Ειδήσεις

ΞΕΕ: Προχωρούν οι διαδικασίες για την κατάθεση αγωγών για την ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών ενέργειας

Προχωρούν οι διαδικασίες από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) για την κατάθεση αγωγών για την ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών ενέργειας, όπως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ είχε αποκαλύψει στις 17 Ιουνίου 2022 το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΞΕΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε η επίσπευση της διαδικασίας και η συγκέντρωση περισσοτέρων ερωτηματολογίων και στοιχείων από το ΙΤΕΠ, για την στοιχειοθέτηση των αγωγών ανά κατηγορία καταναλωτή, τιμολογίου, κ.λπ..

Όπως είχε γράψει το Χ&Τ τον Ιούνιο, “Σε νομικές ενέργειες προχωρά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος  (ΞΕΕ) για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής των χρεώσεων της ενέργειας στους λογαριασμούς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που έχουν δημιουργήσει μείζονα θέματα με τις υπέρογκες χρεώσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, το διοικητικό συμβούλιο του ΞΕΕ αποφάσισε στην τελευταία του  συνεδρίαση να αναθέσει σε εξειδικευμένο νομικό συνεργάτη τη διερεύνηση της νομικής αντιμετώπισης της καταχρηστικής ρήτρας αναπροσαρμογής  στις συμβάσεις  παροχής ηλεκτρικής ενέργειας   και της επιστροφής των ποσών που καταβλήθηκαν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις  παράνομα.

Μάλιστα προς τούτο, και  με την επιστημονική στήριξη του ΙΤΕΠ έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή για τα αναγκαία πραγματικά στοιχεία μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο έχει σταλεί σε όλα τα ξενοδοχεία.

Επιπροσθέτως για την υπόθεση αυτή το ΞΕΕ συνεργάζεται με τον κ. Γεώργιο Μεντή, αναπληρωτή καθηγητής του ΕΚΠΑ, ο οποίος μάλιστα σε συνεργασία με τον δικηγόρο Αθηνών ΜΔΕ Αστικού Δικαίου (ΕΚΠΑ)/Ενέργειας (ΠΑΠΕΙ) κ. Καλογεράκη Γεώργιο, έχει συντάξει γνωμοδότηση για το θέμα της ρήτρας στους λογαριασμούς των καταναλωτών για λογαριασμό της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Μάλιστα όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση η ένταξη της ρήτρας σε λειτουργούσες συμβάσεις προμήθειας είναι παράνομη.

«Από την ανάλυση του οικείου νομικού πλαισίου, προκύπτει ότι η ένταξη της ρήτρας αναπροσαρμογής του τιμήματος σε λειτουργούσες συμβάσεις προμήθειας Η/Ε με καταναλωτές έγινε κατά παράνομο τρόπο, αφού έλαβε χώρα μονομερώς από τον προμηθευτή (δίχως την συναίνεση του πελάτη), κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο σχετικό κανονιστικό πλαίσιο. Ειδικότερα, οι καταναλωτές μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς και να προσβάλλουν επιτυχώς την εν λόγω ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής» επισημαίνεται χαρακτηριστικά”.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με την συζήτηση στο τελευταίο ΔΣ ο κ. Μεντής πρότεινε την ομαδοποίηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για την κατάθεση αγωγής με την στήριξη του Ξ.Ε.Ε. με αιτήματα όπως:
– την παύση χρήσης του όρου της ρήτρας αναπροσαρμογής, λόγω του ότι είναι παράνομη
– την επιστροφή του ποσού που έχει πληρωθεί για το λόγο αυτό, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος ο πρόεδρος κ. Βασιλικός ζητάει την έγκριση των μελών του Δ.Σ.:
α) Για την ανάθεση στο Ι.Τ.Ε.Π. της κατάρτισης ερωτηματολογίου και της συγκέντρωσης όλων των στοιχείων βάσει των οποίων θα στοιχειοθετηθεί η εν λόγω αγωγή των μελών του Ξ.Ε.Ε. με τη
σύναψη σχετικής σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων (Ξ.Ε.Ε. – Ι.Τ.Ε.Π), στην οποία θα γίνεται αναλυτική περιγραφή της υλοποίησης του έργου αυτού, με κόστος 20.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.
β) την ανάθεση στο νομικό κ. Γ. Μεντή, ο οποίος θα επιμεληθεί την κατάθεση της σχετικής αγωγής για λογαριασμό των μελών του Ξ.Ε.Ε., καθώς και της αμοιβής αυτού (δαπάνη ύψους 20.000
ευρώ πλέον Φ.Π.Α).

Πηγή money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου