Τοπικές Ειδήσεις

Για τα προβλήματα του Κτηματολογίου και του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου ενημερώθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Επι τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα του Κτηματολογίου Ρόδου αλλά και το κτιριακό ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου της Ρόδου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αθήνα με πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Παππά και με την συμμετοχή του δικηγόρου κ. Γ. Μαυρομάτη και του συμβολαιογράφου κ. Σταύρου Κουταλιανού.
Ο κ. Παππάς εγχείρησε στον υπουργό και το ακόλουθο υπόμνημα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασιλείου Περίδη:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Το Κτηματολόγιο Ρόδου δημιουργήθηκε επί Ιταλικής κατοχής με το ιταλικό κυβερνητικό διάταγμα 132/1929 και διατηρήθηκε μετά την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων και την εισαγωγή της Ελληνικής Νομοθεσίας με το άρθρο 8 του Ν. 510/1947, αφού ως σύστημα πλεονεκτούσε και διασφάλιζε πλήρη διαύγεια των επί των ακινήτων εμπραγμάτων δικαιωμάτων.
Πρόκειται για πρωτοποριακό εργαλείο σε σχέση με τα Υποθηκοφυλακεία και συντέλεσε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του νησιού, στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα και στην εισροή εσόδων στο Ελληνικό Δημόσιο. Το σύστημα του Κτηματολογίου παρέχει ασφάλεια στις συναλλαγές λόγω της αυξημένης πίστης του, διότι η νομιμότητα των πράξεων που καταχωρούνται, ελέγχεται από Κτηματολογικό Δικαστή.
Σήμερα λόγω της έλλειψης μηχανοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του, της συνεχούς αποψίλωσης του από προσωπικό και της αύξησης του όγκου των εκκρεμοτήτων του, βρίσκεται σε απελπιστικό σημείο λειτουργίας, σε κατάσταση διάλυσης. Να σημειωθεί, ότι εκκρεμούν περισσότερες από 20.000 πράξεις για καταχώρηση στα βιβλία του!
Από μοχλός ανάπτυξης έχει μετατραπεί σε μοχλό υπανάπτυξης και πρέπει επειγόντως να εκσυγχρονιστεί, ώστε να μεταγραφούν οι εκκρεμείς πράξεις και να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του.
Η περαιτέρω καθυστέρηση καταχώρησης των 20.000 εκκρεμών πράξεων, έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εναρμόνισή του με το Ελληνικό Κτηματολόγιο σύμφωνα με το νόμο 4512/2018 και παρεμποδίζει την δημιουργία ενιαίου Εθνικού Κτηματολογίου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου έχει προβεί μέχρι σήμερα σε συνεχείς διαμαρτυρίες, παραστάσεις και προτάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς, χωρίς όμως η κατάσταση να βελτιωθεί. Το θέμα μάλιστα απασχόλησε κατ’ επανάληψη τον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο.
Πέραν της καταχώρησης στα Κτηματολογικά βιβλία των αγωγών, συμβολαίων, συμβολαιογραφικών πράξεων, δικαστικών αποφάσεων, ελέγχονται οι ενημερώσεις οικοδομών, οι πράξεις που αφορούν τεχνικές διορθώσεις ακινήτων, οι αποσπάσεις ακινήτων και η δημιουργία νέων κτηματολογικών υπομερίδων, η εγγραφή πράξεων εφαρμογής, απαλλοτριώσεων κ.λπ. και γενικά κάθε εργασία, που έχει σχέση με τις εμπράγματες μεταβολές επί των ακινήτων, τη θέση, την έκταση, τα όρια, τον προσδιορισμό και κάθε εδαφική ή οικοδομική ή άλλη τεχνική μεταβολή αυτών.
Η χορήγηση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας, βαρών, μη διεκδικήσεως κ.λπ. καθυστερεί σημαντικά, αφού εκκρεμούν αι
1. Τις ενημερώσεις οικοδομών,
2. τον έλεγχο πράξεων που αφορούν τεχνικές διορθώσεις ακινήτων,
3. τις αποσπάσεις ακινήτων και τη δημιουργία νέων κτηματολογικών υπομερίδων,
4. τον έλεγχο και την εγγραφή πράξεων εφαρμογής, απαλλοτριώσεων κ.λπ. και
5. γενικά κάθε εργασία, που έχει σχέση με τη θέση, την έκταση, τα όρια, τον προσδιορισμό και κάθε εδαφική ή οικοδομική ή άλλη τεχνική μεταβολή των ακινήτων.
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 4 του Ν. 724/1977 οι προβλεπόμενες θέσεις στελέχωσης του τμήματος αυτού είναι: Μία (1) θέση πολιτικού μηχανικού ή αγρονόμου – τοπογράφου μηχανικού , δύο (2) θέσεις υπομηχανικών και δύο (2) θέσεις σχεδιαστών.
Δυστυχώς και παρά τα προβλεπόμενα στο νόμο το Τεχνικό Τμήμα του Κτηματολογίου στελεχώνεται σήμερα μόνο από ένα μηχανικό, τον κ. Ποσειδώνα Καλαμπόκη του Περικλέους, ο οποίος πληροί ήδη τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και αναμένεται να την αιτηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η αποχώρηση του ως άνω υπαλλήλου θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση του Τεχνικού Τμήματος και κατ’ επέκταση του Κτηματολογίου Ρόδου, γεγονός το οποίο θα πλήξει την οικονομική ζωή και ανάπτυξη του τόπου.
Παρακαλούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων να προβείτε άμεσα:
1. Στην πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, που είναι αναγκαία για την διατήρηση του Κτηματολογίου Ρόδου σε λειτουργία με ή χωρίς τη σύμπραξη του φορέα του Ελληνικού Κτηματολογίου .
2. Στον ορισμό διευθυντή.
3. Στον διορισμό μηχανικών σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Κτηματολογίου στο Τεχνικό του Τμήμα, το οποίο κινδυνεύει να μείνει χωρίς μηχανικό.
4. Στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου, ώστε μέλη του να μπορούν να συμβάλλουν στη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου και να βοηθήσουν στις μεταγραφές των εκκρεμών πράξεων.
Κλείνοντας την επιστολή μου παρακαλώ για την έμπρακτη ανταπόκριση σας και την άμεση παρέμβαση σας, ώστε να λυθεί το ακανθώδες αυτό πρόβλημα. Σ’ αυτή την προσπάθειά σας, οι Δικηγόροι της Ρόδου είμαστε δίπλα σας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου