Ειδήσεις

Δ. Γάκης: Ο κ. Μιχελάκης διεκδικεί το «Νόμπελ Φυσικής»

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για το θέμα του ενιαίου Δήμου Ρόδου: «Μετά την τελευταία δήλωση του υπουργού Εσωτερικών στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ότι δεν θα υπάρξει διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών δήμων μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, ο κ. Μιχελάκης διεκδικεί το «ΝΟΜΠΕΛ Φυσικής» για το 2014. Γιατί καταφέρνει τη μια ημέρα να πετυχαίνει τη «σχάση» και την άλλη τη «σύντηξη» των νησιωτικών δήμων…

Εμείς, από την αρχή της κινητικότητας για το ενδεχόμενο «σπάσιμο» των μεγάλων νησιωτικών δήμων, στηρίξαμε με σταθερότητα και επιμονή την λογική και τους κανόνες της δημοκρατίας. Προτάσσαμε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας αρχιτεκτονική στην τοπική αυτοδιοίκηση με διαφάνεια και διαβούλευση με την κοινωνία. Η αμφισβήτηση μας στο ενδεχόμενο προεκλογικά και με πρόχειρο τρόπο να «σπάσει» ο Δήμος Ρόδου, ήταν δημιουργική και όχι επικοινωνιακή και συγκυριακή, όπως προσπαθούσαν να επιβάλλουν στους πολίτες οι τοπικοί «κομματικοί παράγοντες».

Και για αυτή μας την επιλογή, δικαιωθήκαμε.
Χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες και την κατανομή των απαιτούμενων πόρων σε κάθε επίπεδο. Ειδικά για τη νησιωτική χώρα, η δημιουργία ενός νέου θεσμικού και χωροταξικού πλαισίου των Δήμων, με την αντικατάσταση του αμιγώς ποσοτικού και πληθυσμιακού κριτηρίου, από μία δέσμη λειτουργικών κριτηρίων/προϋποθέσεων βιωσιμότητας ενός Δήμου, με άξονες: α) τη διευκόλυνση της ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών, β) την οικονομική ευρωστία και την επιχειρησιακή ικανότητα του Δήμου, γ) το σεβασμό σε πολιτιστικές/ιστορικές ιδιαιτερότητες και τις γεωμορφολογικές συνθήκες κάθε περιοχής κάθε περιοχής.
Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται αναπτυξιακό όραμα και πόρους. Δεν είναι χώρος πειραματισμών και κυβερνητικής μικροπολιτικής».
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου