Τοπικές Ειδήσεις

Το σαββατοκύριακο 12-13 Νοεμβρίου θα πέσει η αυλαία της τουριστικής σεζόν

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τουριστική σεζόν η οποία πρόκειται να ρίξει αυλαία το Σαββατοκύριακο 12 & 13 Νοεμβρίου. Ήδη παρατηρείται «αποσυμπίεση» των τουριστικών ροών που αναμένεται να κλιμακωθεί από το προσεχές Σαββατοκύριακο και έπειτα.
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου αφίχθηκαν στη Ρόδο 14.500 αλλοδαποί επισκέπτες με πτήσεις εξωτερικού, ενώ την Κυριακή 9 Οκτωβρίου αφίχθηκαν 14.700. Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι αφίξεις τουριστών το Σαββατοκύριακο ξεπερνούσαν ακόμη και τις 40.000 ενώ πλέον έπεσαν κάτω από το φράγμα των 30.000 και θα συνεχίσουν να μειώνονται όπως αναφέρουν εκπρόσωποι τουριστικών φορέων.
Και μπορεί ο Σεπτέμβριος να έκλεισε με 412.000 περίπου αφίξεις και αύξηση της τάξης του 5% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019, τον Οκτώβριο αναμένεται ωστόσο να «σπάσει» το σερί των αυξήσεων. Υπολογίζεται συγκεκριμένα ότι θα κυμανθεί η κίνηση στα επίπεδα του 2019 ή ότι θα σημειωθεί πολύ μικρή μείωση. Δεν εκδηλώθηκε όμως η αναμενόμενη ζήτηση (και ιδιαίτερα για το τελευταίο δεκαήμερο) με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον δύσκολο να αυξηθούν οι τουριστικές ροές, ώστε να κλείσει και ο Οκτώβριος με θετικό πρόσημο.
Παρόλα αυτά, ο Οκτώβριος θεωρείται ένας από τους πολύ καλούς μήνες της σεζόν με την αγορά να παραμένει ανοιχτή μέχρι και την τελευταία ημέρα. Λίγο πριν το τέλος Οκτωβρίου ωστόσο αναμένεται να αρχίσει σταδιακά το κλείσιμο των ξενοδοχείων και των εποχικών επιχειρήσεων, ενώ ένα μικρό ποσοστό θα συνεχίσει να λειτουργεί για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες του Νοεμβρίου.
«Η τουριστική σεζόν ήταν εξαιρετική σε επίπεδο αφίξεων και όχι μόνο. Κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Ήταν μία χρονιά κατά την οποία η Ρόδος απέδειξε πόσο δημοφιλής είναι ως προορισμός. Μπορεί να έχει αρχίσει η αποσυμπίεση της κίνησης νωρίτερα απ΄ ότι θα υπολογίζαμε, και πάλι όμως οι ρυθμοί παραμένουν ικανοποιητικοί. Η σταδιακή μείωση των αφίξεων είναι απολύτως φυσιολογική για την εποχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, κ. Χρήστος Μιχαλάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η Ρόδος είχε σπάσει το ρεκόρ του 2019, καταφέρνοντας να προσελκύσει τουλάχιστον 2,3 εκατ. αλλοδαπούς επισκέπτες, ενώ πλέον βάζει «πλώρη» για νέες κορυφές.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προκατήσεις για τη σεζόν του 2023 κατά κύριο λόγο από την αγγλική τουριστική αγορά, ενώ στις τιμές των συμβολαίων έχουν συμπεριληφθεί αυξήσεις από 7% έως 15%, ανάλογα με τη διαπραγματευτική ισχύ της κάθε επιχείρησης. Προβληματίζει όμως έντονα τους ξενοδόχους η υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους και κατά συνέπεια η αύξηση των λειτουργικών τους εξόδων , που δεν μπορούν να αντισταθμίσουν οι αυξήσεις των τιμών. Οι ξενοδόχοι ζητούν τη λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και μεταξύ άλλων την επιδότηση των εναλλακτικών/ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά). Πάντως η ενεργειακή κρίση φαίνεται να είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τον τουρισμό και επικρατεί ανησυχία κατά πόσο θα επηρεάσει τους ευρωπαίους σε οικονομικό ή ακόμη και ψυχολογικό επίπεδο και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για την επόμενη σεζόν.
Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα μηνύματα για την σεζόν του 2023 αναμένεται να υπάρξουν στην διεθνή έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο (WTM, 6 & 7Νοεμβρίου) όπου πρόκειται να συμμετέχει αυτόνομα ο δήμος Ρόδου με περίπτερο του ΠΡΟΤΟΥΡ και πολυπληθή εκπροσώπιση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου