Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα ξενοδοχεία της Ρόδου

Χωρίς διακοπή συνεχίζονται οι έλεγχοι σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου αλλά και σε τουριστικές επιχειρήσεις από ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας μαζί με μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από μέλη του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.
Μόλις πριν από δύο ημέρες, εντοπίστηκε μια ξενοδοχειακή επιχείρηση στην περιοχή της Λίνδου, να μην τηρεί τους κανόνες της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει υπογραφεί από τις δύο πλευρές (τους ξενοδόχους και τους ξενοδοχοϋπάλληλους της Ρόδου) καθώς είχε υπογράψει με τους εργαζόμενους μια Ιδιωτική Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας.
«Με παρέμβαση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η σύμβαση αυτή καταργήθηκε. Οι όροι της Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας απαιτούσαν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με 586 ευρώ (μισθός). Αυτό αντίκειται στους νόμους και με παρέμβασή μας, αποσύρθηκε. Αυτό ωστόσο δεν συμβαίνει και στην Κω, όπου παρά τις προσπάθειες δεν εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και σε 90 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφαρμόζονται Επιχειρησιακές Συμβάσεις (των 586 ευρώ, δηλαδή). Εμείς τουλάχιστον, δεν είμαστε στην ίδια μοίρα….», δηλώνει στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης.
Η πλευρά των Ξενοδοχοϋπαλλήλων ωστόσο, αναφέρει ότι από τον επόμενο μήνα, θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά οι Tοπικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας χωρίς περιθώρια για άλλες συμφωνίες ιδιωτικού χαρακτήρα.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έλεγχοι με αμείωτους ρυθμούς σε όλο το νησί και όχι μόνον σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε μέσα στον Δεκαπενταύγουστο και με καταγεγραμμένη πολύ αυξημένη την τουριστική κίνηση, οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δεν σταματούν τους ελέγχους. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταμούλης, έχουν εντοπιστεί πολλές παραβάσεις σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα αλλά και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο και σε πολλές περιπτώσεις έχουν επιβληθεί ‘τσουχτερά’ πρόστιμα.
«Οι έλεγχοι γίνονται για να εντοπιστούν διάφορες παραβάσεις όπως η αδήλωτη εργασία, η μη καταβολή δεδουλευμένων (μισθών, δώρων, επιδομάτων κ.λπ.), η μαθητεία σε υψηλό βαθμό και μια σειρά από θέματα που έχουμε θέσει κι εμείς ως κλάδος».
Όσον αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων από ξενοδοχεία, ο κ. Σταμούλης είπε ότι υπάρχουν ακόμη κάποιοι κακοπληρωτές (πολύ λίγοι, ευτυχώς) που επιμένουν να μην πληρώνουν το προσωπικό τους και να τους οφείλουν δεδουλευμένα από δύο μήνες και πάνω.
«Κάποιοι δεν λένε να βάλουν μυαλό και συνεχίζουν το ίδιο… ‘βιολί’ εδώ και χρόνια. Δεν μιλάμε για την πλειονότητα των επιχειρηματιών αλλά για μια μικρή μερίδα που δημιουργούν κακή εικόνα και πολλά προβλήματα στους εργαζόμενους. Μιλάμε για δεκαπέντε περίπου ξενοδοχεία, τέσσερα εκ των οποίων οφείλουν δεδουλευμένα άνω του ενός έτους ενώ τα υπόλοιπα, οφείλουν στους εργαζόμενους από έναν έως τρεις μήνες. Άλλοι εργαζόμενοι τρέχουν ακόμη στα δικαστήρια για να πάρουν οφειλόμενα από προηγούμενα έτη. Αυτοί οι ‘κακοπληρωτές’ ξενοδόχοι είναι γνωστοί σ’ εμάς. Τους έχουν υποβληθεί δεκάδες μηνύσεις και καταγγελίες τόσο από το ΣΕΠΕ όσο και από εργαζόμενους, αλλά δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Γι’ αυτό ζητήσαμε από τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ να δεσμευτούν ότι σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται οι παραβάσεις, θα επιβάλλουν βαριά πρόστιμα».
Μάλιστα, πριν από έναν μήνα περίπου, οι εργαζόμενοι ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμική κινητοποίηση και σε ‘λουκέτο’ ενός ξενοδοχείου στο Φαληράκι, διαμαρτυρόμενοι ότι τους οφείλονταν μισθοί δύο μηνών! Τελικώς, παρενέβη το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και ο ιδιοκτήτης άρχισε να καταβάλλει σταδιακά μερικά χρήματα.
«Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος είναι επώνυμος και έχει κι άλλα ξενοδοχεία, έφερε ως δικαιολογία στους εργαζόμενους ότι δεν έχει ακόμη πληρωθεί από τους τουρ οπερέιτορς για τον επόμενο χρόνο!», λέει ο κ. Σταμούλης.
Όσον αφορά την επιβολή προστίμων, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέσα Ιουλίου, έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε κάποια ξενοδοχεία για παραβάσεις οι οποίες εντοπίστηκαν, τα οποία ξεκινούν από 5.000 ευρώ!
Οι έλεγχοι πάντως θα συνεχιστούν και όλο τον Αύγουστο, καθώς το κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας θα παραμείνει στην Ρόδο με σκοπό να εντοπίσει παραβάσεις.
Σημειώνεται ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, όπως το μειωμένο επίδομα ανεργίας, η καταβολή του οποίου περιορίστηκε στους τρεις μήνες, καθώς και η δυσκολία στη συμπλήρωση ενσήμων αφού η καλοκαιρινή σεζόν έχει συρρικνωθεί και δεν είναι πλέον εύκολα τα μεροκάματα.
Όπως λέει ο κ. Σταμούλης: «Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκεντρώσει ένας ξενοδοχοϋπάλληλος ένσημα σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Κι αυτό επειδή η καλοκαιρινή σεζόν έχει συρρικνωθεί κατά πολύ και έχουν αλλάξει τα δεδομένα στον εργασιακό τομέα, όπως ωράρια, ρεπό, επιδόματα, μισθοδοσίες κ.λπ.»
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου εκφράζουν την ανησυχία τους για την φετινή σεζόν καθώς τα μηνύματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα:

«Η περσινή σεζόν πήγε πολύ καλά. Φέτος, ο Μάιος και ο Ιούνιος δεν πήγαν καλά. Βλέπουμε ότι μόνον το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου υπάρχει κίνηση και ίσως τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τα έσοδα δεν επαρκούν και οι εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο ανησυχούν τόσο για τους μισθούς τους, όσο και για τα επιδόματα ανεργίας, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα αλλά και τις συντάξεις τους που είναι πλέον επισφαλείς», κατέληξε ο πρόεδρος του σωματείου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου