Ειδήσεις

Πώς οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν πάλι τουριστικά την Ελλάδα

«Ψήφο εμπιστοσύνης» δίνουν τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί τουρίστες στον ελληνικό προορισμό, ενώ καταγράφεται αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων και Ελληνοαμερικανών για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων στη χώρα μας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της συμμετοχής της αμερικανικής Oaktree Capital Management και της Goldman Sachs Asset Management –μαζί με τους επιχειρηματίες Σταύρο και Ανδρέα Ανδρεάδη– σε νέο ξενοδοχειακό όμιλο, ο οποίος απαρτίζεται από τη Σάνη και την Ikos Resorts. Ο νέος όμιλος αναμένεται άμεσα να παρουσιάσει τα νέα του επενδυτικά σχέδια για περαιτέρω επέκτασή του στην Ελλάδα.

Επίσης, την 1η Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στην Αθήνα (πλατεία Καραϊσκάκη) το ξενοδοχείο 5 αστέρων Wyndham Grand Athens, μέλος του Wyndham Group Hotel, μιας εκ των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών αλυσίδων στον κόσμο με χαρτοφυλάκιο 8.000 μονάδων. Το κτίριο ιδιοκτησίας της Βιοχάλκο έχει ενοικιασθεί από τη Zeus International που υλοποιεί και το έργο ολοκληρωτικής ανακαίνισης του ξενοδοχείου, προκειμένου να λειτουργήσει υπό την επωνυμία του αμερικανικού ομίλου. Παράλληλα, ο όμιλος εξετάζει την περαιτέρω επέκτασή του στην Ελλάδα. Το 2018 θα επιστρέψει στην Αθήνα και το ξενοδοχειακό σήμα της Marriott Hotels έπειτα από συμφωνία για παροχή υπηρεσιών franchising που έκλεισε ο όμιλος ξενοδοχείων Χανδρή με τη Marriott International. H συμφωνία προβλέπει το ξενοδοχείο του ομίλου Χανδρή Metropolitan, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Συγγρού, να μετονομασθεί σε Athens Marriott Hotel μετά την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ανακαίνισής του. Επιπλέον, η NCH Capital που έχει έδρα στις ΗΠΑ θα υλοποιήσει τουριστική επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα σε έκταση που θα της παραχωρηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς πλειοδότησε στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Φέτος λειτούργησε από την ελληνοαμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Mage Hotels and Resorts A.E. το ξενοδοχείο Athens Tiare επί της πλατείας Ομονοίας, ενώ η εταιρεία Skotina Resort A.E., επίσης ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, υλοποιεί τουριστική επένδυση 30 εκατ. στη Σκοτίνα Πιερίας.

«Χρυσή» αποδείχθηκε για τον ελληνικό τουρισμό η τετραετία 2012-2015 σε ό,τι αφορά τις αφίξεις Αμερικανών τουριστών και ταξιδιωτικών εισπράξεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αφίξεις των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα, από 373,8 χιλ. το 2012 και 466,5 χιλ. το 2013, έφθασαν σε 591,9 χιλ. το 2014 και 750,3 χιλ. το 2015. Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες τους, από 425,9 εκατ. το 2012 και 568,6 εκατ. το 2013, έφθασαν σε 655,1 εκατ. το 2014 και 943,3 εκατ. το 2015. Για τη φετινή χρονιά, με βάση διαθέσιμα στοιχεία Ιανουαρίου – Αυγούστου, οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,3% φθάνοντας σε 551,2 χιλ. Αντίθετα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το οκτάμηνο κατέγραψαν πτώση κατά 24% και περιορίστηκαν στα 515,7 εκατ.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου