Mε περιορισμένο ενδιαφέρον στη Ρόδο και προβλήματα που λύνονται σταδιακά, ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού κατά προτεραιότητα.
Η απόπειρα πολιτών να εγγραφούν για να πάρουν σειρά προκειμένου να εμβολιαστούν έκρυβε… εκπλήξεις αφού από τη Ρόδο θα έπρεπε να «ταξιδέψουν» στην Κάλυμνο, στην Κω ή στην Λέρο προκειμένου να εμβολιαστούν, τουλάχιστον με βάση τα στρεβλά αποτελέσματα της πλατφόρμας.
Τα προβλήματα επιλύνονταν σταδιακά και κάποιοι κατάφεραν τελικά, έπειτα από αρκετές απόπειρες, να περάσουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα, να δηλώσουν διαθεσιμότητα και να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.
Οι πολίτες που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μόνοι τους, μπορούν να μεταβαίνουν σε φαρμακεία και ΚΕΠ μόνο με τον ΑΜΚΑ και την ταυτότητα τους για να κλείσουν ραντεβού.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, υπήρξε ενδιαφέρον από τους πολίτες κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας προκειμένου να εμβολιαστούν και αρκετοί απευθύνθηκαν στα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ τους προκειμένου να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία.
«Εμείς συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή του εμβολιασμού. Οπως και στο παρελθόν οι φαρμακοποιοί έχουμε συνδράμει πολλές φορές στην προσπάθεια της πολιτείας, έτσι πράττουμε και τώρα, σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, έχουμε πάρει την απόφαση να θέσουμε στη διάθεση της πολιτείας τα φαρμακεία μας, όχι μόνο για αυτό τον υποστηρικτικό ρόλο που μας έχει ανατεθεί αλλά και στον ενεργό ρόλο του εμβολιασμού», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Φουτούλης, ο οποίος σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού της Ρόδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι τα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν καθοριστεί δεν επαρκούν και η διαδικασία θα απαιτήσει πολλούς μήνες!
«Είμαι στη δυσάρεστη θέση να επισημάνω ότι τα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν καθοριστεί για τη Ρόδο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.
Αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων που λειτουργούν και τον αριθμό των πολιτών που θα μπορούν να εμβολιάσουν τότε μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί μόλις το 30% (!) του πληθυσμού του νησιού διότι οι ρυθμοί θα είναι εξαιρετικά αργοί.
Για το λόγο αυτό, δηλώνω και μέσω της εφημερίδας σας ότι οι φαρμακοποιοί είμαστε στη διάθεση της πολιτείας προκειμένου να λειτουργήσουν τα 120 φαρμακεία μας ως εμβολιαστικά κέντρα ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να καταφέρουμε μέχρι το καλοκαίρι να επιτύχουμε το στόχο που έχει τεθεί.
Εξάλλου, τα φαρμακεία φέρνουμε με επιτυχία εις πέρας τον εμβολιασμό του αντιγριπικού εμβολίου, εμβολιάζοντας σε όλη την Ελλάδα, περισσότερα από 4.000.000 πολίτες σε δύο μήνες», δήλωσε τη «δ» ο κ. Ν. Φουτούλης ο οποίος καλεί τους αρμόδιους να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό για τα εμβολιαστικά κέντρα στη Ρόδο, καθώς είναι αδύνατον να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.
Ως προς τη διαδικασία του εμβολιασμού αξίζει να σημειωθεί ότι μηνύματα με τον προγραμματισμό των ραντεβού τους λαμβάνουν ήδη οι άνω των 85 ετών πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, εκτός από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr. που άνοιξε το απόγευμα της Δευτέρας.
Ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 85 ετών μπορούν να μεταβούν σε φαρμακεία και ΚΕΠ μόνο με τον ΑΜΚΑ και την ταυτότητα τους για να κλείσουν ραντεβού, ενώ ειδικά για τα ΚΕΠ υπάρχει μία πρόσθετη μέριμνα για τρίτο πρόσωπο, σε περίπτωση που εμβολιαζόμενος δεν μπορεί να μεταβεί στο σημείο.
Στην πλατφόρμα, ο ενδιαφερόμενος ελέγχει εάν ανήκει στην κατηγορία που εμβολιάζεται την τρέχουσα περίοδο και επιλέγει το εμβολιαστικό κέντρο, την ημερομηνία και την ώρα του εμβολιασμού, με τη χρήση των κωδικών Taxis και του ΑΜΚΑ.
Θα λάβει έναν κωδικό (QR code) με τον οποίο θα μεταβεί στο εμβολιαστικό κέντρο. Θα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του ραντεβού μία μόνο φορά και έως 72 ώρες πριν από το ραντεβού.
Στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον που δεν εμφανίζεται στο σύστημα, αν και ανήκει στις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν την τρέχουσα περίοδο, να υποβάλει αίτηση εξέτασης των στοιχείων του.
Σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται κατ’ οίκον εμβολιασμός για τα άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε εμβολιαστικά κέντρα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ