μνημόνιο που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη καθώς παρότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες αυτή δεν σημαίνει ότι θα τεθεί και σε ισχύ. «Υπάρχει μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στη συμφωνία και στην επικύρωσή της», είπε συγκεκριμένα ο αξιωματούχος και επισήμανε ότι μπορεί να έχει συμφωνηθεί το μνημόνιο ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά αυτό δεν έχει επικυρωθεί ούτε από το λιβυκό Κοινοβούλιο ούτε από τα Ηνωμένα Εθνη και δεν αναμένεται να γίνει σε κανένα από τα δύο. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», τόνισε ο ίδιος.

Οι ηγέτες με την παραπάνω δήλωση πάνε πολύ πέρα από τα όριά τους όσον αφορά την Τουρκία, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εάν σκεφτεί κανείς τις δεύτερες σκέψεις που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα όσον αφορά το προσφυγικό και τους εκβιασμούς της Αγκυρας. «Η Τουρκία είναι πολλά για εμάς», έλεγε Ευρωπαίος διπλωμάτης στην «Κ». Δεν είναι μόνο βασικός εταίρος της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης, αλλά και υποψήφιο κράτος-μέλος για ένταξη στην Ε.Ε., γεωπολιτικά πολύ σημαντικός γείτονας, γείτονας και με τη Συρία, αλλά και μέλος του ΝΑΤΟ, εξηγούσε ο ίδιος, τονίζοντας τη σημασία της χθεσινής δήλωσης στήριξης προς την Ελλάδα.

Η δήλωση αναφερόταν και στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου, της 20ής Ιουνίου και της 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Για τις τρεις τελευταίες συνόδους η Τουρκία έχει υπάρξει θέμα συζήτησης των ηγετών και κάθε φορά πηγαίνει και ένα βήμα ακόμη μακρύτερα από τους Ευρωπαίους εταίρους. Στις 20 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.

Στην τελευταία σύνοδο, στις 17-18 Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Οσον αφορά τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων σε άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία του σχετικού καταλόγου.

πηγή kathimerini.gr

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου