Συζητήσαμε τις πιθανότητες μιας συμφωνίας για χρηματοδότηση-γέφυρα. To θέμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και πολύπλοκο και θα τεθεί ξανά αύριο στο EWG, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν σύντομη και δεν υπήρξαν αποφάσεις, είπε, προσθέτοντας πώς για μένα πάντα ο στόχος ήταν η παραμονή της Ελλάδας, αλλά παραμονή με αξιόπιστο τρόπο, τόσο για την ευρωζώνη όσο και για την χώρα. Είμαστε μια νομισματική ένωση που βασίζεται σε κανόνες και δεσμεύσεις.

Ο ίδιος αρνήθηκε να απαριθμήσει τις επιλογές που εξετάζονται για το δάνειο-γέφυρα, τονίζοντας ότι για το θέμα εργάζονται ειδικές τεχνικές ομάδες.

Εκτίμησε ωστόσο πως μια συμφωνία για το συγκεκριμένο δάνειο θα μπορούσε να έχει ληφθεί έως την Τετάρτη το απόγευμα.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για την λήψη του δανείου από τον ESM, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως μέχρι το αργότερο την Τετάρτη ευελπιστεί ότι η Ελλάδα θα έχει περάσει από τη Βουλή αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί. Αν αυτό συμβεί τότε θα έχουμε μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Πέμπτη το πρωί, συμπληρωσε

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως συνήθως απαιτούνται 4 εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, αν και όπως είπε είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να γίνει και σε δυο..

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε πως δεν ελήφθησαν αποφάσεις για την Ελλάδα και την χρηματοδότηση-γέφυρα. Εξετάσαμε τις επιλογές. Όλες έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τόνισε.

Η Κομισιόν πιστεύει ότι μετά την σημερινή συμφωνία η μη αναστρεψιμότητα του ευρώ ενισχύεται, τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας ότι η ευρωζώνη χρειάζεται αλληλεγγύη και αλλά και υπευθυνότητα.

Υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα παράσχει όλη την τεχνική βοήθεια που ενδεχομένως να χρειαστεί η Αθήνα, εώ σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα εμπιστοσύνης τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι συνολικές ανάγκες της Ελλάδας μπορούν να καλυφθούν πλήρως από τον ESM, δήλωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Ωστόσο ο ESM δεν αναμένεται να καλύψει πλήρως τα 86 δισ. ευρώ, καθώς αναμένεται να υπάρξει συμβολή από το ΔΝΤ (όχι άμεσα), αλλά και από ιδιωτικοποιήσεις από την πλευρά της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα εκτίμησε πως όλες οι διαδικασίες θα διαρκέσουν περί τις 4 εβδομάδες και θα πρέπει να ξεκινήσουν όταν ψηφιστούν τα μέτρα από την ελληνική βουλή αλλά και τα υπόλοιπα κοινοβούλια.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει δείξει μεγάλη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και θα συνεχίσει να τη δείχνει σε αντάλλαγμα των σκληρών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Αθήνα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ