Τοπικές Ειδήσεις

Μειωμένη τιμή για το νερό του Φράγματος θα πληρώνει η ΔΕΥΑΡ στην Περιφέρεια

Στην συμφωνία να πληρώνει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η ΔΕΥΑΡ μειωμένο τιμολόγιο για το νερό που προμηθεύεται από το Φράγμα Γαδουρά, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, κ. Δημήτρης Τσίκκης.
Όπως εξήγησε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική», η συμφωνία έγινε με το σκεπτικό ότι η ΔΕΥΑΡ, δεν έχει το περιθώριο να τηρήσει την αρχική συμφωνία που προέβλεπε άλλη τιμή, αφού βγήκε από μία μακρά περίοδο ύφεσης (κυρίως, λόγω της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού) που δεν της επέτρεψε να είναι σε καλή οικονομική κατάσταση:
«Η συμφωνία της ΔΕΥΑΡ με την ΠΝΑι κυμαίνεται περί τα 1,2 εκ. ευρώ ετησίως, συν τα έξοδα ηλεκτροδότησης. Από εκεί και πέρα, υπεγράφη μία δεύτερη προγραμματική σύμβαση η οποία (κανονικά) θα έπρεπε να έχει έναρξη ισχύος, τον Μάρτιο του 2023 με κόστος 4 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου όλου του κόστους για την παραγωγή του νερού. Εμείς, σαν διοίκηση, ζητήσαμε και πετύχαμε μια παράταση έως τα τέλη του 2023 με την προηγούμενη τιμή. Οι απαραίτητες διαδικασίες, έχουν ολοκληρωθεί, το θέμα έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΝΑι και του Δήμου Ρόδου και απομένει, η έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Η παράταση αφορά στο να δοθεί το περιθώριο στην ΔΕΥΑΡ έως το τέλος του 2023, να πληρώνει τα τιμολόγια του νερού με την παλιά τιμή (1,2 εκ. ευρώ).
Σύμφωνα με τον κ. Τσίκκη, ΔΕΝ έχουν αποπληρωθεί τα οφειλόμενα –οι δόσεις- προς την ΠΝΑι εδώ και δύο περίπου χρόνια, αλλά σε συνεννόηση που προηγήθηκε, καταβάλλονται κάποια ποσά, έναντι.
«Έχουμε ήδη κάνει κάποιες καταθέσεις (μερικά ποσά) και θα συνεχίσουμε έτσι. Τουλάχιστον μπήκαμε σε μια σειρά».
Σημειώνεται πως για το θέμα της παρακολούθησης τήρησης των όρων της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΔΕΥΑΡ και ΠΝΑι, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή από την περιφερειακή αρχή.
«Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την Περιφέρεια για το θέμα. Από την μία οι δυσκολίες και από την άλλη η μειωμένη ρευστότητα, καθυστέρησαν τις πληρωμές. Κάθε μήνα καταθέτουμε κάποια ποσά. Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και έχουμε βάλει το νερό στ’ αυλάκι, καθώς η ΔΕΥΑΡ δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει όλα τα οφειλόμενα προς την ΠΝΑι, μέχρι το τέλος του έτους.
Γι’ αυτό ζητήσαμε να μην αυξηθεί κι άλλο το κόστος (από το 1,2 εκ. ευρώ στα 4 εκ. ευρώ ετησίως), με δεδομένο ότι η ΠΝΑι θα μας δώσει τις επιπλέον ποσότητες μετά τον Ιούνιο του 2023. Το αίτημά μας έγινε δεκτό ενώ η συμφωνία παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2023, περίπου –οπότε λήγει και η θητεία του προεδρείου», ανέφερε ο κ. Τσίκκης.
Σχετικά με την επάρκεια του νερού, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα ενώ όταν ξεκινήσει και η λειτουργία της β’ φάσης του Φράγματος, θα δοθούν οριστικές λύσεις:
«Είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί και η παραγωγή των διϋλιστηρίων. Αυτό θα το δούμε στη συνέχεια (γιατί είναι ευθύνη της περιφερειακής αρχής) αλλά θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις σε περιοχές με πολύ σοβαρά προβλήματα όπως η Λίνδος, η Λάρδος, οι Πεύκοι και άλλες περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς, σαν ΔΕΥΑΡ θα είμαστε έτοιμοι εφόσον θα αξιοποιήσουμε όλες τις γεωτρήσεις που έχουν ανορυχθεί αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί. Όταν ολοκληρωθούν όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί, θα πέσει και το κόστος σε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος –οπότε θα μπορέσουμε να καλύψουμε και τις οικονομικές διαφορές», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Θυμίζουμε ότι στις 6 Ιουνίου 2022, υπεγράφη στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου, από τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη και τον (τότε πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ Γ. Καμπούρη) η προγραμματική σύμβαση για τη β’ φάση της σύνδεσης του φράγματος Γαδουρά με τη Λίνδο, τη Νότια Ρόδο, τον Αρχάγγελο και τ’ Αφάντου.
Το έργο εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών υδροδότησης της πόλεως Ρόδου, των Δ.Ε. Αρχαγγέλου, Λίνδου, Λάρδου, Καλάθου, Πυλώνας, Ασκληπιείου, Γενναδίου, Λαχανιάς και του οικισμού Αφάντου του Δήμου Ρόδου με τη διάθεση ποιοτικού πόσιμου νερού από το Φράγμα Γαδουρά.
Επιλύει μακροπρόθεσμα και οριστικά το πρόβλημα με τη λειτουργία των υφιστάμενων γεωτρήσεων, η ύπαρξη των οποίων επιβάλλεται να ελαχιστοποιηθεί, τόσο λόγω των δεσμεύσεων της χώρας προς την Ε.Ε. όσο και για λόγους που αφορούν στο περιβάλλον και στην ποιότητα του αντλούμενου νερού. Παράλληλα, σκοπός και επιδίωξη, είναι η διατήρηση του τελικού κόστους του πόσιμου νερού από τη ΔΕΥΑΡ προς τον τελικό καταναλωτή σε χαμηλά ή και μειωμένα επίπεδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου