Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Συνέντευξη «εφ όλης της ύλης» και μίνι απολογισμό πεπραγμένων κάνει σήμερα στην «δημοκρατική» η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα δια βίου μάθησης και προέδρος του ΚΕΚ Γεννηματάς κα Χαρούλα Γιασιρανη. Ο τομέας της στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πράγματι απαιτητικός αλλά όπως δηλώνει και η ίδια, το 2018 κλείνει με θετικά αποτελέσματα
Η συνέντευξη αναλυτικά
• Κυρία Γιασιράνη, καθώς κλείνει το 2018 θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τις αρμοδιότητές σας ως Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε θέματα Διά Βίου Μάθησης. Μιλήστε μας γι αυτόν τον τομέα και τις δράσεις που γίνονται.
Ο τομέας της Παιδείας αποτελεί για μας πεδίο υψηλής προτεραιότητας και αξίας. Η εξασφάλιση εθνικών πόρων 10 εκ. ευρώ για την συντήρηση και την βελτίωση των σχολικών μονάδων σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας το αποδεικνύει. Η διάθεση 2 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για την αγορά και αντικατάσταση στα σχολεία της Περιφέρειας ηλεκτρονικού εξοπλισμού, επίσης αποτυπώνει έμπρακτα τη φροντίδα μας στην εκπαίδευση. Μετά από δεκαετίες επίσης και από πόρους επίσης του ΕΣΠΑ 2014-2020 αξίας 860 χιλ ευρώ παραδίδεται σύντομα αναγκαίος σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός στα ΕΠΑΛ.
Το 2018 σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε πρωτοπόρες εκστρατείες ενημέρωσης των μαθητών αλλά και της κοινωνίας σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς.
Με το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη και την Ομάδα Φίλων ΚΕΘΕΑ Καλύμνου μεταφέραμε το μήνυμα κατά των εξαρτήσεων στα νησιά Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Πάτμο με τη συμμετοχή των στελεχών του ΚΕΘΕΑ, απεξαρτημένων παιδιών και των γονέων τους.
Τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού μήνα Κυβερνοασφάλειας σε συνεργασία με τον πιο αξιόπιστο συνεργάτη, την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη συμμετοχή της ΕΑΝΔΙΡ (Ένωση Νέων και ασκούμενων δικηγόρων Ρόδου), κλιμάκια επισκέφτηκαν τα νησιά Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάρπαθος, Σύμη, Καστελόριζο για να ενημερώσουν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν και τα προσωπικά δεδομένα. Η δράση ήταν πρωτοπόρα για τη χώρα.
Με την έναρξη του 2019 η δράση θα πραγματοποιηθεί στα νησιά των Κυκλάδων. Πρόκειται για μια άλλη πρωτοπόρα περιβαλλοντική δράση που έγινε στα νησιά Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο με στόχο την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για την προστασία της θάλασσας, που περιβάλλει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με θεωρητικές και βιωματικές δράσεις που αφορούν όχι μόνο τον καθαρισμό των ακτών, αλλά και του βυθού με τίτλο Keep Aegean Blue.
Παράλληλα εδραιώσαμε τη συνεργασία μας με το Let’t do it Greece την μεγαλύτερη, ταυτόχρονη, περιβαλλοντική, εθελοντική δράση στη χώρα για τις καθαρές θάλασσες τον επόμενο Απρίλιο.
Στο πλαίσιο του τίτλου που κερδίσαμε ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, και με τη συμμετοχή της Πρέσβειρας Αργυρώς Μπαρμπαρίγου κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε δράσεις όπου τρεις γενιές μαζί, μαμάδες-γιαγιάδες και παιδιά μαγειρεύουμε την παραδοσιακή κουζίνα κάθε νησιού με τεράστια συμμετοχή.
Προκηρύξαμε για τρίτη συνεχή χρονιά εννέα θέσεις υποτρόφων σπουδαστών, για το έτος 2018-2019,χορηγία του εκπαιδευτικού οργανισμού Ι.ΙΕΚ ΑΛΦΑ- MEDITERRANEAN COLLEGΕ
Συνδιοργανώσαμε το κορυφαίο διεθνές εκπαιδευτικό γεγονός, την 22η Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών στη Ρόδο τον Ιούνιο.
Επιβραβεύσαμε την αριστεία στα πρόσωπα των μαθητριών και μαθητών που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους σε συνεργασία με τους Λάιονς Ρόδου.
Η επιβράβευση των άριστων μαθητριών και μαθητών μας συνεχίζεται με την τιμητική εκδήλωση που θα γίνει τις γιορτές των Χριστουγένων σε όσα παιδιά αρίστευσαν στην Γ’ Λυκείου και εισήχθηκαν με καλή σειρά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ το 2018.
Αυτή την εβδομάδα και τις μέρες μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τους Λάιονς Ρόδου θα προβληθεί παιδική ταινία σε κινηματογράφο της πόλης και τα 1100 παιδιά που θα την παρακολουθήσουν αντί εισιτηρίου θα φέρουν τρόφιμα για να διανεμηθούν σε συνανθρώπους μας για τα Χριστούγεννα.
Επιπλέον συνδιοργανώσαμε πάνω από 10 επιστημονικά συνέδρια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την Ιατρική Σχολή, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και άλλους φορείς.
• Παράλληλα, είστε πρόεδρος στο ΚΕΚ Γεννηματάς. Αποτελεί πλέον έναν θεσμό εδώ και πολλά χρόνια και δίνει την δυνατότητα για εκπαιδευτικά προγράμματα. Πώς εξελίσσονται αυτά στα νησιά μας; Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή;
Η προτεραιότητά μου όταν ανέλαβα ήταν να δοθεί η ευκαιρία στα νησιά που δεν είχαν γίνει επιμορφωτικά σεμινάρια για επαγγελματική κατάρτιση να γίνουν όσα περισσότερα μπορούν γιατί θεωρώ ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στη δια βίου μάθηση. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε αφού εκτός από τη Ρόδο σεμινάρια έγιναν και γίνονται στην Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Κάρπαθο, Κάσο, Σύμη, Νίσυρο, αντίστοιχα και στα νησιά των Κυκλάδων με μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες.
Αξίζει να πω ότι η κατάρτιση και η επιμόρφωση με σκοπό την αύξηση των προσόντων τους και του εμπλουτισμού του βιογραφικού τους στην αναζήτηση εργασίας γίνεται δωρεάν, με πόρους που διαθέτει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των νησιών.
Μια άλλη πρωτοβουλία του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς είναι η συνεργασία και η υποστήριξη της παρουσίας στη Ρόδο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του παρακολουθούν πλέον τις τακτικές μηνιαίες συναντήσεις τους με τους καθηγητές τους στη Ρόδο και δίνουν εξετάσεις, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται στην Αθήνα και να πληρώνουν έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής τους.
• Εδώ και έναν χρόνο περίπου έχουν ξεκινήσει σεμινάρια με καλεσμένους ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες και εξέχουσες προσωπικότητες που έρχονται στην Ρόδο για ομιλίες. Θα ήθελα να μας πείτε με ποιους συνεργάζεστε γι αυτά και πώς εξελίσσονται;
Πρόκειται για μια σημαντική σύμπραξη με την Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ξεκινήσαμε το 2017 και συνεχίζουμε αφού το ενδιαφέρον για αυτά τα πολύ σημαντικά σεμινάρια που πλαισιώνονται από διακεκριμένους Διπλωμάτες και Ακαδημαϊκούς, οι οποίοι μεταδίδουν πολύτιμη γνώση στο πολυπληθές ακροατήριο τους συνιστούν αντικείμενο γνώσης λόγω της γεωγραφικής μας θέσης αλλά και των γεωπολιτικών συνθηκών που αλλάζουν στην περιοχή μας.
Την επιστημονική φροντίδα έχει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρης Ντάλης.
Στα προηγούμενα σεμινάρια ομιλητές ήταν οι Πρέσβεις επί τιμή: Γιώργος Σαββαΐδης, Παύλος Αποστολίδης και Βασίλης Κασκαρέλης και οι Καθηγητές: Θάνος Βερέμης, Σωτήρης Ντάλης και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, πρώην υπουργός Παιδείας.
Φέτος ξεκινήσαμε με πρώτο εισηγητή τον Πρέσβη επί τιμή Γιώργο Σαββαΐδη και στη συνέχεια θα έχουμε τις παρουσίες των Δημήτρη Κούρκουλα, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών και πρώην Πρέσβη της ΕΕ στον Λίβανο, στη Βουλγαρία και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μιχάλη Ατταλίδη και τον πρέσβη επί τιμή κο Θεόδωρο Σωτηρόπουλο.
• Είναι σημαντικό να μιλήσουμε και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Γίνονται προσπάθειες από εσάς για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας και πώς εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια;
Διεκδικήσαμε και αντλήσαμε Ευρωπαϊκούς πόρους εκατομμυρίων ευρώ για να υλοποιήσουμε έργα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των προσκλήσεων. Ολοκληρώσαμε ήδη κάποια ενώ προχωρούμε με τα υπόλοιπα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που μας έχουν τεθεί από τις πηγές χρηματοδότησης. Ενδεικτικά τα έργα αυτά έχουν να κάνουν με εναλλακτικές ή θεματικές μορφές τουρισμού όπως η κρουαζιέρα, ο περιπατητικός τουρισμός, τα καταδυτικά πάρκα, η επιχειρηματικότητα, οι νέες τεχνολογίες και τα ερευνητικά έργα.
Δουλεύουμε για να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε συγχρονισμένοι με τις Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις προς όφελος των νησιών και των πολιτών.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ