Μπορεί στην κυβέρνηση να πανηγυρίζουν για το υποτιθέμενο πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική. Παραμονές εκλογών και για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, το εκλογικό επίδομα που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση σε όσους δικηγόρους μεταβούν στην επαρχία ως δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν αρκεί για να καλύψει τα έξοδα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό δικηγόρου ο οποίος από την Αθήνα πρόκειται να μεταβεί σε χωριό της Ηπείρου. Το εκλογικό επίδομα ανέρχεται σε 990 ευρώ και αφορά και τις δύο Κυριακές των εκλογών. Ωστόσο τα έξοδα είναι πολύ παραπάνω. Και αυτό διότι ο εκλογικός αντιπρόσωπος που θα μεταβεί εκεί θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα. Είτε να μεταβεί δύο φορές στην περιοχή, κάτι που σημαίνει διπλά οδοιπορικά έξοδα, διόδια κτλ, είτε να παραμείνει εκεί για 11 ημέρες κάτι που σημαίνει όμως έξοδα διατροφής, διαμονής κτλ που σε καμία των περιπτώσεων δεν καλύπτει το εκλογικό επίδομα.

Άλλο τρανταχτό παράδειγμα, είναι αυτό δικηγόρου από την Αθήνα που θα μεταβεί στην Τρίπολη. Τα έξοδα που της δικαιολογούν ανέρχονται σε 38 ευρώ, όταν μόνο τα διόδια για να πάει κανείς από την Αθήνα στην Τρίπολη αγγίζουν τα 32 ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συγκεκριμένη δικηγόρος θα αναγκαστεί να καλύψει τα έξοδα των εκλογών από την τσέπη της.

Μόνο με ευρωπαϊκά χρήματα

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δικηγόρου που ετοιμάζεται να μεταβεί από την Αθήνα στην Κομοτηνή. Τα μεταφορικά που δικαιολογεί η πολιτεία είναι μόλις ένα αεροπορικό εισιτήριο και άλλο ένα με το ΚΤΕΛ. Κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη δικηγόρος είτε θα πρέπει να καλύψει τα υπόλοιπα από την τσέπη της, είτε να παραμείνει εκεί για 11 ημέρες με τα έξοδα διαμονής και διατροφής να αδυνατούν να καλυφθούν από το επίδομα και να πληρώσει και από την τσέπη της.

Σύμφωνα με νομικές πηγές του e-reportaz.gr, όλο αυτό γίνεται επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει όλα τα έξοδα των εκλογών, με το κονδύλι που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το οποίο όμως από ότι φαίνεται δεν αρκεί να καλύψει ούτε τα απαραίτητα έξοδα. Και μετά γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα και success story.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ