Δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά παρά το γεγονός ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οι καταναλωτές αγοράζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή προϊόντα διατροφής και αποφεύγουν κάποια άλλα είδη.
Η μείωση της κίνησης προβληματίζει πολύ τους επιχειρηματίες που έχουν να καλύψουν αρκετές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του έτους.
«Οι καταναλωτές έχουν περιοριστεί αυστηρά στα απολύτως απαραίτητα. Αγοράζουν μόνο τα τρόφιμα που χρειάζονται και τίποτε περισσότερο. Δεν κάνουν ανοίγματα στην αγορά γιατί έχουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και άλλες υποχρεώσεις», εξήγησε ο γραμματέας του ΕΒΕΔ  κ. Νίκος Παπασταματίου.
Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην  αγορά, ο κ. Παπασταματίου δήλωσε ότι κάποιοι επιχειρηματίες  θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Όπως τόνισε, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων δαπανάται πλέον για την αγορά εμπορευμάτων και ελάχιστα μένουν για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. «Θα δημιουργηθούν προβλήματα στους επιχειρηματίες αν δεν υπάρχει ρευστότητα. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων δαπανάται για την αγορά εμπορευμάτων. Παλαιότερα, οι αγορές γίνονταν και επί πιστώσει και υπήρχε ρευστότητα. Τώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος και  για τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάποιοι επιχειρηματίες θα βρεθούν σε αδιέξοδο αν δεν έχουν χρήματα για  να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε.
Ο γραμματέας του ΕΒΕΔ τόνισε πως δεν υπάρχουν ελπίδες να ανακάμψει η  κίνηση κατά την εορταστική περίοδο.
«Δύσκολα θα ανακάμψει η κίνηση γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα. Τα χρήματα που θα εισπραχθούν θα δοθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων και την αγορά τροφίμων», δήλωσε ο κ. Παπασταματίου.
Περιορισμένη κίνηση
και στα πρατήρια υγρών καυσίμων
Η οικονομική δυσπραγία αρκετών Ροδιτών φαίνεται και από την προσέλευση τους στα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων. Αρκετοί συμπολίτες μας προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα και άρχισαν να περιορίζουν  τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητά τους.
Για το λόγο αυτό όχι μόνο αραίωσαν τις επισκέψεις στα βενζινάδικα αλλά μείωσαν και τις ποσότητες των υγρών καυσίμων που προμηθεύονται. «Οι περισσότεροι αποφεύγουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.  Αγοράζουν όσα καύσιμα χρειάζονται μόνο για τις μετακινήσεις που είναι απαραίτητες. Όσοι διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές έρχονται με τα Ι.Χ. τους στο κέντρο της πόλεως δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά όπως παλαιότερα», δήλωσαν ιδιοκτήτες πρατηρίων πώλησης υγρών καυσίμων.
Κάποιοι για λόγους οικονομίας άρχισαν να κάνουν χρήση  δικύκλων ή μέσων μαζικής μεταφοράς. Η οικονομική δυσπραγία των οδηγών  αυτοκινήτων και δικύκλων μεγάλου και μικρού κυβισμού, έχει προκαλέσει προβληματισμό στους ιδιοκτήτες πρατηρίων πώλησης καυσίμων.
Λίγοι είναι και εκείνοι που έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης. Οι  περισσότεροι εκμεταλλεύονται τις σχετικά  καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν  και δεν έσπευσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές με πετρέλαιο θέρμανσης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ