Συνεντεύξεις

M. Σφακιανάκης: «Η περίοδος της πανδημίας επηρέασε σε σημαντικό βαθμό το ηλεκτρονικό έγκλημα»

Συνέντευξη στον
Γιάννη Μπόζιο

«Ζούμε σε μία εποχή κατά την οποία σημειώνονται ραγδαίες αλλαγές και είναι πολύ δύσκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον. Βασικός στόχος μας είναι η εκπαίδευση σε θέματα ψηφιακής ανατροφής των παιδιών για την αποτελεσματική προστασία τους στον κυβερνοχώρο. Το Διαδίκτυο αποτελεί έναν αχανή πολυδιάστατο χώρο. Ο χώρος αυτός είναι τόσο μεγάλος που οι εγκληματίες βρίσκουν νέους τρόπους να προσεγγίζουν και να εξαπατούν τα θύματά τους.
Η πιο διευρυμένη εγκληματική δραστηριότητα που εμφανίζεται στο σκοτεινό διαδίκτυο είναι αρχικά η παιδική πορνογραφία, η διακίνηση πορνογραφικού υλικού. Το CSI Institute ήταν ένα προσωπικό μου όραμα πολλών ετών, το οποίο κατάφερε να πάρει σάρκα και οστά, τον Απρίλιο του 2017», αναφέρει ο υποστράτηγος ε.α ιδρυτής της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ιδρυτής του CSI institute κ. Μανώλης Σφακιανάκης, σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική».

• Ποιο ήταν το όραμα, που σας προέτρεψε να δημιουργήσετε το σωματείο CSI Institute;
Το CSI Institute ως προσωπικό όραμα πολλών ετών, έχει δημιουργηθεί με πολλή αγάπη για τους πολίτες, όλων των ηλικιών, με στόχο την ενημέρωση αλλά και την προστασία τους. Αυτό που με ώθησε να κάνω πράξη το όραμα αυτό, ήταν γιατί ήθελα όλα όσα έχω μάθει μέσα από πολύωρο διάβασμα και μέσα από την πολυετή εμπειρία μου, να τα ‘‘διδάξω’’ και στον κόσμο, να μοιράσω αυτή τη γνώση και στο ευρύ κοινό. Επιθυμία μου είναι η πρόληψη, η εκπαίδευση, η προστασία και η έμπρακτη υποστήριξη του κάθε πολίτη ξεχωριστά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Με ποιους τρόπους το CSI Institute βοηθά στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος;
Το CSI Institute κατάφερε να πάρει σάρκα και οστά, τον Απρίλιο του 2017. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι το όραμα αυτό πραγματοποιήθηκε σε μία αρκετά δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, κάτι που με κάνει διπλά χαρούμενο, που κατάφερε να υλοποιηθεί έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) αποτελεί μία μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική Οργάνωση με στόχο να προάγει την μελέτη, την εκπαίδευση και την καθοδήγηση σε θέματα που αφορούν το Κυβερνοέγκλημα, τις διαδικτυακές απάτες και απειλές, την ασφαλή πλοήγηση και πρόληψη στον διαδικτυακό χώρο. Το CSIi δίνει έμφαση σε ζητήματα για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων και ενημερώνει για εξειδικευμένους κινδύνους καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσης των προβλημάτων.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στα καθημερινά θέματα που προβάλλονται στο FACEBOOK/CSIINSTITUTE μετά τις 23.00 με σκοπό την πρόληψη του διαδικτυακού εγκλήματος καθόσον σχολιάζονται θέματα καθημερινότητας που αφορούν νέες απειλές που έρχονται η θα έλθουν μέσα από το διαδίκτυο και επίσης στα ενημερωτικά άρθρα που έχουν γράψει οι εθελοντές μας, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού όσον αφορά στον διαδικτυακό χώρο, από τη σκοπιά τεχνολογικής και ψυχολογικής φύσεως μέσα από τα διαδικτυακά φαινόμενα.
• Το σωματείο, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, έχει δημιουργήσει την ‘Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων’’. Πού αποσκοπεί αυτή η δράση;
Το CSI Institute σε συνεργασία με τη Eurolife FFH, δημιούργησε εκτός των άλλων την Ψηφιακή Ακαδημία για Γονείς, εντελώς δωρεάν ‘όπου εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurolife FFH κ.Σαρηγεωργίου Αλέξανδρο για την εμπιστοσύνη του στο Ινστιτούτο μας. Το Parent Edition είναι ένα 8ωρο εξ΄αποστάσεως εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν προς όλους τους ενήλικες συμπολίτες μας είτε είναι γονείς είτε όχι. Χωρίζεται σε 2 ενότητες, στην πρώτη αναλύονται θέματα τεχνικού περιεχομένου πάνω σε διαδικτυακές απάτες και στη δεύτερη παρέχονται συμβουλές που αφορούν στο ψυχολογικό και το εγκληματολογικό κομμάτι, αναλύοντας θέματα όπως είναι, ο διαδικτυακός εθισμός (cyber-addiction), ο διαδικτυακός εκφοβισμός και τα διαδικτυακά παιχνίδια. Σκοπός αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να παρέχει ενημέρωση, επιμόρφωση, συμβουλές για ζητήματα που αφορούν στο Διαδίκτυο, ώστε να είναι σε θέση και να μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους κατά τη χρήση αυτού. Η Ψηφιακή Ακαδημία έχει ως στόχο την επιμόρφωση όλων των γονέων αλλά και ενηλίκων, είτε είναι γονέας είτε όχι, πάνω σε θέματα που αφορούν στο Διαδίκτυο καθώς και την ασφαλή πλοήγηση σε αυτό. Ζούμε σε μία εποχή κατά την οποία σημειώνονται ραγδαίες αλλαγές και είναι πολύ δύσκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον. Βασικός στόχος μας είναι η εκπαίδευση σε θέματα ψηφιακής ανατροφής των παιδιών για την αποτελεσματική προστασία τους στον κυβερνοχώρο.
Σε τι επίπεδο βρίσκεται σήμερα το ηλεκτρονικό έγκλημα στην Ελλάδα;
Το Διαδίκτυο αποτελεί έναν αχανή πολυδιάστατο χώρο, ο οποίος έχει ενταχθεί για τα καλά στην καθημερινή ζωή όλων μας. Ο χώρος αυτός είναι τόσο μεγάλος που οι εγκληματίες βρίσκουν νέους τρόπους να προσεγγίζουν και να εξαπατούν τα θύματά τους. Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία, κατά την πανδημία οι απάτες αυξήθηκαν κατά 238% καθώς υπάρχουν και άλλες υποθέσεις απατών οι οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές. • Η περίοδος της πανδημίας επηρέασε το ηλεκτρονικό έγκλημα; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;
Η περίοδος της πανδημίας επηρέασε σε σημαντικό βαθμό το ηλεκτρονικό έγκλημα, ευνοώντας την άνοδο του Κυβερνοεγκλήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι «διαδικτυακοί εγκληματίες» εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία της νόσου COVID-19, με σκοπό να ‘‘επιτεθούν’’ σε ευάλωτα άτομα και ομάδες, είτε για να τους κλέψουν χρηματικά ποσά, είτε γιατί θέλησαν να προσεγγίσουν ανήλικα παιδιά και να συλλέξουν πορνογραφικό υλικό είτε για να κάνουν διαδικτυακές γνωριμίες – chat rooms. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έμενε αναγκαστικά στο σπίτι, επομένως δεν είχε με τι να ασχοληθεί. Τον μόνο προσβάσιμο χώρο που είχε στη διάθεσή του ήταν ο «διαδικτυακός χώρος», το να συνομιλεί με άλλα άτομα ακόμα και άγνωστα, ώστε να περνάει και να ‘‘γεμίζει’’ τον χρόνο του, να παίζει διαδικτυακά παιχνίδια και γενικά να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια γύρω από το διαδίκτυο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να υπάρχει αύξηση των καταγγελιών σχετικά με τις διαδικτυακές απάτες, καθημερινά δεχόμασταν πολλαπλές κλήσεις στο CSI Institute ότι υπήρχαν προφίλ χρηστών που παρενοχλούσαν ανήλικα και ενήλικα κορίτσια, τα απειλούσαν με τη διακίνηση προσωπικών τους φωτογραφιών όπως επίσης και ότι υπάρχει ‘‘κλοπή’’τραπεζικών λογαριασμών στα Social Media με την μέθοδο εκτός των άλλων και sim swap όπου πρώτο το ινστιτούτο μας εξέδωσε ανακοινώσεις και χιλιάδες συμπολίτες μας προστατεύθηκαν.Τονίζω εδώ ιδιαιτέρως ότι όταν ο χρήστης του διαδικτύου πατάει οποιοδήποτε λινκ του έρχεται ανεξέλεγκτα είναι λογικό οι απατεώνες να κάνουν πάρτι στα τραπεζικά ιδρύματα και οι Τράπεζες βέβαια να μην φέρουν καμία ευθύνη από την στιγμή που μας λένε οι ίδιες μέσα από μηνύματα και δημοσιεύσεις ότι τους κωδικούς μας τους προστατεύουμε και δεν τους βάζουμε όπου να είναι ανεξέλεγκτα.
• Ποια είναι η πιο διευρυμένη εγκληματική δραστηριότητα, που λαμβάνει χώρο στο σκοτεινό διαδίκτυο;
Στις μέρες μας, το σκοτεινό διαδίκτυο, το λεγόμενο «Dark Web», είναι ένας ανώνυμος διαδικτυακός ιστός, ένας χώρος με παράνομο υλικό, το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Φανταστείτε ένα παγόβουνο, όπου αυτό που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια είναι το web και κάτω από την επιφάνεια το deep k dark web. Ο ανώνυμος χώρος του διαδικτύου εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, με παράνομες δραστηριότητες και υπέρογκα εξωπραγματικά ποσά που διακινούνται μέσω κρυπτονομισμάτων ανεξέλεγκτα.
Η πιο διευρυμένη εγκληματική δραστηριότητα που εμφανίζεται στο σκοτεινό διαδίκτυο είναι αρχικά η παιδική πορνογραφία, η διακίνηση πορνογραφικού υλικού. Υπάρχουν παιδόφιλοι και παιδεραστές που πληρώνουν αδρά για να βλέπουν παιδικά σώματα σε φωτογραφίες αλλά και να παρακολουθούν ανήλικα αγόρια και κορίτσια να κακοποιούνται σεξουαλικά σε πραγματικό χρόνο. Έχουμε φτάσει στο σημείο μεγάλα χρηματικά ποσά να διακινούνται σε κρυπτονομισματα για κακοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο με τα ποσά να είναι χιλιάδες ευρώ για θέαση μέσω ίντερνετ λίγων λεπτών σε βρέφη λίγων μηνών 3-6.
Επίσης μετά την παιδοφιλία έχουμε την μεγαλύτερη μάστιγα για τις επιχειρήσεις και τις κρίσιμές ψηφιακές υποδομές των Κρατών που είναι οι επιθέσεις με το κακόβουλο λογισμικό RANSOMWEAR .Με πολύ απλά λόγια είναι η σύγχρονη απειλή που οι κακοποιοί του διαδικτύου κλειδώνουν τα υπολογιστικά σύστημα των εταιρειών η οργανισμών ζητώντας μετά λύτρα για να στείλουν το ψηφιακό κλειδί με το οποίο θα ανοίξει η εταιρεία η οργανισμός που έχουν κλειδώσει με το κακόβουλο λογισμικό τύπου RANSOMWEAR.
Τα λύτρα που θέλουν πάντα είναι πλέον σε κρυπτονομίσματα διότι είναι ανώνυμα και η διαδικασία γίνεται μέσα από το Σκοτεινό διαδίκτυο.
Στην χώρα μας εκατοντάδες εταιρείες έχουν υποστεί εκβίαση με τον κακόβουλο αυτό ιό και έχουν πληρώσει εκατομμύρια ευρώ σε λύτρα συνολικά για να πάρουν την διαχείριση των εταιρειών τους πίσω.
Η μόνη προστασία είναι η θωράκιση των εταιρειών με σωστά συστήματα για να μην δεχθούν ποτέ την εκβίαση και να πληρώσουν λύτρα.
Υπάρχει τρόπος για να μην υποστεί μία εταιρεία αυτό το ψηφιακό βασανιστήριο που επειδή είμαι γνώστης καταθέτω ότι …πολύ ψυχοφθόρο να μην μπορείς να δουλέψεις στην δικιά σου εταιρεία αλλά να εκβιάζεσαι από κακοποιούς που οι περισσότεροι εκβιαστές ζουν σε άλλη Ήπειρο τις περισσότερες φορές.
• Στη διάρκεια της πολυετούς και επιτυχημένης θητείας σας, ως αντιστράτηγος, ποια θεωρείται ότι είναι η σπουδαιότερη επιτυχία σας;
Αρχικά, σας ευχαριστώ για τον όρο που χρησιμοποιήσατε ‘‘επιτυχημένη θητεία’’. Όπως αναφέρατε και εσείς, ολοκλήρωσα μία πολυετή θητεία ως Ιδρυτής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ως αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας και είναι κάτι που μου έχει προσφέρει κάτι το μοναδικό και το ξεχωριστό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της θητείας μου έχω αναλάβει εύκολες, δύσκολες αλλά και πολύ δύσκολες υποθέσεις ολοκληρώνοντάς τες με επιτυχία. Μία από τις σπουδαιότερες επιτυχίες μου, έχει σχέση με ένα παιδί και συγκεκριμένα με ένα ανήλικο κορίτσι.. Ένα κορίτσι, πανέμορφο, με μορφή «αγγέλου» θα έλεγα, στο οποίο έγινε αρπαγή τεχνηέντως και ύστερα από μία απογοήτευση που είχε.
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά εκεί που θα ήθελα να σταθώ είναι ότι οι γονείς του κοριτσιού απευθύνθηκαν στον κ.Εισαγγελέα Εφετών κ.ΠΟΙΜΕΝΙΔΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ νυν εισαγγελέα διαφθοράς και ο κ.Εισαγγελέας σε εμένα, καθώς είχαν περάσει 6 μήνες και το παιδί δεν είχε βρεθεί ακόμα.
Την ανέλαβα αμέσως και έπειτα από ενεργοποίηση της τότε ομάδας μου και καθημερινή έρευνα, βρήκα το κορίτσι μέσα σε ένα σπίτι – διαμέρισμα και συγκριμένα σε μία αποθήκη μικρών διαστάσεων μαζί με 12 αλλοδαπούς που την είχαν εγκλωβίσει. Η χαρά που ένιωσα, όταν με αγκάλιασε το κοριτσάκι αλλά και η οικογένειά της, δεν μπορώ να σας την περιγράψω. Είναι μία υπόθεση που έχει μείνει αναλλοίωτη στο μυαλό μου, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια!
Ως ιδρυτής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ποια συναισθήματα σας γεννώνται, όταν βλέπετε τη σημερινή εξέλιξη και πρόοδο του κλάδου;
Ως Ιδρυτής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με πολυετή θητεία στο χώρο αυτό νιώθω μεγάλη χαρά για την όλη εξέλιξη, πορεία και πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στον συγκεκριμένο κλάδο. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν γερές βάσεις, υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες που συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα και περηφάνια καθώς η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελλάδας είναι μία από τις καλύτερες στον κόσμο. Ένα μεγάλο μπράβο, λοιπόν, στον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος έχει καταφέρει να κρατήσει ενεργή την Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και έχει όραμα και στόχους για την Ελλάδα Αλλά και στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ κ. Καραμαλάκη Μιχάλη πατριώτη μου οι οποίοι αγκάλιασαν την ομάδα και δεν την διέλυσαν όπως έχουμε συνηθίσει στο παλαιό παρελθόν!!
Μια ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις με νέα πρόσωπα αλλά την ενισχύεις για να πάει πιο ψηλά.!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου