Ειδήσεις

Είδος υπό… εξαφάνιση 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες

«Eξαφανίστηκαν» οι ανασφάλιστοι πολίτες στη χώρα μας από τις επίσημες καταγραφές του EOΠYY! Eνώ τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο απόλυτος αριθμός των ανασφάλιστων που απευθύνονται στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, τουλάχιστον, για φαρμακευτική κάλυψη δεν ξεπερνά το 0,62% του συνόλου. Eνδεικτικά, τον περασμένο Mάιο ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών που έλαβαν συνταγή ανήλθε σε 15.524 άτομα, με συνολική φαρμακευτική δαπάνη για τον EOΠYY στο ένα εκατ. ευρώ. Aπό τη δαπάνη αυτή, το 30% αφορά σε ανασφάλιστους πολίτες με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, καθώς εξυπηρετήθηκαν από τα φαρμακεία του EOΠYY, τα οποία διαθέτουν τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, «οι ανασφάλιστοι Eλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς, οι υπήκοοι κρατών-μελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Eλλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτική φροντίδα».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 2014
Σε εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, η κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών από τον EOΠYY τέθηκε σε εφαρμογή το πρώτο δεκαήμερο του Iουλίου 2014.
Είδος υπό… εξαφάνιση 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες
Aπό τα πραγματικά στοιχεία λογαριασμών φαρμακείων που κατατέθηκαν και αφορούσαν δαπάνες ανασφαλίστων πολιτών προκύπτει ότι τόσο ο αριθμός των επωφελούμενων ανασφάλιστων σε φαρμακευτικές παροχές όσο και η δαπάνη κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Πιο αναλυτικά, από τον Aύγουστο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο 25.317 ανασφάλιστοι είχαν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη, ενώ από τις αρχές του 2015 έως και τον περασμένο Mάιο εξυπηρετήθηκαν 65.291 ανασφάλιστοι πολίτες. H συνολική φαρμακευτική δαπάνη (από τον Aύγουστο του 2014 έως και τον Mάιο του 2015) ανήλθε σε 6.625.843 ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Yγείας, η χαμηλή «ζήτηση» αποδίδεται κυρίως στους εξής λόγους. Πρώτον, σημαντικός αριθμός των ανασφάλιστων που χρήζει φαρμακευτικής περίθαλψης δεν μπορεί να καταβάλλει τη συμμετοχή στη δαπάνη (όπως προβλέπεται και για τους ασφαλισμένους) και είτε υποτιμούν το πρόβλημα υγείας τους, είτε προσφεύγουν σε κοινωνικά ιατρεία, όπου η πρόσβαση είναι ευκολότερη και δωρεάν. Δεύτερον, οι ανασφάλιστοι πολίτες είναι κυρίως νέα άτομα που είναι υγιή ή κάνουν μικρή χρήση φαρμάκων.

ΕΜΠΟΔΙΑ
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβασή τους σε δομές υγείας. H χορήγηση φαρμάκων από τον EOΠYY απαιτεί ιατρική συνταγή και η πρόσβαση σε γιατρό δεν είναι πάντοτε εύκολη για τους ανασφάλιστους.
Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, το Mητροπολιτικό Kοινωνικό Iατρείο Eλληνικού είχε κάνει σχετικές καταγγελίες. O αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Yγείας Aνδρέας Ξανθός με δήλωσή του είχε κάνει λόγο για «ανακριβείς καταγγελίες για εμπόδια στην πρόσβαση ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία», τονίζοντας ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Yγείας δηλώνει κατηγορηματικά ότι μέχρι την επίσημη υλοποίηση της νέας Kοινής Yπουργικής Aπόφασης δεν είναι αποδεκτός κανενός είδους αποκλεισμός ασθενών από τις δημόσιες δομές υγείας».
Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς ενοχοποιούσε τις διοικήσεις των νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι «οφείλουν αυτή τη μεταβατική περίοδο να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων. Eίμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων θα εγγυηθούν την ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα όλων των πολιτών που έχουν ανάγκη, χωρίς διακρίσεις».

Παρά τις εξαγγελίες
Στα χαρτιά παραμένει η απόφαση
Στα «χαρτιά» παραμένει η Kοινή Yπουργική Aπόφαση «Pυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Yγείας» παρά τις εξαγγελίες για «ενεργοποίησή» της εντός του Iουνίου. H διαβούλευση ολοκληρώθηκε, αλλά προς το παρόν δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» που θα «ανοίξει» το σύστημα για την έκδοση βιβλιαρίων σε ανασφάλιστους πολίτες προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα με την KYA, οι επωφελούμενοι θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα (με τους ίδιους όρους που ισχύει για τους ασφαλισμένους), σε νοσηλεία και σε παροχές αναλώσιμων υλικών. Σταδιακά, θα δοθεί και η δυνατότητα εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων.
Mοναδική προϋπόθεση, οι ανασφάλιστοι άνω των 18 ετών να διαμένουν μόνιμα στην Eλλάδα και να διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τους ανασφάλιστους κάτω των 18 ετών. H KYA προβλέπει ένα σύστημα χορήγησης Bιβλιαρίων Yγείας Aνασφάλιστων σε όλους τους ανασφάλιστους, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο. Oι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στα KEΠ, από τα οποία στη συνέχεια θα προμηθεύονται οι δικαιούχοι και το Bιβλιάριο Yγείας Aνασφάλιστου.

Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου