Συνεντεύξεις

Μ. Ιατρίδη : «Η Ν.Δ. πρέπει να επανακαθορίσει με σαφήνεια το ιδεολογικό της πλαίσιο»

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και, βέβαια, να έχουμε μια συμφωνία που να δίνει προοπτική στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Η αποπομπή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το έσχατο στάδιο και δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε μέχρι εκεί».
Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στη «δ», η πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Μίκα Ιατρίδη με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις.
Η κ. Μίκα Ιατρίδη αναφέρεται και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και υπογραμμίζει πως το «όχι» των Δωδεκανησίων ήταν μια αναμενόμενη και εύλογη αντίδραση στο ενδεχόμενο να συνεχιστούν ακόμα σκληρότερα μέτρα.
«Στην πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή – και συζητήθηκε στην ολομέλεια – από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιέχονται πολύ σκληρά μέτρα, τα οποία θα επηρεάσουν στο μέγιστο βαθμό τη ζωή των νησιωτών, με κυριότερο την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά σταδιακά», δηλώνει η κ. Ιατρίδη.
Σε ερώτηση σχετικά με την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ στο εξής για να έρθει πιο κοντά στους πολίτες, η κ. Ιατρίδη δηλώνει:
«Η ΝΔ θα πρέπει να βρει τρόπους και προτάσεις ώστε να ανακτήσει αυτούς τους παραδοσιακούς δεσμούς που έχει με τους πολίτες και να τους ενισχύσει. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα η ΝΔ να επανακαθορίσει με σαφήνεια το ιδεολογικό της πλαίσιο. Να απορρίψει, ενδεχομένως, ορισμένες νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις οι οποίες κατέστρεψαν την κοινωνία μας και να ανατρέξει στις ρίζες της ιδρυτικής της διακήρυξης, προσαρμοσμένης στις σύγχρονες προκλήσεις», τονίζει η κ. Ιατρίδη.

Η συνέντευξη της κ. Μίκας Ιατρίδη, αναλυτικά:
• Πώς είδατε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καθώς σε μεγάλο ποσοστό και οι Δωδεκανήσιοι είπαν «όχι» στην πρόταση των δανειστών;
Ως βουλευτής Δωδεκανήσου είχα επισημάνει πολλές φορές με παρεμβάσεις μου στη Βουλή ότι οι νησιώτες έχουν πληγεί στο μέγιστο βαθμό από τα σκληρά αποτελέσματα της πολιτικής των μνημονίων. Όλες οι περικοπές, στην υγεία και την παιδεία για παράδειγμα, στα νησιά μας ήταν πολύ πιο έντονες και ορατές, πολλές φορές με τραγικά αποτελέσματα.
Συνεπώς, το «όχι» των Δωδεκανήσιων πιστεύω ότι ήταν μια αναμενόμενη και εύλογη αντίδραση στο ενδεχόμενο να συνεχιστούν ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω ότι στην πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή – και συζητήθηκε στην ολομέλεια – από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιέχονται πολύ σκληρά μέτρα, τα οποία θα επηρεάσουν στο μέγιστο βαθμό τη ζωή των νησιωτών, με κυριότερο την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά σταδιακά.
Άλλωστε, και οι προτάσεις του κ. Πρωθυπουργού, πριν διακοπούν οι διαπραγματεύσεις και οδηγηθούμε στο δημοψήφισμα, δεν είχαν και πολύ μεγάλες διαφορές από την πρόταση των δανειστών μας.

• Γιατί οι υποστηρικτές του «ναι» δεν κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες με τα επιχειρήματα τους;
Γιατί το δίλημμα που τέθηκε από τους υποστηρικτές του «ναι» ότι το δημοψήφισμα αφορά στην παραμονή ή όχι στην Ευρώπη δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι και όσοι ψήφισαν «όχι» δεν έθεσαν τους εαυτούς τους εκτός Ευρώπης, αλλά ήθελαν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ώστε να σταματήσει η εφαρμογή ακόμα πιο σκληρών μέτρων λιτότητας και να δοθεί μια προοπτική για το μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, εγώ αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ήδη πολύ πίσω μας, υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση δείχνει να κινείται προς την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία θα κάνει πολλούς να αναρωτηθούν για ποιο λόγο έγινε τελικά το δημοψήφισμα και πως ακριβώς εκλήφθηκε αυτό το «όχι» από μέρους της.

• Πιστεύετε πως η Ελλάδα κινδυνεύει να τεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αλλάξει και νόμισμα αν δεν επιτευχθεί συμφωνία;
Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της στους δανειστές. Σύμφωνα με την πρόταση, προτείνεται ουσιαστικά ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, πολλά εκ των οποίων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση.
Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση με τις παλινωδίες της τους τελευταίους πέντε μήνες έχει χάσει πολύτιμο χρόνο. Ως νέος άνθρωπος που είμαι δεν θα πω ότι είμαι ενάντια στις διαπραγματεύσεις, ειδικά όταν αφορά το μέλλον μας, εκτιμώ όμως, ότι στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να κάνει τους εταίρους μας στην Ευρώπη να θεωρήσουν ότι, σε γενικές γραμμές, τους κοροϊδεύει. Γι’ αυτό και έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι να βρεθούμε εκτός Ευρώπης. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Το βέβαιο είναι ότι πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

• Με βάση τις εξελίξεις θεωρείτε τον εαυτό σας δικαιωμένο και την απόφασή σας να στηρίξετε το Δεκέμβριο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Θα πρέπει να δούμε πως θα καταλήξει όλη αυτή η περίοδος. Προσωπικά, αισθάνομαι ότι πήρα τότε τη σωστή απόφαση. Είχα επισημάνει ότι η μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα οδηγούσε σε μια περίοδο ανασφάλειας, με σημαντικές επιπτώσεις για τον τουρισμό μας, και όχι μόνο. Θυμίζω ότι είχε γίνει η πρόταση να εκλεγόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να υπήρχε εξομάλυνση της κατάστασης και να πηγαίναμε σε εκλογές τον Οκτώβριο. Αν είχε γίνει η επιλογή αυτή, ίσως να μην μπαίναμε σε αυτόν τον κύκλο πεντάμηνης αβεβαιότητας. Ακόμα και αν γίνει η συμφωνία, ήδη ο τουρισμός μας, και η οικονομία μας γενικότερα, έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, το οποίο θα χρειαστεί πολύ κόπο και χρόνο για να το ξεπεράσουμε.
Περαιτέρω, να θυμίσω ότι το Δεκέμβριο, αλλά και πριν τις εκλογές είχε ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν υπήρχε περίπτωση να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας. Το ίδιο είχε υποσχεθεί και ο κ. Τσίπρας.  Όμως, για μια ακόμα φορά, δεν είπε την αλήθεια στους νησιώτες. Αντίθετα, με την αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ακόμα και αυτό το δικαίωμα των νησιωτών στην επιβίωση καταργείται σταδιακά. Είμαι περίεργη να δω πως θα αντιδράσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ στα Δωδεκάνησα, αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου μας.

• Ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες στην οικονομία και τον τουρισμό από την αποπομπή της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η αποπομπή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το έσχατο στάδιο και δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Από εκεί και πέρα, αν αναγκαστούμε, λόγω των συνθηκών, να πάμε σε νέο νόμισμα, η αναπόφευκτη υποτίμηση του προφανώς και θα είναι ευνοϊκή για τον τουρισμό μας. Αυτή, όμως, είναι η πρώτη ανάγνωση. Η δεύτερη είναι ότι η χώρα μας και η οικονομία της θα περιέλθουν σε τέτοια κατάσταση που αμφιβάλλω ότι θα θέλουν να έρχονται τουρίστες στη χώρα μας. Για αυτό είναι σημαντικό να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και, βέβαια, να έχουμε μια συμφωνία που να δίνει προοπτική στους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

• Μπορούν να γίνουν δεκτές οι προτάσεις της Ελλάδας από τους ευρωπαίους ή παραμένει το χάσμα;
Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα, μέχρι τώρα, είναι το ύψος αυτού του χάσματος. Άλλα λέει η κυβέρνηση και άλλα λέει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για αυτό και έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη σύγχυση, η οποία πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσει αυτό το διάστημα.

• Καθησυχαστικό εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, όσον αφορά την επάρκεια των τροφίμων στην αγορά, τονίζοντας μάλιστα ότι το ίδιο ισχύει και για τα καύσιμα. Ωστόσο εκπρόσωποι των επιχειρηματιών εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στις εισαγωγές. Ποιό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχετε καταλήξει;
Πιστεύω ότι η κατάσταση θα εξαρτηθεί από το πότε και με ποιους περιορισμούς θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες. Συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της τελικής διαπραγμάτευσης και την επικείμενη συμφωνία.

• Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά. Πως το σχολιάζετε;
Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, γενικά, είχε πολλαπλά μηνύματα. Πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς στη δήλωση του ήταν σαφής και κατηγορηματικός, ότι πρέπει, δηλαδή, να υπάρξει μια καινούργια αρχή σε όλα τα επίπεδα, για αυτό και προχώρησε στην παραίτηση του από την ηγεσία της ΝΔ. Άνοιξε, με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία ώστε η ΝΔ να προχωρήσει σε μια νέα περίοδο.

• Πώς πρέπει να πορευθεί η ΝΔ για να έρθει πιο κοντά στους πολίτες;
Η ΝΔ αναγκάστηκε να εφαρμόσει μια πολιτική, στο πλαίσιο των μνημονίων, η οποία την έφερε σε μεγάλη αντίθεση με τους πολίτες που παραδοσιακά στήριζαν τη μεγάλη παράταξή μας. Είναι επόμενο, λοιπόν, η ΝΔ να πρέπει να βρει τρόπους και προτάσεις ώστε να ανακτήσει αυτούς τους παραδοσιακούς δεσμούς που έχει με τους πολίτες και να τους ενισχύσει. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα η ΝΔ να επανακαθορίσει με σαφήνεια το ιδεολογικό της πλαίσιο. Να απορρίψει, ενδεχομένως, ορισμένες νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις οι οποίες κατέστρεψαν την κοινωνία μας και να ανατρέξει στις ρίζες της ιδρυτικής της διακήρυξης, προσαρμοσμένης στις σύγχρονες προκλήσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου