Ρεπορτάζ

«Κούρεμα» και ρύθμιση οφειλών δύο ημεδαπών που εντάχθηκαν στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Δύο νέες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Ρόδου εντάσσουν στο νόμο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών δύο ημεδαπούς, που πέτυχαν κούρεμα των οφειλών τους σε πιστώτριες τράπεζες και περαιτέρω ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους.
Στην πρώτη υπόθεση το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη του αιτούντος με μηνιαίες καταβολές συνολικού ποσού 100 ευρώ, για χρονικό διάστημα τριών ετών, εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία του, εξαιρεί της εκποίησης 3 οχήματα κυριότητά­ς του και του επιβάλλει την υποχρέωση να καταβάλει για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του, το ποσό των 161,11 ευρώ τον μήνα και για χρονικό διάστημα 180 μηνών (15 ετών), εντόκως χωρίς ανατοκισμό, με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με το κυμαινόμενο επιτόκιο.
Ο αιτών είναι 63 ετών, σε διάσταση με την σύζυγό του, ενώ έχει αποκτήσει από τον πρώτο του γάμο τρία ενήλικα σήμερα τέκνα. Εργάζεται με μηνιαίο μισθό 605 ευρώ.
Κατά τον χρόνο κατάθεσης της αίτησης, διέμενε σε μία ξύλινη αποθήκη.
Το σύνολο των οφειλών του ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 78.626,20 ευρώ.
Ο αιτών βρίσκεται σήμερα σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του. Η κρίση αυτή συνάγεται από την σχέση της ρευστότητάς του προς τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του.
Στην αδυναμία αυτή περιήλθε χωρίς δόλο.
Στην δεύτερη υπόθεση το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη μιας ημεδαπής με τον ορισμό μηνιαίων καταβολών για το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη συμπλήρωση πενταετίας προς τις πιστώτριές της και συγκεκριμένα με τη σύμμετρη καταβολή προς αυτές του ποσού των 70 ευρώ μηνιαίως.
Εξαιρεί της εκποίησης της κύριας κατοικίας της, ήτοι μίας διώροφης μονοκατοικίας και της επιβάλλει την υποχρέωση να καταβάλει, το συνολικό ποσό των 67.076,104 ευρώ, σε 300 μηνιαίες δόσεις, ύψους 223,59 ευρώ έκαστη, συμμέτρως στις οφειλές της προς τις πιστώτριες τράπεζες.
Η αιτούσα είναι διαζευγμένη, ο μισθός της ανέρχεται σε 700 ευρώ αντί του ποσού των 541,54 ευρώ που ελάμβανε κατά τον χρόνο επανασυζήτησης της αίτησής της, ενώ είναι και μητέρα ενός ανήλικου τέκνου.
Ο πρώην σύζυγός της αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, έχει παντρευτεί και αποκτήσει και άλλο τέκνο.
Με βάση τα ως άνω, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης αυτής και του ανηλίκου τέκνου της, με βάση τις συνθήκες της οικογενειακής τους ζωής και την ηλικία τους, στις οποίες περιλαμβάνονται αυτές για διατροφή, ένδυση, υπόδηση, καταναλωτικά αγαθά, μετακινήσεις, έξοδα εκπαίδευσης και αθλητικών δραστηριοτήτων του τέκνου και έξοδα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρύθμιση προς ΔΕΗ ΑΕ, ανέρχονται πλέον, όπως έκρινε το δικαστήριο, στο μετριοπαθές ποσό των 630 ευρώ.
Τις υποθέσεις χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Σπύρος Σαλαμαστράκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου