Ειδήσεις

235 εκατ. ευρώ χαμένα από την “αργή” δικαιοσύνη

του Παναγιώτη Στάθη

Η διατύπωση ακόμα και του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τα προβλήματα που δημιουργούν οι πολύ χαμηλοί ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη πως μια βασική παράμετρος για να αλλάξει το επενδυτικό περιβάλλον είναι να σπάσει η χρονοβόρα γραφειοκρατία της Δικαιοσύνης.

Μάλιστα αυτό είναι ένα ζήτημα, για το οποίο ο πρωθυπουργός φαίνεται να συμφωνεί με τον ΣΕΒ, ο οποίος προ λίγων μηνών παρουσίασε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Justice Scoreboard 2017 (χρησιμοποιούνται στοιχεία του 2015 και του 2016),η οποία χαρτογραφεί την τραγική -σε επίπεδο χρόνου- απόδοση της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με αυτή κάθε χρόνο χάνονται 800.000 ημέρες και 235 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας των καθυστερήσεων στην απονομή (κυρίως της Διοικητικής δηλαδή της φορολογικής) Δικαιοσύνης. Ουσιαστικά η έκθεση αναφέρει πως η δικαιοσύνη πάσχει από τεχνολογική υστέρηση, έναν τομέα που η αλήθεια είναι γίνεται τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για να προχωρήσει προς τα εμπρός.

Αριθμοί
Οι αριθμοί πάντως για το στοκ υποθέσεων σε Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και Εφετεία είναι αμείλικτοι, καθώς οι εκκρεμείς υποθέσεις εκτιμάται πως ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Ενδεικτικά στην  έκθεση εμφανίζεται αυξανόμενη συσσώρευση των υποθέσεων στα δικαστήρια, με εξαίρεση τα διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Πρωτοδικεία, όπου το 2016 ξεκίνησαν με 261.272 εκκρεμείς υποθέσεις από το προηγούμενο έτος. Σε αυτές προστέθηκαν 146.170 υποθέσεις και στο τέλος του έτους οι εκκρεμείς ήταν 262.950. Αντίστοιχα, στα Εφετεία υπήρχαν 38.244 εκκρεμείς υποθέσεις από το προηγούμενο έτος, προστέθηκαν 18.181 νέες και οι εκκρεμείς υποθέσεις στο τέλος του έτους ήταν 42.826.

 Πιο αργή
Στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνονται επίσης συγκριτικά στοιχεία της Ελλάδας με άλλες χώρες της Ε.Ε. Aπό αυτά προκύπτει ότι ο χρόνος εκδίκασης σε πρώτο βαθμό των υποθέσεων στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και ξεπερνάει το ένα έτος για το 2015 τόσο για τις αστικές και τις εμπορικές όσο και για τις διοικητικές υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο χρόνος εκδίκασης πρωτοβάθμιων αστικών και εμπορικών υποθέσεων κυμαίνεται κατά μέσον όρο στις 242 ημέρες για την Ε.Ε. και για την Ελλάδα στις 378 ημέρες. Αντίστοιχα, για τις διοικητικές υποθέσεις ο μέσος όρος του χρόνου εκδίκασης είναι 402 ημέρες για την Ε.Ε. και 964 ημέρες για την Ελλάδα.

Ως προς τη χρήση των τεχνολογιών, οι Έλληνες δικαστές και δικηγόροι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Σε ποσοστό 43% αναφέρουν ότι δεν τις χρησιμοποιούν γιατί δεν τις εμπιστεύονται και γιατί δεν είναι διαθέσιμες. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ε.Ε. είναι 25%. Ενδεικτικά είναι τα ποσοστά που αφορούν τη χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής των εγγράφων. Στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι 40% ενώ στην Ελλάδα 5%.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου