Τοπικές Ειδήσεις

Δήμος Ρόδου: Προχωρούν οι νέες τεχνολογίες

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο νησί με σημείο αιχμής την πόλη, από τον Δήμο Ρόδου. Αυτό τόνισε, σε δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Νέων Τεχνολογιών και Πληροφορικής κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, λέγοντας πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, θα έχουν παρουσιαστεί οι νέες υπηρεσίες, που θα διευκολύνουν την ζωή του πολίτη (αλλά και του επισκέπτη της Ρόδου).
«Η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου μας. Αυτό το έχει δείξει εμπράκτως από την ανάληψη των καθηκόντων της ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ανάδοχος έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την δομημένη καλωδίωση σαν πρώτο βήμα για τις υπηρεσίες. Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη (και του επισκέπτη μας) με τις καλύτερες ταχύτητες εν έτει 2022. Η τελευταία φορά που έγινε αναβάθμιση ήταν την δεκαετία του ’90. Καταλαβαίνουμε ότι ήταν απαραίτητο», όπως τόνισε.
Ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ακόμη, πως από χτες τοποθετούνται οι τελευταίοι αισθητήρες της εφαρμογής του ‘έξυπνου πάρκινγκ’.
«Οι ‘αισθητήρες’ είναι υπογειοποιημένοι –δεν θα είναι πάνω στον δρόμο και δεν θα ενοχλούν τους οδηγούς και τα οχήματα- ενώ θα περάσει και άσφαλτος ώστε να μην υπάρχουν χάσματα.
Σε πρώτη φάση τοποθετήθηκαν 100 τέτοιοι αισθητήρες στις περιοχές: Πλατεία Δημαρχείου, οδός Αμερικής καθώς και στον δρόμο προς το Δημοτικό Θέατρο. Επίσης, τοποθετήσαμε τέσσερις δέκτες που θα λαμβάνουν όλα τα δεδομένα και θα τα διοχετεύουν στον κεντρικό server του Δήμου Ρόδου που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία για την επισκεψιμότητα του κάθε σημείου, για πόσο χρόνο είναι σταθμευμένο ένα όχημα κ.λπ. Όλα αυτά θα αποτελέσουν το πλέον χρήσιμο εργαλείο για την εφαρμογή του έξυπνου πάρκινγκ. Από εκεί και πέρα, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των αισθητήρων θα ενεργοποιήσουμε την εφαρμογή για το ‘έξυπνο πάρκινγκ’ – Smart Parking. Αυτό θα ανακουφίσει την πόλη μας από τον κυκλοφοριακό φόρτο καθώς θα δίνει στον δημότη (και στον επισκέπτη) την δυνατότητα να βλέπει ηλεκτρονικά από το σπίτι του, ποια θέση υπάρχει κενή, σε ποιο ακριβώς σημείο θα πάει να σταθμεύσει, θα μπορεί να την κλείσει και να την προπληρώσει. Εάν μάλιστα, φτάσει στην ώρα του και η θέση είναι πιασμένη από κάποιον άλλο θα έχει δικαίωμα να ζητήσει να του επιβληθεί πρόστιμο. Αυτό θα διευκολύνει τους δημότες μας αλλά και τους επισκέπτες μας, ενώ θα αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης και άλλα σημεία όπου παρατηρείται μποτιλιάρισμα όλο το χρόνο. Επιπλέον, θα αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση ρύπων αλλά πρωτίστως θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία. Κατά τις εκτιμήσεις μας, θα διευκολυνθούν και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ο εμπορικός κόσμος, καθώς θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση με το πάρκινγκ. Θα είναι ένα τεράστιο βήμα για τη Ρόδο».
Θυμίζουμε ότι το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ και εντάσσεται στην ψηφιακή καταγραφή των θέσεων στάθμευσης με απώτερο στόχο τη δημιουργία της έξυπνης ελεγχόμενης στάθμευσης -στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος έξυπνη πόλη (smart city), το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο, η οποία θα τους δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες.
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Ρόδου, έχει ξεκινήσει την προσπάθεια από τον Σεπτέμβριο του 2019 ώστε να μετατραπεί η Ρόδος σε smart city – έξυπνη πόλη.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο στο προσεχές διάστημα, θα δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες και πληροφορίες προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες επαρκώς για τις εφαρμογές –ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα επέκτασής τους, στην πορεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου