Ειδήσεις

Μίνι ανασχηματισμό φέρνει η… μετάθεση του Αβραμόπουλου

Εισηγήσεις να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο προσώπων, έτσι ώστε να περιορίσει δραστικά τα φαινόμενα των διχογνωμιών και παραφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, δέχεται ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, αλλά εάν τελικά γίνουν δεκτές αυτές οι προτάσεις, τότε οι όποιες -περιορισμένες σε κάθε περίπτωση- αλλαγές θα γίνουν με αφορμή τη μετακίνηση του Δ. Αβραμόπουλου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να παραιτηθεί από υπουργός και από βουλευτής το αργότερο μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και κατά συνέπεια, εάν γίνει τελικά ο μίνι ανασχηματισμός, θα πρέπει να ανακοινωθεί ταυτόχρονα με την αλλαγή «φρουράς» στο Πεντάγωνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, που σίγουρα πρέπει να καλυφθεί, ακούγεται έντονα το ενδεχόμενο να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Η κίνηση αυτή θα έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον κ. Σαμαρά, καθώς έτσι θα δείξει το ενδιαφέρον του για τις Ενοπλες Δυνάμεις, θα μπορέσει να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο που παραδοσιακά στήριζε τη ΝΔ και παράλληλα θα έχει ο ίδιος την ευθύνη για την αποκατάσταση των αδικιών ειδικά στους ένστολους. Επίσης, στο συγκεκριμένο υπουργείο υπάρχει αναπληρωτής υπουργός (η Φώφη Γεννηματά) που θα μπορεί να ασχολείται με όλα τα τρέχοντα ζητήματα, χωρίς να επιβαρυνθεί το πρόγραμμα του πρωθυπουργού.
Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Σαμαράς παρέστη σε δύο εκδηλώσεις αμιγώς στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Παρακολούθησε τη στρατιωτική άσκηση στον Εβρο, ενώ παρέστη και στην καθέλκυση του υποβρυχίου «Πιπίνος». Πρόβλημα με τον Ευ. Βενιζέλο δεν θα υπάρξει, καθώς ούτως ή άλλως η αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων προέβλεπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα το αναλάμβανε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το Εθνικής Αμυνας στέλεχος από τη ΝΔ.

Δύο ονόματα από τη ΝΔ για το Πεντάγωνο

Εάν υπάρξει αλλαγή στον αρχικό σχεδιασμό και τελικά στο Πεντάγωνο επιλεγεί να μεταβεί βουλευτής της ΝΔ, τότε τα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα είναι αυτά των Γ. Μιχελάκη και Κ. Μαρκόπουλου, καθώς ο πρωθυπουργός δεν θα θελήσει να μετακινήσει πρόσωπο από άλλο υπουργείο γιατί αυτό θα δημιουργούσε ένα νέο κενό… Εκτός από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλαγές είναι πιθανόν να υπάρξουν και σε άλλα υπουργεία. Στο Εσωτερικών δεν είναι λίγα τα στελέχη που έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για τη στάση που τήρησε ο Αργ. Ντινόπουλος στο θέμα της αξιολόγησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και για τις ενστάσεις γενικότερα που διατυπώνει κατά καιρούς σε θέματα κυβερνητικής πολιτικής. Το κλίμα στις σχέσεις του υπουργού Εσωτερικών με το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι το καλύτερο και πολλοί «είδαν» τη «φωτογραφία» του κ. Ντινόπουλου στην αναφορά που έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός για «υπουργούς που διαφημίζουν τη διαφωνία τους».
Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Γ. Καρασμάνης είναι το δεύτερο πρόσωπο για το οποίο ακούγεται έντονα ότι μπορεί να φύγει… πρόωρα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει αρκετά παράπονα για καθυστερήσεις και με δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να τρέξει θέματα που αφορούν τους αγρότες, μπορεί να υπάρξει και εκεί «αλλαγή φρουράς».
Οι οριστικές αποφάσεις για το εάν θα γίνουν οι αλλαγές αλλά και το εύρος τους θα ληφθούν σε συνάντηση που θα έχουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
Οι ηγέτες των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν θα σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και θα εξετάσουν το εάν και κατά πόσο όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου μπορούν να ανταποκριθούν στους ρυθμούς που επιβάλλονται αυτήν την ώρα.
Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιδιώξει μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες να ξεδιπλώσει όλη του τη στρατηγική έτσι ώστε να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο τον Φλεβάρη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια των παραλείψεων αλλά και των δημόσιων διαφωνιών μεταξύ υπουργών.

Αμετακίνητη η κυβερνητική εκπρόσωπος

Οι αλλαγές θα περιοριστούν στα χαρτοφυλάκια υπουργείου Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά διαψεύδουν τις φήμες που εμφάνιζαν και τη Σοφία Βούλτεψη να αλλάζει θέση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος απολαύει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και οι σχετικές «πληροφορίες» εντάσσονται σε έναν «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα από μικρή μερίδα του Τύπου εναντίον της.

‘Eθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου