Ειδήσεις

Γλυπτά Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής τους το 54% των Βρετανών

«Ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα λέει το 54% των Βρετανών, με μόλις μόνο το 16% να έχει αντίθετη άποψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό «Parthenon Project» και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του BBC.

Πιο συγκεκριμένα, ο παραπάνω οργανισμός, ο οποίος συστάθηκε σχετικά πρόσφατα, έχει στόχο την επανένωση των Γλυπτών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόεδρος του φορέα ορίστηκε πρόσφατα πρώην υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας των κυβερνήσεων Κάμερον, ο λόρδος Εντ Βέιζι.

Ο ίδιος, που υπηρέτησε στο υπουργείο από το 2010 ως 2016, δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως «μια συμφωνία είναι εφικτή».

Παράλληλα, αξίζει να τονισθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερη δημοσκόπηση του Parthenon Project, μεταξύ των ανθρώπων που ψήφισαν Συντηρητικούς το 2019, το 44% πίστευε ότι τα γλυπτά έπρεπε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και το 28% τάσσονταν υπέρ της αντίθετης άποψης.

Μεταξύ άλλων, σήμερα (13/10) ξεκινάει στη Βουλή των Λόρδων μια πρώτη συζήτηση για την αλλαγή νόμου που απαγορεύει την επιστροφή αρχαιοτήτων στον τόπο προέλευσης τους.

Αυτή είναι ίσως ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη καθώς αν προχωρήσει η διαδικασία και τελικά αλλάξει και ο νόμος του 1963 που απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου