Τοπικές Ειδήσεις

Στέφανος Πορτσέλλη: Να εφαρμοστούν τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΤΑ) στη Ρόδο

• Κάθε αρχή της τουριστικής περιόδου τα τροχαία συμβάντα είναι σε έξαρση • Δεν έχει…. σωτηρία το κυκλοφοριακό χάος στην Ρόδο • Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει μία σειρά από στοχευμένες ενέργειες και να σχεδιάζει για κάθε χρόνο • Καλώς έγιναν οι κυκλικοί κόμβοι, αλλά δεν επαρκούν

Δεν έχει…. σωτηρία το κυκλοφοριακό χάος στην Ρόδο. Κάθε χρόνο με την έναρξη της εκάστοτε τουριστικής περιόδου, οι οδηγοί όλων των οχημάτων “δεινοπαθούν” για να κυκλοφορήσουν στο κέντρο της πόλης αλλά και στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές όπως από το κέντρο προς το αεροδρόμιο και τούμπαλιν ή προς το Φαληράκι κ.λπ., ενώ οι χώροι στάθμευσης είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση.
Σε αυτή την κατάσταση συνδράμει η κατακόρυφη αύξηση των οχημάτων όπως τα δίκυκλα, τετράκυκλα, ταξί και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, τα μεγάλα οχήματα όπως τα τουριστικά λεωφορεία και η αύξηση των δρομολογίων στα λεωφορεία της γραμμής αλλά και ο πολλαπλασιασμός του πληθυσμού, λόγω της τουριστικής κίνησης. Φέτος έχουμε ακόμη ένα φαινόμενο στους δρόμους, τα δίκυκλα ηλεκτροκίνητα που εγκυμονούν κινδύνους για τους χρήστες και δεν είναι ευδιάκριτα στους δρόμους.
Σε δηλώσεις που έκανε προς τη “δ” ο πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών Δωδεκάνησου, κ. Στέφανος Πορτσέλλη επισήμανε ότι κάθε αρχή της τουριστικής περιόδου τα τροχαία συμβάντα είναι σε έξαρση, υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαίο να σχεδιαστούν άμεσα (με ορίζοντα εφαρμογής τα επόμενα χρόνια) τα λεγόμενα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΤΑ) στη Ρόδο ως εναλλακτικές μορφές μετακίνησης:
«Αυτή η κατάσταση είναι μόνιμη. Κάθε αρχή της τουριστικής περιόδου τα τροχαία συμβάντα είναι σε έξαρση και κάθε καλοκαίρι λέμε τα ίδια ενώ προσπαθούμε να βρούμε λύσεις με ημίμετρα. Απαιτείται ένα μόνιμο, διαχρονικό σχέδιο προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΤΑ) στη Ρόδο τα οποία συνδυάζουν όλες τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης –όπως τα ποδήλατα, τα πατίνια, τα αυτοκίνητα, την ορθή χρήση μεταφοράς των επιβατών κ.ο.κ. Η μελέτη πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με ορίζοντα τα επόμενα χρόνια. Κάθε αρχή της σεζόν μιλάμε για το κυκλοφοριακό και από το Νοέμβριο κι έπειτα, να σταματάμε και να το θυμόμαστε τον Μάιο. Οι δρόμοι δεν μπορούν να αυξηθούν. Η κίνηση αυξάνεται λόγω του τουρισμού, τα οχήματα αυξάνονται, τα δρομολόγια των λεωφορείων αυξάνονται, τα δίκυκλα κ.λπ. αυξάνονται. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι μαζί με ασφάλεια. Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και χωρίς να σκέφτονται το πολιτικό κόστος. Είναι αναγκαίο να γίνει ένας μόνιμος σχεδιασμός με ορίζοντα τα επόμενα έτη και τις επόμενες δημοτικές αρχές (όποιες κι αν είναι) ώστε να γνωρίζουμε πώς θα χρησιμοποιούμε τους δρόμους. Οι κυκλικοί κόμβοι είναι ένα θετικό βήμα αλλά δεν επαρκεί από μόνο του, σαν μέτρο. Κι από την άλλη, δεν μπορεί το κέντρο της πόλης να είναι ένα ατελείωτο πάρκινγκ. Υπάρχουν μελέτες και δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ. Πρέπει να αποφασίσουν οι τοπικές αρχές για μία οριστική λύση τόσο για το κυκλοφοριακό όσο και για το πάρκινγκ. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πάει άλλο…».
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, ο κ. Πορτσέλλη:
«Η πολιτεία μπορεί να αναλάβει μια σειρά από στοχευμένες ενέργειες για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν:
– Βελτίωση των υποδομών:
• Συντήρηση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου.
• Κατασκευή κυκλικών κόμβων και βελτίωση σηματοδότησης.
• Καθαρή και επαρκή σήμανση, φωτισμό και διαγραμμίσεις.
– Αυστηρότερους ελέγχους και επιβολή του ΚΟΚ:
• Χρήση καμερών και ραντάρ για έλεγχο ταχύτητας και παραβιάσεων.
• Τακτικούς ελέγχους για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών.
• Αυστηρές ποινές για παραβάσεις όπως η χρήση κινητού κατά την οδήγηση.
-Εκπαίδευση και ενημέρωση:
• Προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής σε σχολεία από την τροχαία και πιστοποιημενους εκπαιδευτές οδήγησης και -κυκλοφοριακής Αγωγής
• Καμπάνιες ευαισθητοποίησης για ζώνες ασφαλείας, κράνη, ταχύτητα κ.ά.
• Επανακατάρτιση οδηγών με συχνές παραβάσεις.
• Προώθηση νέων τεχνολογιών:
• Υποστήριξη για χρήση οχημάτων με συστήματα υποβοήθησης οδήγησης (π.χ. αυτόματο φρενάρισμα).
• Ανάπτυξη “έξυπνων δρόμων” με αισθητήρες και ψηφιακή σήμανση.
Σε κάθε οργανωμένη κοινωνία, ο σεβασμός στους νόμους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και τη συνύπαρξη των πολιτών. Ωστόσο, παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο, πολίτες που δηλώνουν νομοταγείς και ευσυνείδητοι να παραβιάζουν καθημερινά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Αυτή η αντίφαση φανερώνει βαθύτερα κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα.
Η συμπεριφορά αυτή πηγάζει συχνά από την αποδοχή της παραβατικότητας ως “κανονικότητας”. Όταν οι περισσότεροι παραβιάζουν τον ΚΟΚ χωρίς συνέπειες, η παρανομία παύει να θεωρείται μεμπτή. Επιπλέον, ο ατομικισμός και η απουσία κοινωνικής ευθύνης οδηγούν πολλούς στο να προτάσσουν την προσωπική τους άνεση έναντι του συλλογικού καλού.
Η ατιμωρησία και η αναποτελεσματική εφαρμογή του νόμου ενισχύουν την πεποίθηση ότι η τήρηση του ΚΟΚ είναι προαιρετική. Όταν ο πολίτης βλέπει παραβάτες να μένουν ατιμώρητοι ή ισχυρούς να εξαιρούνται από τις κυρώσεις, χάνει την εμπιστοσύνη του στο κράτος δικαίου.
Τέλος, η πίεση της καθημερινότητας, η απουσία κοινωνικής παιδείας και η υποτίμηση των κινδύνων συντελούν στην παραβίαση του ΚΟΚ.
Η τήρηση των νόμων δεν είναι απλώς ζήτημα προσωπικής δήλωσης, αλλά κοινωνικής υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Η καλλιέργεια κυκλοφοριακής συνείδησης, η συνέπεια στην εφαρμογή του νόμου και η ενίσχυση της κοινωνικής παιδείας είναι απαραίτητα βήματα προς έναν πιο υπεύθυνο πολίτη και μια πιο ασφαλή κοινωνία.
Η οδική παιδεία δεν περιορίζεται μόνο στη γνώση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά αντανακλά τον βαθμό σεβασμού προς τη ζωή, τους άλλους και τους κανόνες κοινωνικής συνύπαρξης. Γι’ αυτό, η οδική συμπεριφορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενικότερη παιδεία του ατόμου.
Στον δρόμο λοιπόν, δείχνουμε την πραγματική παιδεία που έχουμε σαν άνθρωποι – πολίτες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου