Το Eurogroup σήμερα σε μία πολύ σύντομη συνεδρίαση ενημερώθηκε για την πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων του ελληνικού προγράμματος από τον υπουργό Οικονομικών της υπηρεσιακής ελληνικής κυβέρνησης Γιώργο Χουλιαράκη. Όπως επεσήμανε τόσο ο πρόεδρος του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, οι επαφές και η δουλειά συνεχίζονται χωρίς διακοπή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η προετοιμασία για τη νομοθέτηση προαπαιτούμενων στα μέσα Οκτωβρίου με στόχο την εκταμίευση 3 δισ. ευρώ είναι σε καλό δρόμο, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, τόσο η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όσο και η τεχνική βοήθεια της Κομισιόν δια του αρμοδίου τμήματος, του οποίου προΐσταται ο γενικός διευθυντής Μάρτιν Φερβέι, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, προτεραιότητα για την πρώτη αξιολόγηση αποτελεί η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2016, μία σειρά από μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των φορολογικών αρχών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ εξήγησε από κοινού με τον Πιέρ Μοσκοβισί και τον Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ότι όταν γίνεται λόγος για διαπραγμάτευση, σε καμία περίπτωση δεν εννοούν οι Βρυξέλλες επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος, αλλά μόνο διευκρίνιση των μέτρων τα οποία απαιτούνται για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Ο Ντάισελμπλουμ έφερε ως παράδειγμα την αγορά εργασίας, όπου περιγράφεται ένας στόχος, όχι όμως και ο τρόπος που θα φτάσουμε σε αυτόν.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητη, καθώς την ζητούν τα κράτη – μέλη. Ο Μπενουά Κερέ συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ είναι ήδη μέρος του προγράμματος και θα μετάσχει στην αποστολή του πρώτου έλεγχου, ενώ ο Ντάισελμπλόυμ υπενθύμισε τις προϋποθέσεις που θέτει σε σχέση με τα δημοσιονομικά και το ασφαλιστικό.

Τέλος, σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε ποια είναι η διαδικασία των stress tests και της εκταμίευσης των 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται ήδη στον ειδικό λογαριασμό για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ο Μπενουά Κερέ τόνισε πως η άρση των capital controls, που είναι αποκλειστικά ελληνικής αρμοδιότητας, θα έρθει πιο κοντά μόνο με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν έγινε καμία απολύτως κουβέντα για το θέμα του χρέους.

Πηγή: real.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ