Ειδήσεις

«Λουκέτα» και αύξηση ανεργίας φέρνουν φόροι και εισφορές

Ενα άκρως υφεσιακό περιβάλλον, με πολλαπλασιασμό των «λουκέτων» και αύξηση της ανεργίας, που εκτιμάται ότι θα φέρουν τη χώρα στα πρόθυρα νέων αδιεξόδων, προοιωνίζονται οι μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία και στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, παράλληλα με τις μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Και μπορεί τις τελευταίες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας να εστιάστηκαν στα «λουκέτα» που μπήκαν σε επιχειρήσεις, όπως το ξενοδοχείο «Athens Ledra», η εταιρεία ασφάλειας «Πυρσός Security», το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών «Ηλεκτρονική Αθηνών» και το βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου», όμως η αφανής πραγματικότητα είναι ακόμη δυσχερέστερη και δυσοίωνη. Από τον Ιανουάριο του 2016 έως σήμερα, πάνω από 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν, τουλάχιστον 21.000 βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης, ενώ άλλες 63.000 έχουν πολύ χαμηλό δείκτη επιβίωσης.

Τα μέτρα

Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης στην «Κ», το νέο κύμα φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων θα προκαλέσει «έμφραγμα» στην εναπομείνασα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Ιουνίου, με τις οδυνηρές συνέπειες να κλιμακώνονται από τον Σεπτέμβριο.

Η ανεργία βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ τα «λουκέτα» στην αγορά προσλαμβάνουν διαστάσεις… επιδημίας, αφού τους πρώτους πέντε μήνες του έτους το ισοζύγιο ιδρύσεων και αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων ήταν αρνητικό κατά 2.949. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, ο κ. Ραβάνης εκτιμά πως η επιβολή νέων φόρων θα αποφέρει πρόσκαιρα έσοδα στο κράτος, συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τη διαθέσιμη ρευστότητα των πολιτών και κατ’ επέκταση την κατανάλωση. Η πολιτική αυτή θα φέρει λιγότερα έσοδα στις επιχειρήσεις, αδυναμία διατήρησης των θέσεων απασχόλησης και μεγαλύτερες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, υπογραμμίζει, σκιαγραφώντας ένα άκρως ανησυχητικό άμεσο μέλλον.

Οπως άλλωστε επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από την αρχή του έτους υπολογίζονται σε 30.000. Από την αρχή του χρόνου έχει ανασταλεί η λειτουργία 15.435 επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το 2015, όταν έκλεισαν συνολικά 10.581 εταιρείες.

Αυτό βέβαια που οξύνει την ανησυχία είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ισοζύγιο ίδρυσης επιχειρήσεων και «λουκέτων» είναι αρνητικό, καθώς στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016 συστάθηκαν μόλις 12.486 επιχειρήσεις, ήτοι κατά 2.949 λιγότερες από αυτές που έκλεισαν.

Αλλά και τα συνδικάτα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η ΓΣΕΕ, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στις επιχειρήσεις «Athens Ledra» και «Πυρσός Security» και το γεγονός ότι μέσα σε δύο ημέρες 1.000 εργαζόμενοι βρέθηκαν ξαφνικά στο «κενό», σημειώνει πως η ανεργία είναι το μείζον πρόβλημα για τη χώρα και η υφεσιακή και αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης το μόνο που καταφέρνει είναι να αυξάνει τα «λουκέτα» στην αγορά και να ενισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις την εκβιαστική συμπεριφορά ανήθικων εργοδοτών.

Εργατικό δυναμικό

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι ειδικοί, μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 4.783.993 άτομα εργατικό δυναμικό, 3.625.262 άτομα στην απασχόληση, 1.158.731 άτομα στην ανεργία και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη, δεν μπορεί να προσδοκά ούτε ανάταξη του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού ούτε όμως και αποκατάσταση των σοβαρών ανισορροπιών στη βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, η υστέρηση των εισροών της κοινωνικής ασφάλισης κατά την τρέχουσα δεκαετία εξαιτίας της αυξημένης ανεργίας, της μείωσης των μισθών, του περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης καθώς και της γήρανσης του πληθυσμού, παρά τη σημαντική (κατά 45%) μείωση των συντάξεων, δημιουργεί ετήσιο έλλειμμα στα ταμεία της τάξης των 4 δισ. περίπου. Και υπογραμμίζει ότι η κοινωνική ασφάλιση δέχεται και θα δεχθεί ασφυκτική πίεση από το υψηλό επίπεδο της ανεργίας αλλά και από τη μείωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, ο οποίος θα μειώνεται συνεχώς μέχρι το 2050.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου