Ειδήσεις

KKE T.E. Δωδ/σου: Έλεγχοι και χρηματοδότηση για ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας σε όλες ανεξαιρέτως τις σχολικές υποδομές

Με αφορμή το τελευταίο γεγονός στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας, αναδεικνύεται η άμεση ανάγκη ελέγχων και χρηματοδότησης για ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας σε όλες ανεξαιρέτως τις σχολικές υποδομές στο νησί.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς κυβέρνηση, διοικητικά στελέχη της Εκπαίδευσης από τη μια και ο Δήμος Ρόδου από την άλλη, πανηγυρίζουν, ότι είναι μακράν η καλύτερη εκπαιδευτική χρονιά, με ελάχιστα κενά εκπαιδευτικών και με παρεμβάσεις σε πολλά σχολικά κτήρια αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα η Δημοτική Αρχή εκθειάζει το έργο της και τονίζει επανειλημμένα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την «εύρυθμη λειτουργία» των σχολείων!

Αν είναι όμως έτσι όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες , πως εξηγούνται τα κενά που υπάρχουν σε πολλά σχολεία ακόμη; Πως δικαιολογείται το τελευταίο γεγονός της κατάρρευσης μέρους του γείσου του κτηρίου της Ακαδημίας στο προαύλιο του 22ου Νηπιαγωγείου και του Ειδικού Σχολείου και που από θαύμα δεν υπήρξαν συνέπειες με τραυματισμούς μαθητών και εκπαιδευτικών, επειδή ήταν το συγκρότημα κλειστό;

Γεγονός που δεν είναι μοναδικό για το κτήριο της Ακαδημίας, καθώς και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί πτώσεις σοβάδων, που πάλι από τύχη δεν είχαμε θύματα, επειδή ήταν κλειστό το σχολείο.

Δεν είχε την ίδια τύχη όμως ο 11χρονος μαθητής στις Σέρρες που βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο σχολείο του από τις ελλείψεις στην ασφάλεια, όπως και τα άλλα δύο παιδιά που τραυματίστηκαν. Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν είναι τυχαίο, δεν είναι μεμονωμένο, δεν οφείλεται στην «κακιά την ώρα».

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την εγκληματική πολιτική που έχει αφήσει τα σχολεία στο «έλεος» της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων ακόμη και σε στοιχειώδη μέτρα προστασίας κι ασφάλειας.

Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που έχουν περάσει είναι τεράστιες για όλα τα αντίστοιχα περιστατικά.

Στο νησί της Ρόδου, ο κατάλογος είναι μακρύς με σχολεία που με την πρώτη βροχή βάζουν νερά από τα ταβάνια, από τα παράθυρα, ακόμα και από τις σκάλες, κάνοντάς τα επικίνδυνα για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

Προσεισμικός έλεγχος με τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε λειτουργούντα σχολεία, αλλά και σταδιακή αντικατάσταση πολλών παλιών και καταπονημένων σχολικών κτηρίων με νέα σύγχρονα και ασφαλή, έχει να γίνει πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Είναι σχολεία, που αρκετά έχουν πάνω από έναν αιώνα ζωής και κάποια δεν προορίζονταν καν για σχολική στέγη.

Είναι σχολεία , που το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά είναι κτισμένα πριν το 1985 με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό.

Είναι διαχρονική η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που με την υποχρηματοδότηση, την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) και την αποδυνάμωση των νυν ΚΤ.ΥΠ., αλλά και την διάχυση των κρατικών ευθυνών στους Δήμους και στις Περιφέρειες κάνει αδύνατη κάθε σοβαρή προσπάθεια προσεισμικού ελέγχου. Μόνο μέλημά τους, κυβέρνησης και Δήμου, είναι να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων με τα Σ.Δ.Ι.Τ. όχι μόνο σε καινούρια σχολεία αλλά και στις επισκευές και συντηρήσεις υπαρχόντων σχολείων και άλλων δημόσιων κτηρίων.

Μήπως όμως από την άλλη έχει εξασφαλιστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή με όρους και προϋποθέσεις που να καλύπτουν την στέγαση των νηπίων σε νέα σύγχρονα νηπιαγωγεία;

Αντίθετα καλύπτονται οι ανάγκες με αίθουσες κλουβιά (λυόμενα). Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια που δείχνει πως αντιμετωπίζουν τις ανάγκες στην Παιδεία. Βέβαια και εδώ ισχύει το « ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», αφού ούτε στον φετινό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών νηπιαγωγείων.

Είναι προκλητικό το γεγονός στο νησί των πολλών υπερπολυτελών πεντάστερων ξενοδοχείων, με τα τεράστια έσοδα και τα εκατομμύρια επιδοτήσεων για συντηρήσεις και επεκτάσεις, να υπάρχουν σχολεία κτισμένα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ασυντήρητα, χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο και θωράκιση, χώροι πραγματικά επικίνδυνοι για μαθητές και εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και η δημοτική αρχή οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν το πινγκ – πονγκ της μετάθεσης ευθυνών.

Απέναντι σ’ αυτήν την ζοφερή κατάσταση ελπίδα θα φέρει ο αγώνας των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών μαζί με όλο το εργατικό κίνημα.

Το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει να διεκδικεί μαζί με το λαό το αυτονόητο: Επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν αυτά που τους αξίζουν: δημόσια, σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια εξοπλισμένα με όλο το εποπτικό υλικό που είναι απαραίτητο στην εκπαιδευτική διαδικασία καλυμμένα με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό με την έναρξη του σχολικού έτους.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου