Τοπικές Ειδήσεις

Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ 17 έως 23 Μαΐου 2021

Το μήνυμα της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας

30χλμ/ω στους αστικούς δρόμους. Δρόμοι για ζωή. Δρόμοι για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη

H συμμετοχή της ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας στις δράσεις του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια έχει γίνει πλέον θεσμός της.

6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (UNGRSW).

Το θέμα της είναι το όριο ταχύτητος 30km/h στους αστικούς δρόμους, εκεί όπου οι άνθρωποι περπατούν, ζουν και παίζουν, με σύνθημα: Δρόμοι Ζωής –Streets for Life # Love30 (ή # Love20 εκεί όπου η ταχύτητα υπολογίζεται σε μίλια). Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι το όριο των 30 km/h στους δρόμους σώζει ζωές, ιδιαίτερα των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, πεζών, ποδηλατών, παιδιών και νέων, και επιπλέον παράγει σημαντικά περιβαλλοντικά και άλλα οφέλη. Παρά την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί παγκόσμια λόγω της πανδημίας, οι οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των θυμάτων, την οδική ασφάλεια, την βιώσιμη κινητικότητα, την επανάκτηση και διεύρυνση του δημόσιου χώρου θα δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα για να διεκδικήσουν δεσμεύσεις για τα 30 km/h σε όλο τον κόσμο.

Η συζήτηση για τις ζώνες ήπιας κυκλοφορίας ξεκίνησε ουσιαστικά από τις αρχές του αιώνα και ήδη από το 2010 και μετά πολλές Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές πόλεις έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη όλο και μεγαλύτερων ζωνών ήπιας κυκλοφορίας με αρκετές μάλιστα να κατεβάζουν ακόμα περισσότερο το όριο στα 20 Km/h. Παράλληλα υπάρχουν πάρα πολλές πόλεις που εφάρμοσαν την εκτεταμένη πεζοδρόμηση ολόκληρου του κέντρου τους.

Στη χώρα μας στις 10 Μαρτίου 2021 η κυβέρνηση, ανατρέποντας όσα η ίδια είχε διακηρύξει ένα μήνα πριν περί θέσπισης του ορίου των 30 km/h, αποφάσισε δια νόμου ότι το όριο ταχύτητας στις περιοχές κατοικίας θα παραμείνει στα 50 km/h (Νόμος 4784/21). Η απόφαση αυτή υποσκάπτει κάθε προσπάθεια για την προώθηση της οδικής ασφάλειας και αποτελεί διαρκή απειλή για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ αποτελεί μια ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τον δραστικό περιορισμό των θυμάτων στο δίκτυο της κυκλοφορίας να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα της θέσπισης του ορίου των 30 km/h στις κατοικημένες περιοχές.

Η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ και Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα ανέλαβαν σχετική πρωτοβουλία προκειμένου να υποστηρίξουν τη θέσπιση του ορίου των 30 km/h στις κατοικημένες περιοχές. Θα ανακοινωθεί την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα θα αποσταλεί στους υπεύθυνους για τη μείωση, τη σχεδίαση και την επιβολή ασφαλών ταχυτήτων κυκλοφορίας.

Στη διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση για ασφαλή Κυκλοφορία ζήτημα κοινωνικό με οδυνηρές επιπτώσεις και άμεσα σχετιζόμενο με την θέσπιση και την επιτήρηση των ζωνών ήπιας κυκλοφορίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου