Ρεπορτάζ

Το Κέντρο Υγείας Καρπάθου, εδώ κι ένα χρόνο είναι χωρίς παιδίατρο!

Ανάστατοι είναι οι γονείς στην Κάρπαθο, καθώς εδώ και ένα χρόνο δεν έχει ληφθεί μέριμνα -όπως καταγγέλλουν- για την κάλυψη της κενής θέσης παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας του νησιού.
Γονείς που επικοινώνησαν με την «δ», εκφράζουν την αγωνία τους καθώς βρίσκεται σε έξαρση η εποχική γρίπη στο νησί, προσβάλλοντας κυρίως τα μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα η μοναδική διαθέσιμη λύση να είναι ο ιδιώτης παιδίατρος και άρα αναγκαστικά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στη τσέπη, όσοι τουλάχιστον έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Μάλιστα, γονέας που επικοινώνησε με την «δ», ανέφερε πως προ ημερών χρειάστηκε να γίνει επείγουσα αεροδιακομιδή παιδιού από την Κάρπαθο και ελλείψει παιδιάτρου, το συνόδευσε ιατρός γενικής ιατρικής μέχρι να λάβει εξειδικευμένη φροντίδα.
«Το Κέντρο Υγείας Καρπάθου εδώ και ένα χρόνο είναι χωρίς παιδίατρο. Η μοναδική επιλογή των γονέων είναι ο ιδιώτης παιδίατρος, αλλά δεν έχουν όλοι χρήματα για να διαθέσουν. Καταλαβαίνετε ότι είναι απαραίτητο να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας το οποίο εδώ και ένα χρόνο παραμένει χωρίς παιδίατρο.
Εχουμε ενημερώσει τους βουλευτές και έχουμε στείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας ώστε να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου για να δοθεί λύση, τι θα κάνουν μέχρι τότε τα παιδιά μας; Ειδικά μετά την έξαρση της εποχικής γρίπης, τα παιδιά, οι γονείς των οποίων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτη ιατρό, είναι στο έλεος του Θεού», λέει στη «δ» κάτοικος του νησιού που πρόσφατα νόσησαν το παιδί και η σύζυγός του.
Μάλιστα, όπως είπε, στο Κέντρο Υγειας δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για να εντοπιστεί ο τύπος του ιού της γρίπης, με αποτέλεσμα η ανησυχία να εντείνεται λόγω και του φόβου για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
«Μπορεί να σπεύσουν κάποιοι να χαρακτηρίσουν υπερβολική την ανησυχία μας, αλλά δεν είναι μόνο ο φόβος εξάπλωσης του κορωνοϊού. Υπάρχουν διάφορα στελέχη της γρίπης που χρήζουν διαφορετικής θεραπείας, πώς θα μπορεί ο γιατρός να ξέρει περί τίνος πρόκειται αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα; Όταν νόσησε η σύζυγός μου, μας ενημέρωσαν από το Κέντρο Υγείας ότι δεν υπάρχει το τεστ που ανιχνεύει τον ιό της γρίπης και ακολουθήσαμε συντηρητική αγωγή στο σπίτι. Για το παιδί μου απευθύνθηκα σε ιδιώτη παιδίατρο.
Η κατάσταση είναι η ίδια σε όλα σχεδόν τα νησιά, αφού η υποστελέχωση των δομών υγείας επιφέρει μια σειρά από σημαντικά προβλήματα. Προέχει αυτή τη στιγμή να καλυφθεί η θέση του παιδιάτρου. Τα παιδιά νοσούν το ένα μετά το άλλο, είναι αδιανόητο ένα νησί όπως η Κάρπαθος να μην διαθέτει έστω έναν παιδίατρο. Πρέπει δηλαδή να περιμένουμε να καταγραφεί κάποιο σοβαρό περιστατικό για να κινητοποιηθούμε;», αναρωτήθηκε ο πατέρας, στη «δ».
Να σημειωθεί, ότι τον Απρίλιο του 2019 σε ανάρτησή του στο facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έκανε γνωστό πως «με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του οργανισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου “Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος”, αποκτά πλέον και λειτουργική υπόσταση ένα έργο-πνοή για τη δημόσια Υγεία και τους πολίτες μιας ακόμα απομακρυσμένης περιοχής της χώρας».
Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, μετά την ολοκλήρωση των έργων από την “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ”, το μόνο που απομένει είναι η ασφαλτόστρωση του δρόμου πρόσβασης και εισόδου στο νοσοκομείο…
Τότε το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έκανε λόγο για εγκαίνια της συγκεκριμένης μονάδας “τύπου Σαντορίνης”, όπου το νοσοκομείο είχε ξεκινήσει να λειτουργεί με μετακινούμενο προσωπικό.
Σήμερα, 10 μήνες μετά, επιβεβαιώνονται όσοι έκαναν λόγο για «σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να επιδείξει έργο προεκλογικά» αφού το Νοσοκομείο της Καρπάθου δεν έχει ακόμα λειτουργήσει και από το Κ.Υ. απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών, ενώ οι αεροδιακομιδές συνεχίζονται συστηματικά (σε ετήσια βάση, περισσότερες από 30).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κάρπαθο ζουν 5.000 μόνιμοι κάτοικοι και ο πληθυσμός το καλοκαίρι φθάνει στις 20.000, χωρίς ουσιαστική υγειονομική κάλυψη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου