Τοπικές Ειδήσεις

Επέστρεψαν στα σχολεία οι μαθητές των Λυκείων – Πού εντοπίστηκαν “αρνητές”, πώς έφτασαν τα τεστ στα νησιά

Στα θρανία επέστρεψαν χθες, έπειτα από μία πεντάμηνη διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, οι μαθητές των λυκείων με self tests, μάσκες και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις των αντιδημάρχων, Στράτου Καρίκη και Θανάση Βυρίνη, και του προέδρου της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής του δήμου Ρόδου, Σάββα Χριστοδούλου προς τη «δ», το 95% των μαθητών των λυκείων γύρισε στις τάξεις, ενώ το 80% των εκπαιδευτικών βρέθηκε στη θέση του. Αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς χρειάστηκε να αιτηθούν άδεια ειδικού σκοπού, έχοντας μικρά παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο τα οποία παραμένουν στο σπίτι συμμετέχοντας στην εξ αποστάσεως διδασκαλία που συνεχίζεται κανονικά στις χαμηλότερες βαθμίδες.

«Φροντίσαμε, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την επιστροφή των μαθητών. Έγιναν οι απολυμάνσεις των σχολικών συγκροτημάτων σε όλη τη Ρόδο και όλες οι καθαρίστριες βρίσκονται στα σχολεία. Η επιστροφή των μαθητών έγινε ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ευχόμαστε να συνεχισθεί η λειτουργία των σχολείων το ίδιο καλά όπως εκτυλίχθηκε η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας και να επιστρέψουν σταδιακά όλοι οι μαθητές στα θρανία και να αφήσουν πίσω την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η δια ζώσης εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη και ο Δήμος Ρόδου, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή, είναι έτοιμος να φροντίσει για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των σχολείων», δήλωσε στη «δ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στράτος Καρίκης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος αναβάθμισης σχολικών κτηρίων, Θανάσης Βυρίνης τόνισε: “Όλα κύλησαν ομαλά. Οι μαθητές των λυκείων επέστρεψαν σε σχολεία που είχαν απολυμανθεί και όπου βρίσκονταν όλες οι καθαρίστριες. Ως δημοτική αρχή φροντίζουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων όλο αυτό το διάστημα, παραμένοντας διαρκώς σε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με τους διευθυντές του κάθε σχολείου”.

 

Αρνητές στην Κρεμαστή και στην Ιαλυσό
Ελάχιστα ήταν τα «ευτράπελα» κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των λυκείων. Υπήρξαν μαθητές οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκτυπώσουν την σχολική κάρτα η επίδειξη της οποίας είναι αναγκαία κατά την είσοδό τους στην τάξη (διαφορετικά απαγορεύεται η είσοδος και ο μαθητής λαμβάνει απουσία και αποχωρεί). Στις περιπτώσεις αυτές έγιναν δεκτές και χειρόγραφες δηλώσεις. Δεν έλειψαν όμως και οι περιπτώσεις αρνητών, οι οποίες ήταν ωστόσο ελάχιστες. Γονείς μαθητών στα λύκεια Κρεμαστής και Ιαλυσού φέρονται να αρνούνται να υποβάλλονται τα παιδιά τους σε self-test και συνεπώς οι μαθητές αυτοί δεν μπορούν να συμπληρώσουν την απαραίτητη φόρμα και να επιστρέψουν στο σχολείο.
«Η πρεμιέρα της επαναλειτουργίας των σχολείων στέφθηκε με επιτυχία. Το 95% των μαθητών επέστρεψε στις σχολικές αίθουσες, γεγονός που φανερώνει την μεγάλη επιθυμία των παιδιών να βρεθούν στο σχολείο μαζί με τους φίλους τους. Εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος, έχουμε πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων», δήλωσε ο κ. Σάββας Χριστοδούλου, πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τουλάχιστον 500 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε δομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα νησιά της περιοχής, έκαναν αίτηση, προκειμένου να εμβολιαστούν από τα αδιάθετα εμβόλια. Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στο νοσοκομείο Ρόδου και στα λοιπά εμβολιαστικά κέντρα.

«Γιγαντιαία επιχείρηση» για να φτάσουν
τα self tests και στο πιο μακρινό νησί

Σε αγώνα δρόμου επιδόθηκαν μέσα στο σαββατοκύριακο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου μέσω του προϊσταμένου της κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, προκειμένου να φτάσουν μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο νησί τα self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε χθες Δευτέρα, να μην παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργία των Λυκείων σε όλα τα Δωδεκάνησα.
Παρά την χρονική καθυστέρηση στην αποστολή των εμβολίων στα νησιά σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, η άμεση κινητοποίηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου, είχε ως αποτέλεσμα να μεταβούν στα σχολεία τους εκπαιδευτικοί και μαθητές των νησιών το πρωί της Δευτέρας, έχοντας υποβληθεί όλοι σε self tests.
Η επιχείρηση “μεταφορά self tests” στήθηκε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, αφού είχε ολοκληρωθεί σε προηγούμενη συνάντηση των κ.κ. Παπαδομαρκάκη και Φουτούλη η αναλυτική καταγραφή μαθητών ανά σχολείο σε κάθε νησί. Ιδιαίτερη μέριμνα ελήφθη για τους μαθητές των νησιών όπου δεν λειτουργούν φαρμακεία ώστε τα self tests να φτάσουν εγκαίρως με μέριμνα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.
«Στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε την Παρασκευή, μόλις ολοκληρώθηκε η αποστολή των self tests στη Ρόδο και ολοκληρώθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο, με ιδιαίτερη μέριμνα στα νησιά όπου δεν λειτουργούν φαρμακεία. Για παράδειγμα για το σχολείο της Χάλκης, τα self tests δόθηκαν στον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος ήρθε στη Ρόδο για να τα παραλάβει. Στο Καστελλόριζο, εστάλησαν επίσης την Παρασκευή, μέσω του φαρμακείου που λειτουργεί στη Ρόδο αλλά έχει αναλάβει την εκτέλεση των συνταγών προς εξυπηρέτηση των κατοίκων, αφού ούτε εκεί υπάρχει πλέον φαρμακείο. Η μεγάλη μας ανησυχία ήταν να φτάσουν εγκαίρως τα self tests στο Αγαθονήσι, όπου εστάλησαν αρχικά στην Κω και στη συνέχεια μέσω Πάτμου, έφτασαν στον προορισμό τους το μεσημέρι της Κυριακής. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο φέραμε σε πέρας, χάρις στην άψογη συνεργασία με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη με τον οποίον συναντήθηκα τις προηγούμενες ημέρες. Καταρτίσαμε ένα πλάνο ανά σχολείο και ανά νησί, το οποίο ήταν εξαιρετικά βοηθητικό ώστε να φτάσουν εγκαίρως τα self tests παντού».
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, τα self tests διανεμήθηκαν στο σύνολό τους και ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή των επόμενων tests.
Χθες Δευτέρα, ξεκίνησε η διανομή των self tests για τις επόμενες δύο φορές, δηλαδή για την Πέμπτη 15 Απριλίου και για την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται κάθε φορά και τον χρόνο που απαιτείται για την μεταφορά τους από τη Ρόδο στα γύρω νησιά.
Εξάλλου, κάθε φαρμακείο, πρέπει να ενημερώνει εγκαίρως την φαρμακαποθήκη μόλις εξαντληθούν τα διαθέσιμα test ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για τον εφοδιασμό με την επόμενη παρτίδα.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει υποχρεωτικά να επιδεικνύουν στο σχολείο τη βεβαίωση του αρνητικού τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Η σύσταση είναι να γίνεται το τεστ ή το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Εν συνεχεία, το αποτέλεσμα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η σχετική υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί αύριο), απ’ όπου εκδίδεται και η σχετική βεβαίωση σε περίπτωση που αυτό είναι αρνητικό. Εάν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορούν γονείς και εκπαιδευτικοί να γράφουν χειρόγραφη δήλωση με τα ίδια στοιχεία της σχολικής κάρτας. Εάν είναι θετικό το τεστ, θα εκδίδεται βεβαίωση για τη διενέργεια επαναληπτικού από επαγγελματία υγείας σε δημόσια ή ιδιωτική δομή.
Στα εσπερινά λύκεια όλης της επικράτειας προβλέφθηκε για το πρώτο τεστ η απευθείας διανομή τους στα σχολεία.
Από την άλλη τα self test φαίνεται ότι λειτουργούν -στην πρώτη τους εφαρμογή τουλάχιστον- καθώς ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στην πράξη.
Όπως ανέφερε ο κ. Φουτούλης, η μαζική πρόσβαση στα τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού αναμένεται να μειώσει τη διασπορά του ιού από ασυμπτωματικούς, ειδικά σε μία περίοδο με μεγάλη έξαρση της πανδημίας. Εκτιμάται ότι μία στις τρεις λοιμώξεις είναι εντελώς ασυμπτωματική, ενώ το 50% όσων μολυνθούν από τον SARS-CoV-2 θα είναι από άτομο που δεν έχει εμφανίσει ακόμα συμπτώματα.
Από την άλλη τα self-tests ενισχύουν τον ρόλο κάθε πολίτη στον έλεγχο της πανδημίας, υπό την προϋπόθεση της συνέπειας στη δήλωση των αποτελεσμάτων, της εφαρμογής της διαδικασίας αυτοαπομόνωσης εάν το τεστ είναι θετικό, και της μη χαλάρωσης των μέτρων προστασίας από τον ιό εάν το τεστ είναι αρνητικό και όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η συνέπεια και η ατομική ευθύνη είναι το κλειδί και σε αυτό εγχείρημα.

Οι ασθενείς
στο Νοσοκομείο
Στο Νοσοκομείο Ρόδου νοσηλεύονται συνολικά 18 άτομα με κορωνοϊό, μεταξύ αυτών και ασθενείς που μεταφέρθηκαν από τη Λέρο, την Κάρπαθο και την Αστυπάλαια. Η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τα τεστ που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε δείγμα ασθενών που νοσηλεύθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, δεν έχει εντοπιστεί καμία άλλη μετάλλαξη της νόσου Covid-19 πέραν της βρετανικής. Σημειώνεται τέλος ότι σχεδόν 17.000 άτομα έχουν λάβει στη Ρόδο την α’ δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου