Συνεντεύξεις

Αν. Κορινθίου: «Γινήκαμε ξαφνικά η γενιά του καναπέ και του τηλεχειριστηρίου»

«Εχουμε χάσει το χαμόγελό μας, την ελπίδα μας και την πίστη πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Οι άνθρωποι δεν τολμούν να μπουν σε ένα ψηφοδέλτιο ώστε να μετάσχουν ενεργά στην πολιτική ή δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιους θα επιλέξουν. Ο κόσμος δηλαδή νιώθει πως δεν υπάρχει αύριο και έχει παραιτηθεί. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει».

Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή της στη «δ», η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με την παράταξη Αρχιπέλαγος Δημιουργίας του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, συγγραφέας κ. Αναστασία Κορινθίου.

Η κ. Α. Κορινθίου εξηγεί πως ο κύριος λόγος που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά ήταν το όραμα που της ενέπνευσε για την ανάπτυξη των 48 νησιών της Περιφέρειας ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

«Για μένα πρέπει να ομολογήσω πως δεν ήταν εύκολη η απόφαση. Κατάλαβα όμως ότι ήρθε η στιγμή να περάσω από τα λόγια στις πράξεις και από την αντίδραση στη δράση», δηλώνει η κ. Α. Κορινθίου.

Σε ερώτηση σχετικά με την απροθυμία των πολιτών να μετάσχουν στις εκλογές η κ. Κορινθίου δηλώνει: «Για μένα ο Έλληνας είναι ορισμός του μαχητικού ανθρώπου. Με φοβίζει όμως το γεγονός ότι γίναμε ξαφνικά η γενιά του καναπέ και του τηλεχειριστηρίου που παρακολουθεί τα γεγονότα μέσα από τα δελτία ειδήσεων και μετά λέει πως δεν θα σώσει τον κόσμο. Μέχρι σήμερα λέγαμε πως θα σώσουμε όλο τον κόσμο. Τι έγινε και άλλαξε η ψυχοσύνθεσή μας;».

Η συνέντευξη της κ. Α. Κορινθίου, αναλυτικά:
• Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να ασχοληθείτε με την πολιτική, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη;
Με ώθησε ο ίδιος ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος, θεωρώ, πως μπορεί να μου δώσει έμπνευση και να με κάνει να πιστέψω σε ένα όραμα. Είναι ένας άξιος και ικανός τιμονιέρης για τα 48 νησιά του Αιγαίου. Για μένα, πρέπει να ομολογήσω, πως δεν ήταν εύκολη η απόφαση. Εγώ ασχολούμαι με τη συγγραφή και ζω μέσα από τους ήρωές μου. Όταν κάποια στιγμή έμεινα μόνη με τον εαυτό μου σκέφθηκα πως μέχρι τώρα περιγράφω πως θα είναι ο κόσμος μέσα από τα οκτώ βιβλία που έχω γράψει. Κατάλαβα δηλαδή πως ήρθε η στιγμή να περάσω από τα λόγια στις πράξεις και από την αντίδραση στη δράση.

• Πόσο εύκολο είναι για ένα νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την πολιτική;
Δεν έχει να κάνει το θέμα με την ηλικία. Υπήρχαν ερωτηματικά από τον κύκλο μου και τα μέλη της οικογένειάς μου που μου έλεγαν πως η νέα μου εικόνα μπορεί να τρομάξει τον κόσμο. Μήπως από νεράιδα ο κόσμος δει ένα άλλο πρόσωπο πιο σκληρό, με ρωτούσαν. Μετά από πολλές συζητήσεις καταλήξαμε στο γεγονός ότι ένας άνθρωπος που γράφει και εκφράζεται, όπως εγώ, δεν είναι απαραίτητο να υπηρετεί το ρομαντισμό. Οι μεγαλύτερες αγώνες στη Ελλάδα ξεκίνησαν από ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφους και ηθοποιούς, που εξορίστηκαν για να δώσουν τις μάχες τους. Μπορεί και πάλι να ξεκινήσει ένας νέος αγώνας από τη συγγραφική πένα.

• Μπαίνετε στον κόσμο της πολιτικής για να δημιουργήσετε ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες;
Ένα καλύτερο αύριο για όλους. Ζω μέσα στον κόσμο. Μου αρέσει να αφουγκράζομαι τους πολίτες και τα προβλήματά τους τα οποία έχω μεταφέρει στα βιβλία μου. Επιθυμώ να δεσμευθώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μου έδειξαν την αγάπη τους ότι θα προσπαθήσω να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να έχουμε λόγο να χαμογελάμε στον τόπο που ζούμε.

• Πιστεύετε πως από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν έχει χαθεί το χαμόγελο από τους ανθρώπους;
Ναι, πιστεύω πως έχουμε χάσει το χαμόγελό μας, την ελπίδα μας και την πίστη πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Για αυτό βλέπουμε πως οι άνθρωποι δεν τολμούν να μπουν σε ένα ψηφοδέλτιο ώστε να μετάσχουν ενεργά στην πολιτική ή δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θα πάνε να ψηφίσουν και ποιους θα επιλέξουν. Ο κόσμος δηλαδή νιώθει πως δεν υπάρχει αύριο και έχει παραιτηθεί. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει.

• Θεωρείτε πως οι πολίτες πρέπει να μετέχουν στα κοινά ώστε να έχουν δυνατότητες να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο;
Ναι, φυσικά αυτό που ακούω από τους περισσότερους είναι πως η ενασχόληση με την πολιτική αλλάζει τον κάθε άνθρωπο. Ρωτώ γιατί να αλλάξει η προσωπικότητα του ενασχολούμενου με την πολιτική και να μην αλλάξει ο χώρος; Γιατί να μην γίνουμε εμείς φορείς των αλλαγών που προσδοκούμε από τους πολιτικούς μας;

• Αναφερθήκατε στην απροθυμία των πολιτών να μετάσχουν στις εκλογές ή στην πρόθεση να εκφράσουν την οργή τους. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό ειδικά στην παρούσα φάση;
Νομίζω πως είναι πολύ επικίνδυνο. Μέχρι τώρα οι Έλληνες έχουν δείξει πως συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις που λαμβάνονταν μέχρι τώρα. Οι μεγαλύτερες επαναστάσεις έχουν ξεκινήσει από απλούς πολίτες. Οι μεγαλύτερες αλλαγές ξεκίνησαν από ανθρώπους οι οποίοι είχαν μια έμπνευση και ένα όραμα. Για μένα ο Έλληνας είναι ορισμός του μαχητικού ανθρώπου του πολίτη που δεν παραιτείται ποτέ και έστω και την τελευταία στιγμή βρίσκει τρόπο να κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Το έχουμε δει να συμβαίνει άπειρες φορές. Με φοβίζει όμως το γεγονός ότι γίναμε ξαφνικά η γενιά του καναπέ και του τηλεχειριστηρίου που παρακολουθεί τα γεγονότα μέσα από τα δελτία ειδήσεων και μετά λέει πως δεν θα σώσει τον κόσμο. Μέχρι σήμερα λέγαμε πως θα σώσουμε όλο τον κόσμο. Τι έγινε και άλλαξε η ψυχοσύνθεση μας; Ποια ήταν η αλλαγή που μας έκανε να σκύψουμε το κεφάλι; Εμένα με θυμώνει αυτό.

• Ποιο είναι το όραμά σας για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Πολιτικός δεν είμαι αλλά συγγραφέας που διαθέτει πολιτική άποψη. Θα μπορούσα να δώσω ιδέες και να μετέχω σε μια προσπάθεια ώστε τα 48 νησιά να πάνε ακόμη πιο μπροστά. Έχουμε κοινά στοιχεία με τις Κυκλάδες και μπορούμε να προβληθούμε τελείως διαφορετικά και πρωτότυπα. Διαθέτουμε και τους ανθρώπους που μπορούν και έχουν τη διάθεση να προσφέρουν.

• Μπορεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να κάνει βήματα προς τα εμπρός σε ένα πολύ δύσκολο τοπίο που διαμορφώνουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε κεντρικό επίπεδο και ο Καλλικράτης;
Νομίζω πως υπάρχει δυνατότητα αρκεί να μην λείπει η θέληση. Αρκεί να βρεθούμε άνθρωποι με ανοικτό βλέμμα στο αύριο. Είναι ανάγκη να έχουμε κοντά μας τους νέους ανθρώπους που τώρα εξάγουμε στο εξωτερικό. Στο χέρι μας είναι να τους πείσουμε να μείνουν να εργαστούν να λειτουργήσουν εδώ και να γίνουν η λύση ώστε να γυρίσουν πίσω και οι άλλοι που έφυγαν.

• Σας δυσαρεστεί η κριτική που δέχεται η σημερινή περιφερειακή αρχή για το έργο που έχει κάνει και όσα εκτιμάται πως δεν έχει κάνει;
Μου προκαλεί δυσαρέσκεια κάθε αρνητική κριτική για οποιονδήποτε. Δεν μπορείς να κάνεις κριτική αν δεν είσαι μέσα στα πράγματα. Δεν μου λέει τίποτε αυτό. Από το σχολιασμό καλύτερη είναι η δράση και η δημιουργία.

• Είναι ήρεμο το κλίμα στις εκλογές ή θα έχουμε πόλωση;
Μιλάτε με ένα άνθρωπο που φημίζεται για την ηρεμία του. Ακόμη και αν αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει κάπου ένταση την αποφεύγω. Δεν μπορώ να δώσω απάντηση σε αυτό. Σε κάθε πολιτική αναμέτρηση πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Ο πολιτικός αγώνας πρέπει να είναι τίμιος. Χρειάζεται συνεργασία ομόνοια και ηρεμία για να έρθει το ποθητό αποτέλεσμα. Το «όλοι μαζί» είναι πολύ σημαντικό.

• Πού βρίσκεται το συγγραφικό σας έργο;
Είμαστε στο όγδοο βιβλίο και σε ένα στάδιο πολύ σημαντικό. Το να επιλέγεται η δουλειά αυτή από ένα σημαντικό σκηνοθέτη για να μεταφερθεί στον κινηματογράφο μόνο ευλογία μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος. Νιώθω ευτυχισμένη από τη συνεργασία με τον κ. Θεόδωρο Καζή και τον κ. Μάριο Πολυζωγόπουλο. Νιώθω χαρούμενη γιατί πίστεψαν και αγάπησαν τη Ρόδο. Την είδα μέσα από τα δικά μου μάτια. Πέρα από τους έξι πολύ γνωστούς πρωταγωνιστές και τους επώνυμους συντελεστές πίσω από τις κάμερες θα έχουμε Ροδίτες να παίζουν ρόλους. Θα έχουμε και ανθρώπους να μετέχουν στο συνεργείο.

• Έχει οριστεί ο χρόνος έναρξης των γυρισμάτων;
Ο στόχος αρχικά ήταν να αρχίσουν τα γυρίσματα μέσα στο καλοκαίρι. Η εταιρεία παραγωγής σεβόμενη την προεκλογική περίοδο και τον τουρισμό που είναι η βιομηχανία της Ρόδου αποφάσισε να ορίσει ως ημερομηνία έναρξης των γυρισμάτων την 10η Σεπτεμβρίου. Πολλοί ηθοποιοί και συντελεστές της παραγωγής είναι ήδη στο νησί. «Έκλεισαν» και τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που θα γίνουν τα γυρίσματα. Όλη η δουλειά για την ταινία θα γίνει στη Ροδο.
Η πρεμιέρα επίσης θα γίνει στο νησί μας.

• Πότε θα ολοκληρωθούν τα γυρίσματα;
Τα γυρίσματα θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα από την έναρξή τους. Η ταινία θα έχει διάρκεια ενενήντα λεπτά. Φιλοδοξία της παραγωγής είναι να πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα τον Ιανουάριο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΑΛΑΦΡΟΙΣΚΙΩΤΟΣ    19.04.2014 09:01

    ΚΥΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΝΤΕΣ ΝΕΟΙ , ΑΛΛΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΜΠΕΛΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ,ΤΟΥ ΦΘΑΡΜΕΝΟΥ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥ; Ή ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΦΡΟΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ – ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΦΡΕΣΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥΣ; ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΑΥΤΟ; Ή ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΕΣΒΕΥΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΗΘΗ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ ΤΟ ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΡΟΔΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ .

Σχολιασμός άρθρου