Ειδήσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο Δημόσιο

Την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη δημόσια διοίκηση, εξέφρασαν τα μέλη του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων της περιοχής μας και εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως θα ακολουθήσουν δεκάδες απολύσεις και υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο «είναι απολύτως ενταγμένο στη συνολικότερη πολιτική περιορισμού του δημοσίου τομέα, εκχώρησης δομών και αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα και δραστικού περιορισμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, τουλάχιστον αυτών που εργάζονται με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας». Επίσης οι εργαζόμενοι δήλωσαν αντίθετοι με την κατάργηση φορέων του Δημοσίου. Αναφερόμενοι στη διαδικασία της αξιολόγησης που εισάγεται με το νομοσχέδιο, τόνισαν ότι πρόκειται για διαδικασία που «θα παρέχει στην κυβέρνηση άλλον έναν τρόπο ουσιαστικής κατάργησης μίας υπηρεσίας».

Από τη χθεσινή συγκέντρωση δεν έλειψαν και τα παράπονα κάποιων για τη μικρή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και το ρόλο που διαδραματίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

“Η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο δείχνει πως η συμμετοχή στην κινητοποίηση δεν είναι μεγάλη. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τις οικονομικές αντοχές για να αντεπεξέλθουν στην απεργία”, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ρόδου κ. Φώτης Μπακίρης και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει τώρα να κινητοποιηθούν γιατί χάνουν θεμελιώδη δικαιώματα.
“Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο 210 υπάλληλοι του Δήμου Ρόδου θα κριθούν ως ανεπαρκείς και θα πάρουν χαμηλή βαθμολογία. Αυτό σημαίνει πως αργότερα θα κινδυνεύσουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα”, δήλωσε ο κ. Φώτης Μπακίρης.

“Η παρουσία στο Εργατικό Κέντρο δεν είναι η αναμενόμενη. Κάναμε πολλά για να είμαστε σήμερα εδώ. Εξαιτίας του νομοσχεδίου τον πρώτο λόγο πλέον στο δημόσιο τομέα θα έχουν οι απολύσεις. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα τίθενται σε αργία με το παραμικρό”, δήλωσε η γραμματέας του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου κ. Μίκα Κελεπέρα.

“Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται γιατί δεν έχει τέλος η εργατοκτόνα δράση της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε 24ωρη απεργία και αντιδρούμε στο νομοσχέδιο που θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζόμενων. Είναι παρανοϊκό αυτό που επιχειρείται από την κυβέρνηση αφού θα βγει σε αχρηστία μεγάλος αριθμός εργαζομένων”, δήλωσε ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Καραγιάννης.

“Ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, την άμεση απόλυση ή τη διαθεσιμότητα και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος αξιολόγησης και της υποχρεωτικής ποσόστοσης”, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Γκοτζιαμάνης.

“Είναι πλέον ξεκάθαρο πως το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αξιολόγηση, τις καταργήσεις δημόσιων φορέων και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της υπονόμευσης των κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, την προώθηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τη διαμόρφωση ενός δημοσίου που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά, επιχειρηματικά κριτήρια.

Eπιδιώκει ουσιαστικά την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, στην κατεύθυνση που δίνουν οι παραγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ, με σκοπό να μείνουν στο κράτος μόνο εκείνες οι υπηρεσίες που δεν προσφέρουν κέρδος στους ιδιώτες. Στοχεύουν σε ένα μικρό, ευέλικτο και επιτελικό κράτος, αυταρχικό και ξένο προς τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, που από την άλλη θα υπηρετεί ακόμη πιο πιστά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Άλλη μια απόδειξη των παραπάνω, είναι το σχεδιαζόμενο ολοκληρωτικό ξεπούλημα των κερδοφόρων αεροπορικών υποδομών της χώρας μας, που θα προσφέρει σε «ξένα χέρια» κάθε ελληνικό αεροδρόμιο, μεταξύ των οποίων και της Ρόδου, και θα αφήσει στις ορέξεις των ιδιωτών τις χρεώσεις και τους φόρους για τη χρήση τους. Κάτι που θα καταστήσει ακόμη ακριβότερες τις αεροπορικές μεταφορές μέσα κι έξω από τη χώρα για όλους. Η αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και δημοσίων υπαλλήλων και τα νέα οργανογράμματα, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν έχουν ως στόχο την ικανοποίηση των αναγκών και την παροχή ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών.

Γι’ αυτό το λόγο εισάγεται και η “πρωτοτυπία” των προκαθορισμένων αξιολογικών αποφάσεων, όπου ένα 15% θα πρέπει εκ των προτέρων να αποτύχει, συνδέοντας άμεσα την αξιολόγηση με τις απολύσεις και τη διάλυση όλου του δημόσιου τομέα”, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Γιάννης Σάββας και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την ικανοποίηση του στόχου των 15.000 απολύσεων μέσα στο 2014, δημιουργώντας διαρκώς νέες δεξαμενές διαθεσιμοτήτων σε όλο το δημόσιο τομέα.

“Η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο σημαίνει συρρίκνωση του δικαιώματος στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Η διάλυση του ΕΣΥ, η έλλειψη κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, το κλείσιμο σχολικών μονάδων (μόνο μέσα στο 2014 ο προϋπολογισμός προβλέπει νέα κατάργηση/συγχώνευση 1676!) και τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – έβαλαν ήδη λουκέτο στο 30% περίπου των τμημάτων – και η κατάργηση ολόκληρων ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση είναι μερικά μόνο παραδείγματα του τι σημαίνει στην πράξη για όλη την κοινωνία ο υποτιθέμενος εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα.

Παράλληλα καλλιεργούν καθημερινά το φόβο στους εργαζόμενους όλου του δημόσιου τομέα, εντείνοντας το διοικητικό αυταρχισμό και τις πειθαρχικές διώξεις. Θέλουν τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς, όχι θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος, αλλά πειθήνια όργανα μιας πολιτικής που κατακρεουργεί κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα”, τόνισε ο κ. Γιάννης Σάββας και πρόσθεσε πως η χθεσινή κινητοποίηση είναι ένα πρώτο απεργιακό βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα με τη 48ωρη απεργία στις 19-20 Μάρτη, εν όψει των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα το τελευταίο οκτάμηνο.

Στις 19 και 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί 48ωρη απεργία, ενώ στις 21 Μαρτίου θα συνεδριάσει εκ νέου η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να εξετάσει την πορεία των κινητοποιήσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου