Τοπικές Ειδήσεις

Σύλληψη Ροδίτη για αρχαιοκαπηλία!

Συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής ένας 56χρονος ημεδαπός για αρχαιοκαπηλία από ειδικό κλιμάκιο Αστυνομικών της Υ.Α. Ιωαννίνων σε συνεργασία με τους Αστυνομικούς της Υ.Α. Ρόδου. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε το απόγευμα ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Υπηρεσίας και παραπέμφθηκε στην κ. Ανακρίτρια Ρόδου, όπου έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Τρίτη. Να σημειωθεί ότι ο 56χρονος κατηγορούμενος σήμερα άσκησε το δικαίωμα της σιωπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», ο 56χρονος τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση από το ειδικό κλιμάκιο Αστυνομικών της Υ.Α. Ιωαννίνων από την 11/09/2020 οπότε και μετέβη στη Ρόδο. Ο 56χρονος εξήλθε από την οικία του και ακινητοποιήθηκε από τους Αστυνομικούς της Υ.Α. Ιωαννίνων με τη συνδρομή Αστυνομικών της Υ.Α. Ρόδου. Εντός της οικίας του βρέθηκε πληθώρα αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας που εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου «Περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Συγκεκριμένα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 56χρονου ανευρέθησαν και καταχέθηκαν 8 πήλινα λυχνάρια ελληνιστικής περιόδου, 5 διωτά πήλινα φιαλίδια ελληνιστικής περιόδου, 3 μυροδοχεία πήλινα ελληνιστικής περιόδου, 9 πήλινα ειδώλια ελληνιστικής περιόδου, 7 κεφαλές πήλινων ειδωλίων ελληνιστικής περιόδου, 2 μολύβδινες αγνύθες, 1 πήλινο θυμιατήρι, 3 αωτά φιαλίδια πήλινα, 1 πινάκιο πήλινο, 1 διωτό μελαβαμφές πήλινο φιαλίδιο, 1 λυκήθειο πήλινο φιαλίδιο, 1 μελαβαμφές διωτό αγγείο πήλινο, 1 μελαβαμφές αωτό φιαλίδιο πήλινο, 1 άβαφο κλειστό αγγείο με ίζημα, 2 πήλινα άβαφα αγγεία με ίζημα βυζαντινής περιόδου, 1 άβαφο κλειστό μόνωτο αγγείο, μικρή πρόχους, πήλινο, 1 μικρό μόνωτο μελαβαμφές αγγείο, 2 κλειστά αγγεία πήλινα με διακόσμηση μυκηναϊκής περιόδου, 1 λήκυνθος πήλινη, 1 μικρό μόνωτο αγγείο με διακόσμηση, 1 πήλινη πυξίδα με κάλυμμα με ταινιωτή διακόσμηση, 2 αρυβαλοειδή λυκήθεια πήλινα, 4 πήλινα κομβία, 1 πήλινο κάλυμμα, 1 μελαβαμφές μόνωτο αγγείο, 1 διωτός μικρός μελαβαμφής σκάνθαρος, 1 οξυπύθμενος άβαφος αμφορέας, 1 πήλινη πρόχους, 1 πήλινη υδρία, 1 άβαφη όλπη, 1 άβαφο κλειστό αγγείο, 1 μεγάλο μόνωτο ερυθρόμορφο αγγείο, 1 κύλικα με ερυθρόμορφη διακόσμηση, 1 ερυθρόμορφος καλυκωτός κρατήρας, 1 πήλινο μυκηναϊκό κλειστό αγγείο, 1 πήλινο πιάτο εμφιαλωμένο μεταβυζαντινής περιόδου, άνω τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης με ανάγλυφη μορφή, 1 πήλινη τούρκικη πίπα, 1 μινιατούρα πήλινης όλπης, 4 χάλκινα ζωόμορφα ειδώλια, 1 χάλκινη μορφή ειδώλιο, 1 χάλκινος καθρέφτης, 1 χάλκινο αγγείο με ανάγλυφη διακόσμηση, 1 χρυσό τούρκικο νόμισμα, 3 ασημένια νομίσματα και 43 χάλκινα νομίσματα.

Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ Ακης Δημητριάδης.

Ο ρόλος του Γιώργου Τσούκαλη

Στο artandartmagazine.gr δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής το ακόλουθο ρεπορτάζ:

Ο Γιώργος Τσούκαλης βρήκε θησαυρό αρχαιοτήτων στη Ρόδο. Σε σπίτι επιχειρηματία βρέθηκαν 127 αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Πρίν από έξι μήνες μια άγνωστη πληροφοριοδότης ενημέρωσε το γραφείο του Γιώργου Τσούκαλη για ύπαρξη μεγάλης ποσότητας αρχαίων αντικειμένων, τα οποία είχε στην κατοχή του επιχειρηματίας στη Ρόδο με σκοπό να τα προωθήσει παράνομα στην αγορά του εξωτερικού.

Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής φίλτραρε τις πληροφορίες και σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση ασφαλείας Ιωαννίνων που ενημερώθηκε άμεσα προχώρησαν σε επαλήθευση των στοιχείων.

Την Παρασκευή το βράδυ πολυμελές κλιμάκιο της υποδιεύθυνσης ασφαλείας ιωαννίων μετέβη στη Ρόδο όπου σε συνεργασία με τον Γιώργο Τσούκαλη και συνεργάτες του ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του αρχαιοκάπηλου σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση ασφαλείας Ρόδου. Το Σάββατο το πρωί έγινε έρευνα στο σπίτι του υπόπτου και εντοπίστηκαν 127 αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας.

Ο Γιώργος Τσούκαλης μετά την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Μιχάλη Καραμαλακη, τον επιθεωρητή Β.Ελλαδος Κώστα Σκουμα με τους οποίους επικοινώνησα και τους ευχαρίστησα προσωπικά για το μεγάλο ενδιαφέρον τους, τον συνεργάτη μου Πέτρο Γωνιωτάκη τον Γ.Σ.(κρυφός άσος) την υποδιεύθυνση ασφαλείας Ιωαννίνων και συγκεκριμένα τον ταξίαρχο Δουβαλη Κωνσταντίνο,τον διευθυντή Ιωαννίνων Βασίλη Μουσελιμη και τον διευθυντή υποδιευθυνσης Ασφαλειας Ιωαννίνων Θανάση Σκουφη για την αγαστή συνεργασία και την υποδιεύθυνση ασφαλείας Ρόδου για την άψογη συνεργασία».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου