Τοπικές Ειδήσεις

Τεράστια ανακάλυψη στη Ρόδο που μπορεί να αλλάξει τον ρου της φυσικής ιστορίας

Μπροστά σε μια τεράστια ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τον ρου της φυσικής ιστορίας της Ρόδου, βρέθηκε ο Νίκος Γουδής από τον Αρχάγγελο ο οποίος έχει αφιερώσει τον ελεύθερο χρόνο του σε ανασκαφές, ανακαλύπτοντας θησαυρούς εκατομμυρίων ετών που κρύβει η ροδίτικη γη.
Πριν από μερικές ημέρες, εντόπισε τμήματα αυγού και οστών που πιθανολογείται ότι ανήκουν σε ένα τεράστιο πτηνό του γένους Pachystruthio dmanisensis. Πρόκειται για ένα γένος εξαφανισμένου πουλιού που έζησε στην Ευρασία από την Ύστερη Πλειόκαινο έως τη Μέση Πλειστόκαινο. Μέχρι σήμερα απολιθώματά του έχουν βρεθεί στην Ουγγαρία, την Κριμαία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία και την Κίνα και είναι πολύ πιθανόν στον κατάλογο να προστεθεί και η Ελλάδα, έπειτα από τα ευρήματα της Ρόδου, μένει όμως να το πιστοποιήσουν οι επιστήμονες.
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο Νίκος Γουδής, ο οποίος αφιλοκερδώς και με μοναδικό σκοπό οι θησαυροί του να βρουν στέγη στο περιβόητο Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαγγέλου, το οποίο τείνει να συναγωνιστεί το Γεφύρι της Αρτας εξαιτίας των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων και αναβολών εργασιών για την ολοκλήρωσή του, τα ευρήματα έχουν ήδη σταλεί σε ειδικούς για να εξεταστούν και να πιστοποιηθεί ότι όντως ανήκουν στο πτηνό του γένους Pachystruthio dmanisensis: «Αναμένω την απάντηση των ειδικών για να πιστοποιηθεί ότι τα ευρήματα ανήκουν σε αυτό το σπάνιο πτηνό και πρόκειται για τα μοναδικά στην Ελλάδα. Γνωρίζω πολλές περιοχές όπου χρειάζεται να γίνει ανασκαφή από ειδικές ομάδες, διότι εκτιμώ ότι υπάρχουν πολλά σπάνια ευρήματα που θα αλλάξουν όλα όσα ξέραμε για τη φυσική ιστορία της Ρόδου. Το νησί μας, έχει όχι μόνο σπάνια ευρήματα αλλά πιστεύω και πολλά είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Πολλά από τα ευρήματα που έχω ανακαλύψει όλα αυτά τα χρόνια τα αποθηκεύω σε δικούς μου χώρους στο σπίτι μου, σε συνθήκες που δεν είναι κατάλληλες και πλέον δεν υπάρχει άλλος χώρος με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αλλοιωθούν. Πρέπει να ολοκληρωθεί το Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαγγέλου, για να στεγαστούν τα εκατοντάδες σπάνια ευρήματα που έχω στην κατοχή μου. Πρέπει εμείς, τα παιδιά μας, να γνωρίζουμε τα ζώα και τα φυτά που υπήρχαν στη Ρόδο», λέει στη «δ».




Να σημειωθεί ότι τα ευρήματα που εκτιμάται ότι ανήκουν στο πτηνό του γένους Pachystruthio dmanisensis είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα. Το Pachystruthio dmanisensis, δεν μπορούσε να πετάξει, αλλά ήταν αρκετά γρήγορο, είχε ύψος τουλάχιστον 3,5 μέτρα και βάρος σχεδόν 450 κιλά και ζούσε πριν από ενάμισι έως δύο εκατομμύρια χρόνια! Είχε σχεδόν διπλάσιο βάρος από το μεγαλύτερο μόα (πουλί της Νέας Ζηλανδίας), ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο σήμερα εν ζωή πουλί, τη στρουθοκάμηλο και σχεδόν τόσο μεγάλο όσο μια ενήλικη πολική αρκούδα.
Το γιγάντιο πουλί επιβίωσε έως πριν 1,2 εκατομμύρια χρόνια, μια εποχή που οι πρώτοι μακρινοί πρόγονοι του ανθρώπου, οι «Όρθιοι Άνθρωποι» (Homo erectus), πρέπει να έφθασαν στην Ευρώπη από την Αφρική και πιθανώς να συνυπήρξαν μαζί του.
Είναι άγνωστο ακόμα πόσο διαδεδομένα ήσαν τέτοια πουλιά στην περιοχή και πόσο είχαν εξαπλωθεί προς τη σημερινή δυτική Ευρώπη. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν η στρουθοκάμηλος ή κάποιο άλλο είδος πουλιού, αποτελεί το στενότερο συγγενή του σήμερα.
Να σημειωθεί ότι το 2019, Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν σε σπήλαιο της Κριμαίας απολιθώματα τεράστιων πουλιών, από τα πιο μεγάλα που έχουν βρεθεί στον κόσμο, τα οποία είχαν μέγεθος περίπου τριπλάσιο από τις στρουθοκαμήλους. Η απρόσμενη ανακάλυψη αποτέλεσε την πρώτη απόδειξη ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι ζούσαν δίπλα-δίπλα με γιγάντια πουλιά, ενώ μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτός ο γιγαντισμός των πουλιών είχε συμβεί μόνο σε απομονωμένα νησιά όπως η Μαδαγασκάρη (πουλί-ελέφαντας), η Νέα Ζηλανδία (μόα) και η Αυστραλία (πάπια-δαίμονας).




Ηταν η πρώτη φορά που ένα πουλί τέτοιου μεγέθους, το Pachystruthio dmanisensis, ανακαλύφθηκε οπουδήποτε στο βόρειο ημισφαίριο. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του Νίκου Γουδή, τότε θα αλλάξει η φυσική ιστορία της Ρόδου αλλά και της Ελλάδας όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Τα παλαιότερα απολιθώματα στην Ελλάδα, έχουν βρεθεί στη Ρόδο και στην Κω και είναι 300 εκατ. χρόνων περίπου. Το παλαιότερο που έχει βρεθεί στα τελευταία χρόνια είναι το spirifer cameratus, το οποίο έχει βρει ο ίδιος, κι υπολογίζεται ότι έζησε στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου πριν από 416.000.000 χρόνια! Είναι σίγουρα, όπως λέει, το παλαιότερο απολίθωμα που έχει βρεθεί στη Ρόδο και πιθανόν το παλαιότερο στον ελλαδικό χώρο.
Μοναδική του ανησυχία είναι να ολοκληρωθεί το Παλαιοντολογικό Μουσείο στον Αρχάγγελο το οποίο από 2012 παραμένει ημιτελές. Ο ίδιος φυλάσσει τα ευρήματα σε δικούς του χώρους μέχρι την ολοκλήρωση του Μουσείου και θα παραδώσει τους θησαυρούς του όταν αυτό θα είναι έτοιμο να τους φιλοξενήσει. Μέχρι τότε, θα συνεχίσει τις ανασκαφές μακριά από τα… άγρυπνα μάτια όσων καραδοκούν να υφαρπάξουν τους θησαυρούς της Ρόδου για να τους πουλήσουν στη μαύρη αγορά, γι αυτό και δεν αποκαλύπτει ποτέ τα σημεία που τους εντοπίζει.
Ο Νίκος Γουδής, παρότι είναι βιοπαλαιστής και για τη συντήρηση όλου αυτού του θησαυρού πληρώνει από την τσέπη του, δέχθηκε πολλές προτάσεις από συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδας για να αγοράσουν μερικά από τα ευρήματά του, προσφέροντάς του χιλιάδες ευρώ, ο ίδιος όμως αρνείται σθεναρά: «Ο στόχος μου είναι η έρευνα και διάσωση των απολιθωμάτων του νησιού μας, για να τα χαιρόμαστε εμείς και οι επόμενες γενιές… Γιατί στο τέλος θα πληρώνουμε εισιτήριο να τα βλέπουμε σε μουσεία του εξωτερικού, όπως γίνεται ήδη με πολλά απολιθώματα και πολλά αρχαία ευρήματα…».
*Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η «δημοκρατική» απεικονίζονται τμήματα οστών, τμήμα ακροδακτύλου που πιθανότατα να είναι το μπροστινό νύχι του Pachystruthio dmanisensis και σπασμένα κομμάτια αυγών όπως τα εντόπισε ο Ν. Γουδής.


Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Αλέξανδρος    15.04.2022 02:07

    Συγχαρητήρια για το εύρημα σου και άσε της θεωρίες για μαύρες αγορές και για μούσεια του εξωτερικού και μάθε και δείξε λοιπόν στα παιδιά της τοποθεσίες να ελκύσουν τα ενδιαφέροντα και ανέκαθεν υπήρχαν συλλέκτες από άλλες χώρες που και αυτούς να ευχαριστούμε που αναδεικνύουν την παλεοντολογικη ιστορία του τόπου μας και διαφημίζεται στους ενδιαφερόμενους έτσι λοιπόν να μοιράζονται οι γνώσεις και να υπάρχει συνεργασία στην εξέλιξη του αντικειμένου. Η επιστήμη ειναι για όλους

Σχολιασμός άρθρου